Aniu 
na rabatach jest duży mix, zaczynałam od popularnych roślin. Teraz jest inaczej, Forum nauczyło mnie zbieractwa. Wcześniej nie miałam pojęcia że jest tyle ciekawych odmian roślin. Nie wszystkie chcą rosnąć w ogrodzie, ale te co są dobrze się czują na rabatach.
Bufo-bufo 
Zobacz jak po wycięciu liści, ta roślinka szybko wypuszcza nowe liście.
Stopowiec rośnie w głębi rabaty, nie obawiam się że coś się komuś stanie. Najbardziej obawiałam się Tojadu, poczytałam trochę o tej roślinie, pozbyłam się wszystkich sadzonek. Najdziwniejsze że sadzonkę kupiłam w Biedronce, chyba nikt nie zwraca uwagi czy rośliny trujące czy nie.
Liście Epimedium...
cyma2704 
Jagodowiec rośnie już kilka sezonów. Odmian tej rośliny jest więcej...mam chrapkę jeszcze na Inny...tylko gdzie go upchnąć

Co roku kępka się rozrasta, jakoś tak wychodzi że nie lubię kęp dzielić.
Zmniejszałam Liliowce, udało się bardzo nie uszkodzić kęp. Wcześniej dzieliłam widłami amerykańskimi, dużo rośliny się marnowało.
Dzisiejsze foto...
Menyanthes trifoliata - bobrek trójlistkowy...
Pierwiosnek łyszczak
Suchodrzew-co roku przemarzał...sezon zaczął w dobrej formie. Krzew jest podobny do bukszpanu, tylko listki ma mniejsze bardziej delikatne.
Rododendron Percy Wiesman...zaczyna kwitnąć.
CYCLAMEN HEDERIFOLIUM - NEAPOLITAŃSKI...deszcz solidnie go podlał, liście zrobiły się bardzo błyszczce. Na jesieni był tylko jeden liść, myślałam że roślina nie przetrwa.
Bożykwiat Meada...kwitnie, przetrwał bez problemu kolejny sezon...szkoda tyko że wolno przyrasta.
Cebulica hiszpańska Alba, czyli Hiacyncik hiszpański...cebulki kupione w Biedronie...myślałam że nie przetrwał...zakwitł w ubiegłym sezonie...rośnie w trzech kępkach...
Mukdenia...kwiaty są mało widoczne, nisko nad ziemią. Roślina zdobi kolorowymi liśćmi. Zmieniała miejsce kilka razy, dalej słabo rośnie...coś jej nie pasuje. Ziemia gliniasta słabo jej chyba odpowiada
Niebiesko kwitnący Wielosił jezoński 'Purple Rain Strain' Polemonium yezoense...rósł na rabacie z paprociami, myślałam że to paproć...dopiero jak zakwitł, okazało się że to inna roślina. Liście ma bardzo podobne do paproci.