Grudnik, kaktus bożonarodzeniowy (Schlumbergera) cz.2 - uprawa, pielęgnacja
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Grudnik, kaktus bożonarodzeniowy (Schlumbergera) cz.2 - uprawa, pielęgnacja
Rośliny przesadzamy niezwłocznie po zakupie.
Najprawdopodobniej usychanie nowych przyrostów, to właśnie efekt nieprawidłowego podłoża oraz pewnie i podlewania. W podłożu produkcyjnym bardzo łatwo o przelanie.
Najprawdopodobniej usychanie nowych przyrostów, to właśnie efekt nieprawidłowego podłoża oraz pewnie i podlewania. W podłożu produkcyjnym bardzo łatwo o przelanie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Grudniki nie lubią za dużo wody... Ja podlewam tak raz na tydzień i to od dołu przez podstawkę.
Nasiona już są okryte reklamówką od jakiegoś czasu i dobrze nawilżone ale jeszcze nic nie wykiełkowało
Nasiona już są okryte reklamówką od jakiegoś czasu i dobrze nawilżone ale jeszcze nic nie wykiełkowało

Cześć, możecie mi doradzić co robię nie tak? Moj grudnik robi się taki fioletowy. Pytanie czy za duzo wody daję czy za mało (zawsze czekam do przeschniecia podłoża). A może stanowisko nie to? Jest na południowo wschodnim parapecie. Moja mama przy swoim prawie nic nie robi a ma piękny zielony i aż prawie pionowo stoi. A mój taki biedny jakby chciał paść

- norbert76
Czerwienienie liści pod wpływem słońca, to normalne zjawisko, zwłaszcza przy takiej wystawie. W dodatku w przypadku grudników, w sezonie podłoże na słonecznym parapecie nie powinno zbytnio przesychać. Zacznij podlewać większą ilością wody, a kolejne podlanie jak delikatnie zaczyna przesychać wierzchnia warstwa podłoża.
Oczywiście jeśli korzenie są zdrowe. Jakie jest podłoże - mieszanka ziemi i rozluźniacza?
Jednocześnie nie jest tak, że wszystkie egzemplarze będą się tak samo zachowywać.
Oczywiście jeśli korzenie są zdrowe. Jakie jest podłoże - mieszanka ziemi i rozluźniacza?
Jednocześnie nie jest tak, że wszystkie egzemplarze będą się tak samo zachowywać.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Czy te grudniczki ze zdjęcia mają w ziemi bryłę korzeniową
Niepokojące są obfite "wąsy" pomiędzy członami jakby rozpaczliwie szukał wilgoci
Miałem podobny przypadek gdy wsadziłem szczepki grudnika i przez rok czasu nie puściły w ogóle korzeni, ani przyrostów tylko wąsy na członach. W końcu zaczęły czerwienieć i marnieć. W agonii kwiatków uszczypnąłem resztę jędrnych członów wsadzając w małą doniczkę z torfem odkwaszonym i nakryłem przezroczystym kubkiem dla utrzymania wilgoci. Po niedługim czasie roślinki odbiły, nabrały zieleni, nieśmiało puściły nowe człony i korzenie. Pozostało tylko przesadzić do większej doniczki z odpowiednią glebą wraz z zawartością z poprzedniej.
Przed

Obecnie

Miałem podobny przypadek gdy wsadziłem szczepki grudnika i przez rok czasu nie puściły w ogóle korzeni, ani przyrostów tylko wąsy na członach. W końcu zaczęły czerwienieć i marnieć. W agonii kwiatków uszczypnąłem resztę jędrnych członów wsadzając w małą doniczkę z torfem odkwaszonym i nakryłem przezroczystym kubkiem dla utrzymania wilgoci. Po niedługim czasie roślinki odbiły, nabrały zieleni, nieśmiało puściły nowe człony i korzenie. Pozostało tylko przesadzić do większej doniczki z odpowiednią glebą wraz z zawartością z poprzedniej.
Przed

Obecnie

Podłoże jest tylko ziemia do kwiatów z marketu. Rozumiem że dobrze by bylo rozmieszać to pol na pół ze zwykłą z ogródka? Martwię się o niego bo gdy ostatnio miałem taką sytuację to ostatecznie się zmarszczył i padł. Właśnie zapomniałem dodać że umojej mamy owy grudnik ma parapet typowo północny i stad pewnie dobry efekt.
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Należy pamiętać, że grudnik to epifit czyli łatwo wywnioskować, że podłoże musi być luźne - raczej w koronach drzew nie znajdzie gliniastej ziemi z ogródka
Jako rozluźniacza można użyć perlit.
Część moich siewek posadziłem do oddzielnych doniczek, bardzo ładnie zaczęły już rosnąć:

Część moich siewek posadziłem do oddzielnych doniczek, bardzo ładnie zaczęły już rosnąć:

- norbert76
coron3r pisze:Podłoże jest tylko ziemia do kwiatów z marketu. Rozumiem że dobrze by bylo rozmieszać to pol na pół ze zwykłą z ogródka? Martwię się o niego bo gdy ostatnio miałem taką sytuację to ostatecznie się zmarszczył i padł. Właśnie zapomniałem dodać że umojej mamy owy grudnik ma parapet typowo północny i stad pewnie dobry efekt.
No cóż... Jak napisał Sauromatum, grudników nie można traktować jak jakieś rośliny ogrodowe... Najlepszy jest mieszanka ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji 2:1.
Druga sprawa stanowisko, akurat północna wystawa nie jest najlepsza. Grudniki powinny mieć dawkę słońca.
U Ciebie gorzej rośnie, bo popełniasz błędy uprawowe.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Czy na pewno? Wydaje mi się patrząc na człony, że tam są dwie różne rośliny. Czy może się mylę?sauromatum pisze:Część moich siewek posadziłem do oddzielnych doniczek
Te podłużne wytwory to człony pierwotne które jako pierwsze wyrastają po wykiełkowaniu. Ja te człony ułamałem gdy tylko roślina bokiem puściła właściwe krótkie, aby ukierunkować proces wzrostu.
Czyli te podłużne to liścienie. Fajnie wyglądają.
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ada, nie, te podłużne człony to nie są liścienie
Człony są pędami, nie liśćmi
Liścienie są malutkie, widać je po wykiełkowaniu. Te długie człony to pierwsze pędy, które wyrastają pomiędzy liścieniami, kolejne człony już wyglądają standardowo 

Już wszystko jasne. Ciekawa jestem jak zakwitnie.
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziś odkrylam na moim grudniku wroga. Czy to tarczniki, bo nie trzymają się tak mocno i nie jest tak wypukły jak kiedyś na storczyku...
Nie mogę edytować postu, więc jeszcze raz daję zdjęcie

To tarczniki? Miseczniki? Bo nie wiem jaki środek na nie kupić?
W domowe nie chcę się bawić, bo kiedyś już straciłam przez to dwie roślinki.
Nie mogę edytować postu, więc jeszcze raz daję zdjęcie
To tarczniki? Miseczniki? Bo nie wiem jaki środek na nie kupić?
W domowe nie chcę się bawić, bo kiedyś już straciłam przez to dwie roślinki.
- norbert76
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta