Kłopoty z trawnikiem
Re: Kłopoty z trawnikiem!
dsk121:
Przelać dużą ilością wody, dosiać trawy, nie bić kotka
Exactly:
Trawa miała sucho, było gorąco więc stwierdziła że jest dobry czas na rozmnażanie i wypuściła pędy generatywne czyli zakwitła.
Do tego kolor raczej wskazuje że jest głodna i niedożywiona.
1) Podlewać 2) Nawozić 3) Regularnie kosić i nie dopuszczać do zakwitnięcia
Generalnie nawet jak skosisz to zostaną sztywne kłosy w ziemi. Rada? Trzeba poczekać do następnego roku
Przelać dużą ilością wody, dosiać trawy, nie bić kotka
Exactly:
Trawa miała sucho, było gorąco więc stwierdziła że jest dobry czas na rozmnażanie i wypuściła pędy generatywne czyli zakwitła.
Do tego kolor raczej wskazuje że jest głodna i niedożywiona.
1) Podlewać 2) Nawozić 3) Regularnie kosić i nie dopuszczać do zakwitnięcia
Generalnie nawet jak skosisz to zostaną sztywne kłosy w ziemi. Rada? Trzeba poczekać do następnego roku
- kamil_kluczbork
- 200p
- Od: 19 mar 2018, o 07:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Nasionka , zasyp ziemią, obficie podlewaj 2 razy dziennie. Szybko zarośnie ;)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 sie 2019, o 06:36
Białe skaczące muszki w trawie
Witam,
Od wiosny do jesieni mój trawnik jej nawiedzony przez malutkie białawe skaczące muszki. Jak idę po trawie to one skaczą po nogami. Udało mi sie zrobić zdjęcie takiej muszki. Proszę o poradę jak się jej pozbyć z trawnika. Gleba gliniasta, nasłoneczniony trawnik.
Od wiosny do jesieni mój trawnik jej nawiedzony przez malutkie białawe skaczące muszki. Jak idę po trawie to one skaczą po nogami. Udało mi sie zrobić zdjęcie takiej muszki. Proszę o poradę jak się jej pozbyć z trawnika. Gleba gliniasta, nasłoneczniony trawnik.
- kamil_kluczbork
- 200p
- Kontakt:
Nic nie widać na tym twoim zdjęciu. Może o mączliki ?. W każdym ogrodowym jest na nie preparat. zastosuj.
-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A jak siejesz trawę? Zakładam, że nie przykrywasz nasion piaskiem/ziemią?
Trawnik na gruzowisku
Przeczytałem większość odpowiedzi w tym temacie, jednak mój problem jest trochę inny. Nasz teren pod trawnik okazał się "gruzowiskiem". W skrócie, teren był w przeszłości równany czym popadnie i na głębokości 1m mamy przekrój gruzu, ziemi, jakiegoś miału powęglowego? itp., wszystko suche i sypkie. Po budowie domu całość rozplantowała z grubsza koparka. Mieliśmy ambitny plan wygrabić kamienie i zasiać trawę, ale jest to nierealne. Grabienie powoduje, że coraz to większe kamienie wychodzą spod spodu. Przez rok wszystko zarosło chwastami, kłębkami trawy itp. Kosiłem jedynie kosą spalinową, jest nierówno.
Zdjęcie poglądowe obecnego stanu
Jedyne co nam przychodzi na myśl to zebrać teraz koparką z 20 cm górnej warstwy i kupić "normalnej" ziemi na uzupełnienie, co wiąże się z dużymi kosztami. Teren ma z 400 m2. W okolicy oferują "ziemię pod trawnik" w cenie 30-45 zł/t
Nie potrzebujemy murawy jak na polu golfowym.
Jak to rozegrać z głową, aby nie ponosić niepotrzebnych kosztów, które nie przyniosą dobrych efektów?
Zdjęcie poglądowe obecnego stanu
Jedyne co nam przychodzi na myśl to zebrać teraz koparką z 20 cm górnej warstwy i kupić "normalnej" ziemi na uzupełnienie, co wiąże się z dużymi kosztami. Teren ma z 400 m2. W okolicy oferują "ziemię pod trawnik" w cenie 30-45 zł/t
Nie potrzebujemy murawy jak na polu golfowym.
Jak to rozegrać z głową, aby nie ponosić niepotrzebnych kosztów, które nie przyniosą dobrych efektów?
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Re: Trawnik na gruzowisku
Ja bym nie wybierała koparką, tylko po prostu przysypała wszystko ziemią i wyrównała, a potem wysiała trawę. U mnie całe podwórko było kiedyś wybrukowane. Wielkie kamieniska. Na gęsto. Z czasem bruk zaczął zarastać trawą, co roku trawy przybywało, a z rozłożonych szczątek tworzyła się materia organiczna. Po kilkunastu latach bruku nie widać. Rośnie trawa. Nie ma problemu z podmakaniem podłoża w trakcie intensywnych opadów.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Jaką warstwą ziemi musiałbym to przysypać ? Na obecny stan mógłbym maksymalnie nadsyłać 10-15 cm ziemi (wysokość podmurówki sąsiada) Czy nie ma ryzyka, że chwasty lub gruz zaczną wychodzić przez taką warstwę ?
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
10-15 cm powinno starczyć. U mnie mniej więcej taka jest warstwa ziemi nad brukiem. Trawa powinna z czasem utworzyć zwartą darń, gruz nie da rady wyjść. Co do chwastów trudno mi powiedzieć. Myślę, że gdy będziesz regularnie kosił trawę, to większość zielska sama zginie. Dwuliścienne nie lubią częstego koszenia. Ja mam tak naprawdę problem tylko z mniszkiem. Wiatr przynosi nasiona z sadu i z łąki. Te różowe kwiatki na twoich zdjęciach to jasnota. Mnóstwo jej mam na rabatach z kwiatami, ale trawnik omija z daleka. Albo przeszkadza jej trawa rosnąca na gęsto, albo regularne koszenie.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- kamil_kluczbork
- 200p
- Kontakt:
Ziemia w KAUFLANDZIE jest dobra, brickomarche uniwersalna również. W kaufie 5 zł za 20 litrów w bricko 8,50 zł za 50 litrów. Rozsiać nasiona trawnika i przykryć grubą warstwą ziemii. Będzie dywanik ;)
A ile tych worków ziemi musiałbym kupić na 400m2 działki, to chyba średnio opłacalny interes ?kamil_kluczbork pisze:Ziemia w KAUFLANDZIE jest dobra, brickomarche uniwersalna również. W kaufie 5 zł za 20 litrów w bricko 8,50 zł za 50 litrów. Rozsiać nasiona trawnika i przykryć grubą warstwą ziemii. Będzie dywanik ;)
Odnowa trawnika
Witam
Mam bardzo zaniedbany trawnik (około 130m2), słabą piaszczystą ziemię i słońce praktycznie przez cały dzień. Chciałem najpierw zrobić aerację, następnie wertykulacja + mikroryza Link usuniety/Karoi dosiewki. Mogę jeszcze przesypać wszystko cienką warstwą żyznej ziemi, ewentualnie nawóz. Bardzo proszę o plan działania, bo zakładanie trawnika od nowa nie wchodzi w grę. Jaki rodzaj trawy byłby najlepszy na dosiewki - czy może przesypać całość nową trawą? Proszę o wyrozumiałość, bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać, żeby był najlepszy efekt.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Mam bardzo zaniedbany trawnik (około 130m2), słabą piaszczystą ziemię i słońce praktycznie przez cały dzień. Chciałem najpierw zrobić aerację, następnie wertykulacja + mikroryza Link usuniety/Karoi dosiewki. Mogę jeszcze przesypać wszystko cienką warstwą żyznej ziemi, ewentualnie nawóz. Bardzo proszę o plan działania, bo zakładanie trawnika od nowa nie wchodzi w grę. Jaki rodzaj trawy byłby najlepszy na dosiewki - czy może przesypać całość nową trawą? Proszę o wyrozumiałość, bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać, żeby był najlepszy efekt.
- kamil_kluczbork
- 200p
- Kontakt:
Niestety trawnik, to nie jest tani interes, zwłaszcza ten wyglądający jak dywan.riot_sdc pisze:A ile tych worków ziemi musiałbym kupić na 400m2 działki, to chyba średnio opłacalny interes ?kamil_kluczbork pisze:Ziemia w KAUFLANDZIE jest dobra, brickomarche uniwersalna również. W kaufie 5 zł za 20 litrów w bricko 8,50 zł za 50 litrów. Rozsiać nasiona trawnika i przykryć grubą warstwą ziemii. Będzie dywanik ;)
-- 20 kwi 2020, o 12:01 --
Fajnie byłoby zobaczyć ten trawnik, poprosimy o zdjęcia.jaca69 pisze:Witam
Jeżeli chdzi o sprawdzone mieszanki na "pełne słońce" to zdecydowanie polecam Watersaver Barenbrug
Warto pomyśleć o systemie nawadniającym, wykonując go samodzielnie można sporo oszczędzić
Na początek warto podlewać z rana i na wieczór po dosianiu, no i przykryć ziemią dobrej jakości dosiane nasionka - żeby ptaki wszystkiego nie wyżarły, i w miarę możliwości utrzymywała się wilgoć - szybciej wzejdą.