Plamy na liściach
Re: Plamy na liściach
Storczyk stoi na wschodnim oknie, podlewamy co 2 tyg ( kąpiel prze około 2 h) korzenie wyglądają normalnie
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
2h moczenia to za długo, wystarczy do 30 minut. Korzenie z wierzchu wyglądają w porządku, a jak w środku? Przesadzałaś go już?
Masz np. kota, który ma dostęp do storczyka? Mógłby on również zrobić takie uszkodzenia.
Masz np. kota, który ma dostęp do storczyka? Mógłby on również zrobić takie uszkodzenia.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kota nie mam, ale z korzeniami to jedna nie tak pięknie, z góry napowietrzne są ładne, ale te dolne to jakby ich nie było, jakby zgniły. Czy to może być tego objawia? Jak to teraz uratować?
@Nashua2
Czas namaczania nie jest tak istotny...im dłużej namaczasz, tym rzadziej podlewasz. Ja swoje moczę 1 h raz/tydz. - doniczki ? 12, a raz/2 tyg. - doniczki ? 15. Musisz wyjąć z doniczki i ocenić korzenie...najlepiej wstaw zdjęcie.
Czas namaczania nie jest tak istotny...im dłużej namaczasz, tym rzadziej podlewasz. Ja swoje moczę 1 h raz/tydz. - doniczki ? 12, a raz/2 tyg. - doniczki ? 15. Musisz wyjąć z doniczki i ocenić korzenie...najlepiej wstaw zdjęcie.
Pozdrawiam:)
- norbert76
No nie...
Wywal ten wazon. Do korzeni musi docierać powietrze. Postaw na podstawce.
Korzenie, a najlepiej całą roślinę wymocz jakieś kilkanaście minut w roztworze przeciwgrzybicznym, np Topsin (kilka kropli na litr wody).
Kup, na Allegro korę śródziemnomorską o frakcji 9 - 12mm, żadnych marketowych mieszanek i do tego posadź storczyka.
Wywal ten wazon. Do korzeni musi docierać powietrze. Postaw na podstawce.
Korzenie, a najlepiej całą roślinę wymocz jakieś kilkanaście minut w roztworze przeciwgrzybicznym, np Topsin (kilka kropli na litr wody).
Kup, na Allegro korę śródziemnomorską o frakcji 9 - 12mm, żadnych marketowych mieszanek i do tego posadź storczyka.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzięki za wskazówki, tak też uczynię.
Hej
Dwa tygodnie temu kupiłam pięknego storczyka. Dzisiaj zauważyłam że na jednym liściu pojawiły się takie plamki
Niestety nie jestem mistrzem w utrzymywaniu storczyków przy życiu więc proszę o pomoc czy ktoś wie od czego dostał takich plam? Stoi na zachodnim oknie, na razie był namaczany tylko raz tydzień temu
Dwa tygodnie temu kupiłam pięknego storczyka. Dzisiaj zauważyłam że na jednym liściu pojawiły się takie plamki
Niestety nie jestem mistrzem w utrzymywaniu storczyków przy życiu więc proszę o pomoc czy ktoś wie od czego dostał takich plam? Stoi na zachodnim oknie, na razie był namaczany tylko raz tydzień temu
- norbert76
Grzyb, bezwzględnie wyciągnij z doniczki, usuń całkowicie stare podłoże i sprawdź korzenie. Martwe usuń i resztę korzeni wymocz w preparacie grzybobójczym - Topsin, kilka kropli na litr wody. Po kilkunastu minutach wyciągnij i daj do obeschnięcia. Po posadzeniu do nowego podłoża - samej kory i zrób oprysk tym samym preparatem tylko zamgławiając.
Stanowisko powinno być jasne z lekkim dostępem do słońca, namaczasz wtedy, gdy kolor korzeni zmieni się na srebrno-szary. Żadnych osłonek, doniczkę postaw na podstawce.
Stanowisko powinno być jasne z lekkim dostępem do słońca, namaczasz wtedy, gdy kolor korzeni zmieni się na srebrno-szary. Żadnych osłonek, doniczkę postaw na podstawce.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 kwie 2020, o 13:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzień dobry, kupiłam 3 nowe storczyki ( w super marketach) jeden miał suche korzonki ale kolor mi się bardzo spodobał i liczyłam że po przesadzaniu będzie dobrze okazało się że korzenie były w tak złym stanie że musiałam je usunąć i teraz staram się go uratować w piasku i kamieniach jak w jednym z wątków. Po dokładnym przeglądnięciu nowych nabytków w jednym z nich znalazłam coś jakby grzyb? Pleśń? Wyczytałam w tym wątku że trzeba to miejsce zasuszyc alkoholem ale w domu mam tylko spirytus czy i z niego mogę sporządzić taki preparat w jakich proporcjach? Dodatkowo znalazłam Coś w stylu kropli wody pod warstwą liści czy to są szkodniki? Mam takie środki czy warto spryskać storczyki? Dziś będę je przesadzać bo w ziemi której są jest bardzo zbita. Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
- norbert76
To może być zmiana grzybowa, ale nie musi.
Żeby ocenić dokładniej trzeba wpierw wyciągnąć z doniczki i dokładnie sprawdzić stan korzeni oraz trzonu.
Alkohol nie pomoże na ew. chorobę grzybową, a wysokim stężeniu może popalić liście.
Żeby ocenić dokładniej trzeba wpierw wyciągnąć z doniczki i dokładnie sprawdzić stan korzeni oraz trzonu.
Alkohol nie pomoże na ew. chorobę grzybową, a wysokim stężeniu może popalić liście.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 kwie 2020, o 13:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ten storczyk okazało się że miał pozornie zdrowe korzenie dodatkowo miał w stożku wzrostu dziwny plastikowy koszyczek przez który wyciągając uszkodziłam jedyny zdrowy korzeń w dwóch miejsach... czy istnieje szansa że ten korzeń jakoś przetrwa? Może go zostawić bezpieczniej na kamieniach z piaskiem i odczekać na nowe korzonki? Dodatkowo miał dziwne długie stawonogi w ziemi. Czy on może mieć jakieś szanse na regenerację?
Mam też pytanie co do drugiego zakupu... Po wyciągnięciu byłam przerażona jak pozornie zielone korzenie okazały się po-uszkadzane... Wycięłam wszelkie korzenie podgnite a nawet jeden liść był podgnity. Czy te korzenie które zostały mogą być i czy mogę go posadzić w ziemię po zabezpieczeniu cięć sproszkowanym węglem?
Mam też pytanie co do drugiego zakupu... Po wyciągnięciu byłam przerażona jak pozornie zielone korzenie okazały się po-uszkadzane... Wycięłam wszelkie korzenie podgnite a nawet jeden liść był podgnity. Czy te korzenie które zostały mogą być i czy mogę go posadzić w ziemię po zabezpieczeniu cięć sproszkowanym węglem?
- norbert76
Tak, korzenie posyp sproszkowanym węglem przed posadzeniem do kory. Tutaj uwaga, lepiej nie używać marketowych mieszanek.
Ten pierwszy możesz dać na razie do keramzytu, kamyków, niż do kory. Jak w tym wątku:
viewtopic.php?f=29&t=35814
Ten pierwszy możesz dać na razie do keramzytu, kamyków, niż do kory. Jak w tym wątku:
viewtopic.php?f=29&t=35814
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta