Wszystko o pomidorach cz. 16
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wszystko o pomidorach cz. 16
Skoro gotowy plon musiałaś WCISKAĆ , a nie radośnie rozdawąć z ucałowaniem w rączkę, to z WCISKANIEM sadzonek będzie jeszcze gorzej
Ja swoje pikówki (nadmiar 30 sztuk) już ulokowałam w dobre ręce (bez zachwytu z tamtej strony). W połowie maja ten zachwyt byłby.
Ja swoje pikówki (nadmiar 30 sztuk) już ulokowałam w dobre ręce (bez zachwytu z tamtej strony). W połowie maja ten zachwyt byłby.
-
- 100p
- Od: 13 lut 2014, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
5 krzaków w szklarni na osobę wystarczy w zupełności.IN_be pisze:Nie jestem pewna czy w dobrym temacie pytam, no ale w sumie to Wszystko o pomidorach...
Ile pomidorów sadzicie "na osobę"?
.
policzmy wydajność:
10 gron na krzaku po 10 szt = 100 x5 = 500 szt
licząc średnio po 30 gram szt = 15 kg a po 50 g = 25 kg
aby nie uprawiać sztuki dla sztuki trzeba być wyrachowanym.
nikt i tak tego wysiłku nie doceni.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Wandziu, w połowie maja, dostarczyć, jeszcze żeby im posadzić, podlać i wpaść od czasu do czasu, wilki poobrywać
Serio, to zależy od zapotrzebowania w rodzinie, czy pomidorki mają być tylko do bezpośredniego spożycia, czy też zapasy będziesz robić?
Ja dużo pomidorów suszę, robię soki i przeciery, corocznie sadzę ponad 100 krzaków w gruncie i tunelu i nigdy nie jest za dużo
Pozdrawiam Irena
Serio, to zależy od zapotrzebowania w rodzinie, czy pomidorki mają być tylko do bezpośredniego spożycia, czy też zapasy będziesz robić?
Ja dużo pomidorów suszę, robię soki i przeciery, corocznie sadzę ponad 100 krzaków w gruncie i tunelu i nigdy nie jest za dużo
Pozdrawiam Irena
Irena właśnie zapasów mam tyle z ubiegłego roku, że w tym chcę ograniczyć przetwory. Passaty i sosu marrinara to spokojnie mi jeszcze na rok starczy. Chcę tylko sosu do pizzy i ketchupu dorobić. Soków nie pijemy, suszonych spróbuję odrobinę zrobić, ale sklepowe u nas uznaniem się nie cieszą. Także te 28 krzaków wielkoowocowych powinno wystarczyć, nie wiem czy nawet za dużo nie jest. A koktajlowe to na świeżo i chyba faktycznie zostawię 5 na osobę. Trudno, nowe rasy będą po jednym krzaku i tyle. Lepiej chyba coś innego posadzić, niż potem biegać, robić, po to tylko żeby był problem bo za dużo.
Iza
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Masz rację z tym bieganiem, zastanawianiem się, jak to zagospodarować, bo nie można zmarnować tych darów ogrodniczych, pewnie pod koniec sezonu większość z pomidoromaniaków ma dość..
Do kolejnego sezonu, znów siejemy, sadzimy, doglądamy...
Gratuluję samozaparcia, na pewno taka ilość krzaków wystarczy na Twoje potrzeby.
Pozdrawiam Irena
Do kolejnego sezonu, znów siejemy, sadzimy, doglądamy...
Gratuluję samozaparcia, na pewno taka ilość krzaków wystarczy na Twoje potrzeby.
Pozdrawiam Irena
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
-
- 200p
- Od: 26 lut 2017, o 12:43
Na ten moment pomidory wynoszę na zewnątrz i chowam nocami. Kiedy będę mógł pomidory zostawiać na zewnątrz bez wnoszenia? Jaka temperatura musi być przynajmniej żeby in nie zaszkodziła?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Nooo, powiedzmy +10*C , jak będzie troszkę mniej to też wytrzyma, ale "sfioletowieje" ze złości.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 26 lut 2017, o 12:43
Dzięki śliczne za odpowiedź. A ta jego złość przez którą zmienia kolor ma jakieś negatywne skutki w zdrowiu i kondycji?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Jeśli przez krótki czas, to dużych skutków negatywnych nie będzie, ale przez tydzień będzie się utrzymywała temperatura poniżej 5 °C , to pomidory mogą złapać choroby.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Jaki oprysk do pomidorów wybrać prócz Miedzianu? Ridomil czy Infinito?
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Tutaj znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie:
viewtopic.php?p=4043822#p4043822
A więcej na temat pomidorów tutaj:
viewtopic.php?p=2881430#p2881430
viewtopic.php?p=4043822#p4043822
A więcej na temat pomidorów tutaj:
viewtopic.php?p=2881430#p2881430
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Julianie od paru lat na pierwszy ogień daję Revus.
Infinito z racji tego, że właściwie wszędzie wycofano go do oprysków pomidora, zostawiam sobie na wyjątkowo trudne przypadki.
Trzeba mu przyznać, że zdarzały się wyjątkowo mokre lata z zimnymi nocami gdy nic nie działało i tylko Infinito pomagało.
Nie mniej coś jest na rzeczy, że w większości krajów ma rejestrację tylko na ziemniaka.
Trzeba mieć kilka ŚORów i używać w zależności od okoliczności.
Infinito z racji tego, że właściwie wszędzie wycofano go do oprysków pomidora, zostawiam sobie na wyjątkowo trudne przypadki.
Trzeba mu przyznać, że zdarzały się wyjątkowo mokre lata z zimnymi nocami gdy nic nie działało i tylko Infinito pomagało.
Nie mniej coś jest na rzeczy, że w większości krajów ma rejestrację tylko na ziemniaka.
Trzeba mieć kilka ŚORów i używać w zależności od okoliczności.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa