Jabłoń choroby i szkodniki cz.2
Re: Jabłoń: choroby, szkodniki cz.2
Dziękuję za odpowiedź to faktycznie wygląda jak na stronie z opisem mączniaka. Usunęłam cześć pędów i kupię oprysk, żeby uratować resztę.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Litości !!! w kwietniu znalazłeś te zdjęcia dopiero??boru pisze:to są zdjęcia jabłek zrywanych prosto z drzewa niestety ;/
Ten robal to owocówka. co do zgniłych jabłek na drzewach, też miałam problem w ub roku ale nic nie udało mi się wyszperać. Pewnie nie wiedziałam jak i gdzie szukać.
Ooo, Darko coś podpowiedział.
Pozdrawiam! Gienia.
Kochani przeczytałam pół Internetów w poszukiwaniu szkodnika który siedzi na moich jabłonkach i nic mi nie pasuje. Wygląda toto jak mały motylek/muszka. Ma może dwa milimetry, jest szare jakby paskowane.Liście zółkną wyglądają jakby zaatakował je przędziorek i w połowie lata zaczynają spadać. Pojawia się jakiś miesiąc po kwiatach.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 kwie 2020, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam . Pisze z prosba o porade . Niestety w zeszlm roku moja mloda jablonka stracila wszystkie zawiazki owocowe a miala ich bardzo sporo . poza tym ze stracila zawiazki liscie byly jakies dziwnie pomarszczone . Szukalam co to moze byc ale nic konkretnego nie znalazlam . Wiec zosawilam to tak jak bylo myslac ze moze w tym roku bezie ok . Jednak teraz widze ze chyba zaczyna sie to samo co w zeszlym roku . chodz jest na niewielkiej ilosci pedow jak na razie ale jest . No i znow szukalam i znalazlam wasze forum . Mam nadzieje ze ktos bedzie mogl mi doradzic w tej sprawie . To moja jedyna jablonka i szkoda by mi jej bylo jestem nowicjuszem w uprawie drzewek i krzewow owocowych Czy moglby mi ktos poradzic jakies najlepiej naturalne srodki walki z tym pasozytem czy choroba . dziekuje z gory i pozdrawiam
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pisząc , używaj znaków diakrytycznych, bo tak nakazuje regulamin.
-
Może to miodowka, szkodnik jabłoni i grusz ?
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
Ja obstawiam mszyce.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 kwie 2020, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wybacz nie wiedziałam ze taki regulamin i nie miałam ustawionej klawiatury polskiej . gdyż nie korzystam z niej na codzień - nie mieszkam w PL - nawet po ustawieniu polskiej klawiatury nie wszystkie znaki polskie mam niestetyDarko52 pisze:Pisząc , używaj znaków diakrytycznych, bo tak nakazuje regulamin.
Dziekuję za odpowiedzi . Jak by ktos miał jakis pomysl jeszcze co to może być dajcie znać
Codziennie obserwuję drzewko na razie nie pogorszylo się nic . Wyciełam te uszkodzone zawiązki jak na razie i czekam .
Pozdrawiam
Ale zaczynać zdania z wielkiej litery to chyba możesz,prawda? Stawiać przecinki,kropki?
Prosimy o to. Karo
-
- 200p
Zaobserwuj czy nie przemieszczają się po drzewku mrówki.
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mszyce mają aparat gębowy ssąco kłujący, wypijają soki z liści
ale ich nie jedzą. Na zdjęciu widać wyraźnie obżarte liście. To nie mszyce.
ale ich nie jedzą. Na zdjęciu widać wyraźnie obżarte liście. To nie mszyce.
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
Na jednej z moich jabłonek w rozwijającym się pączku zobaczyłam obżarte liście i zobaczyłam intruza, była nim mała zielona gąsienniczka, która spadła na ziemię i tyle ją widziałam.
ania1590
-
Aniu, to chyba nie kwieciak jabłkowiec bo jego larwy są białe, a nie zielone, to inny szkodnik.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
W przeciętnym sadzie jabłoniowym możemy znaleźć co najmniej kilka gatunków z rodziny zwójkowatych (np. owocówka jabłóweczka, zwójka siatkóweczka, różoweczka, bukóweczka, wydłubka oczateczka, owocówja jabłkóweczka)