Bananowce - pielęgnacja,uprawa Cz.2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Adrian139
200p
200p
Od: 30 paź 2018, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bananowce - pielęgnacja,uprawa Cz.2

Post »

To dobrze a jak już temperatura w nocy nie będzie spadać poniżej +8 to cały czas trzymaj go na polu
Pozdrawiam
Zapraszam do mojego wątku - Owocowy śródziemnomorski i egzotyczny ogród
zapraszam do zakupu moich roślin tanio i dobra jakość https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 34&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
tomekb1
Przyjaciel Forum - silver
Od: 30 gru 2012, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy "pień" bananowca można przyciąć sporo niżej od miejsca, gdzie pojawiaj się liście? W tym roku "pień" mojego basjo sięga dokładnie pod sufit garażu, tak, że wychodzący liść chcąc nie chcąc od razu musi się łamać. Teraz nie ma problemu, ale przechowanie go przez zimę w pozycji pionowej będzie raczej niemożliwe.
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25

Post »

Tomek mam ten sam problem z Musa Basjoo i Maurelli od 3 miesięcy. Ja ucinam liście załamujące się na suficie w garażu. W tym roku basjoo będą zimować w gruncie, a maurelli w garażu w pozycji leżącej.
Zadałeś pytanie czy niby pień można przycinać - można ponieważ to nie jest pień tylko zwinięte liście.

Marta świetnie wyglądają twoje bananowce po zimie, ja jeszcze czekam do połowy maja z posadzeniem moich do gruntu.
Awatar użytkownika
tomekb1
Od: 30 gru 2012, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Józek dlatego słowo pień napisałem w cudzysłowie. Nie będę miał chyba innego wyjścia jak skrócić go znacznie jesienią.

-- 28 kwi 2020, o 21:07 --

Marto masz tyle odrostów, że może chlasnęła byś jeden w połowie wysokości, żeby zobaczyć jaki to będzie miało wpływ na wypuszczanie nowych liści?
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Grigor
500p
500p
Od: 31 sie 2017, o 21:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pewnie że można uciąć go niżej.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tomekb1 pisze:

Marto masz tyle odrostów, że może chlasnęła byś jeden w połowie wysokości, żeby zobaczyć jaki to będzie miało wpływ na wypuszczanie nowych liści?
Tomek odpowiem za Martę. Ona zimuje musa basjoo w gruncie. W takim wypadku czeka się do pierwszych przymrozków, które zetną liście. Niby pień skraca się wtedy do 40 - 50 centymetrów i zabezpiecza (można skrócić więcej). Gdy robi się ciepło to bananowiec zaczyna wypuszczać teleskopowo najpierw ucięte liście, a później całe. Niestety nie spotkałem się z przypadkiem, aby taki bananowiec zakwitł. Szansę na zakwitnięcie mają bananowce zimowane w szklarni, a niekiedy w domu.
Awatar użytkownika
Grigor
500p
500p
Od: 31 sie 2017, o 21:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Senior taki scinany banan zakwitnie i widziałem już takie. Każdy z bananów ma określoną ilość liści które wypuści w ciągu swojego życia. Na końcu idzie gruby środek którym jest kwiat.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grigor piszę na forum gdzie uprawiają bananowce Musa Basjoo w gruncie. Niestety, nie zdarzyło się jeszcze, aby zimowany w gruncie w naszych warunkach ta odmiana bananowca zakwitła. Znajomemu zakwitł ten bananowiec uprawiany w gruncie, lecz na zimę zrobił mu szklarenkę dogrzewaną centralnym ogrzewaniem.
Ja moje bananowce zimujące w gruncie przytnę do wysokości ok. 40 centymetrów co uniemożliwi im zakwitnięcie. Jeżeli widziałeś gdzieś kwitnące musa bsjoo zimowane bez szklarni w gruncie w Polsce to pokaż.
Awatar użytkownika
MartisM
Od: 14 mar 2016, o 14:47

Post »

Tomek regularnie przycinam brzydkie liście. Ostatnie noce wciąż były zimne, dlatego bananowiec nie czuje się jeszcze "w pełni sił". Dopiero teraz porządnie ruszył ;)

Wykopałam przeszkadzające odrosty :) Wkrótce będą lepiej wyglądać ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marta świetnie wyglądają, jak zrobi się cieplej to ruszą z kopyta. Ja wczoraj sam wziąłem się za sadzenie bananowców do gruntu. Były tak ciężkie, że dwa z nich połamałem. Następnym razem poproszę kogoś o pomoc. Martwi mnie również spadek temperatury w nocy z czwartku na piątek, mogą być nawet przymrozki.
Awatar użytkownika
MartisM

Post »

Musa basjoo zimowany w gruncie ma obecnie około dwóch metrów :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mają niesamowite przyrosty. Moje musiałem jeszcze niedawno zabezpieczać kablem grzejnym. Widać różnicę temperatur jakie panują u Ciebie i u mnie.
Awatar użytkownika
MartisM

Post »

Senior te różnice temperatur są raczej rzędu kilku stopni. Jakby moje bananowce rosły na którymś z wrocławskich podwórek to byłyby pewnie jeszcze z metr wyższe :;230 W porównaniu z moją miejscowością widzę mniej więcej, że rośliny rosnące w mieście są do przodu o około tydzień czasu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”