Awokado - uprawa z pestki
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 lip 2019, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Awokado - uprawa z pestki
Witam,
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu problemu. Hoduję awokado, jak w temacie - z pestki. Po przesadzeniu po około roku, zaczęły pojawiać się na liściach od wewnętrznej strony czarne plamki widoczne na zdjęciach. Awokado mimo to wzrasta i wypuszcza nowe liście, jednak stare po czasie opadają z pozycji poziomej do pionowej i zaczynają się marszczyć na brzegach. Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma pomysł co może być przyczyną i przede wszystkim - jak rozwiązać problem? Przeszukałem forum i nic podobnego nie znalazłem. Proszę o pomoc!
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu problemu. Hoduję awokado, jak w temacie - z pestki. Po przesadzeniu po około roku, zaczęły pojawiać się na liściach od wewnętrznej strony czarne plamki widoczne na zdjęciach. Awokado mimo to wzrasta i wypuszcza nowe liście, jednak stare po czasie opadają z pozycji poziomej do pionowej i zaczynają się marszczyć na brzegach. Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma pomysł co może być przyczyną i przede wszystkim - jak rozwiązać problem? Przeszukałem forum i nic podobnego nie znalazłem. Proszę o pomoc!
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Te czarne plamy to są najprawdopodobniej grzyby sadzaki. Pojawiają się albo przy obecności szkodników, albo po ich niedawnym żerowaniu. Zrób oprysk preparatem grzybobójczym, np. Topsin i sprawdź dokładnie roślinę, czy nie ma szkodników.
Oczywiście zakładamy, że te czarne zmiany nie ruszają się.
Opadanie dolnych liści w przypadku awokado jest normalne.
Oczywiście zakładamy, że te czarne zmiany nie ruszają się.
Opadanie dolnych liści w przypadku awokado jest normalne.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 lip 2019, o 15:50
WOW,
Dziękuję bardzo za taką szybką odpowiedź!
Plamki się nie ruszają, za to ja ruszam do kwiaciarni po preparat.
Doczytałem nieco o Topsinie i mam pytanie - czy mam nie podlewać awokado przez dwa dni i zrobić oprysk? Czy masz może sprawdzony sposób na jego stosowanie?
Dziękuję bardzo za taką szybką odpowiedź!
Plamki się nie ruszają, za to ja ruszam do kwiaciarni po preparat.
Doczytałem nieco o Topsinie i mam pytanie - czy mam nie podlewać awokado przez dwa dni i zrobić oprysk? Czy masz może sprawdzony sposób na jego stosowanie?
- norbert76
Normalnie robisz tylko oprysk, podlewać nie ma tutaj potrzeby.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Pelidea
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje awokado, dwuzalążkowe, wykiełkowało jakoś w kwietniu zeszłego roku. Zimę przestało przy oknie balkonowym (w temperaturze ok. 18 stopni). Od czerwca stoi na zewnątrz, rośnie jak szalone. Mimo, że przesadzałam je w kwietniu, dziś powędrowało do większej donicy, bo korzenie przerosły poprzednią (cała instalacja ze skrzynką po to, żeby nie przewracał go wiatr ).
Jakiś miesiąc temu uszczyknęłam oba pędy, pięknie się rozkrzewiły. W tej chwili, razem z donicą, ma ok. 120 cm wysokości.
Jakiś miesiąc temu uszczyknęłam oba pędy, pięknie się rozkrzewiły. W tej chwili, razem z donicą, ma ok. 120 cm wysokości.
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
To gratulacje, bo naprawdę ładne jest. Nie dość że gęsto rośnie to listki w fajnej kondycji. Bardzo ładnie to wygląda.
- norbert76
Zbyt ciemne stanowisko, za mało światła. Brak lub nieregularne nawożenie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kurcze, nie bardzo wiem i mam gdzie go postawić teraz.
-
- 100p
- Od: 10 maja 2011, o 20:09
Witajcie!
Dziś właśnie podjęłam moją drugą próbę wyhodowania drzewka awokado z pestki. Za pierwszym razem zbyt wcześnie zniecierpliwiłam się nim pojawiły się korzonki.
Poszperałam trochę w necie i wyszło mi na to, że praktycznie niemożliwe jest doczekać się owoców w domowych warunkach Czy komuś z Was się to udało?
Wydaje mi się, że konieczne są 2 drzewka, żeby zapylić kwiaty bo żeńskie i męskie kwiaty nie kwitną równocześnie. Czy to prawda?
Na polskich stronach ciężko uzyskać jakieś wiarygodne informację..
Pozdrawiam awokadomaniakow
Dziś właśnie podjęłam moją drugą próbę wyhodowania drzewka awokado z pestki. Za pierwszym razem zbyt wcześnie zniecierpliwiłam się nim pojawiły się korzonki.
Poszperałam trochę w necie i wyszło mi na to, że praktycznie niemożliwe jest doczekać się owoców w domowych warunkach Czy komuś z Was się to udało?
Wydaje mi się, że konieczne są 2 drzewka, żeby zapylić kwiaty bo żeńskie i męskie kwiaty nie kwitną równocześnie. Czy to prawda?
Na polskich stronach ciężko uzyskać jakieś wiarygodne informację..
Pozdrawiam awokadomaniakow
- Grigor
- 500p
- Od: 31 sie 2017, o 21:05
Kiedyś widziałem na jednej grupie na FB jak komuś zakwitło i poszukiwał kogoś komu też kwitło. To pewnie trzeba mieć męskie i żeńskie.
-
- 200p
- Od: 10 cze 2019, o 11:29
U mnie pestka moczy się w wodzie już miesiąc i nic. Co prawda, pękła na pół, ale to tyle. Chyba nic z tego. Może jednak lepiej w ziemi?