Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 6699
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Domowy chleb

Post »

Rosea przepraszam, że dopiero teraz odpowiem. :oops:
Mąki możesz stosować jakie masz, u mnie podstawą jest pszenna a reszta orkisz lub żyto. Można sypnąć ziarnami dowolnymi, ważne by przestrzegać czasów wyrabiania. Ale najważniejszy jest zakwas - musi być mocny i ochoczo pracować. Przepis na chleb to : Tartine Country Bread. Usunęłam przekierowanie na inne forum. szarotka66
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Posty: 322
Od: 27 lut 2008, o 20:52
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Domowy chleb

Post »

O,fajnie, poczytam. Właśnie....ten zakwas. Mój mógłby być mocniejszy, dlatego to kilkukrotne dokarmianie tuż przed pieczeniem dobrze go uaktywnia. Jeszcze muszę popracować nad tym, żeby był miększy z cieńszą skórką - taki woli rodzinka :)
poncki
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 24
Od: 5 sie 2019, o 08:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowy chleb

Post »

Smakowicie wygląda pizza-chleb. :) ja nastawiłem swój pierwszy zakwas 2 dni temu.
Miło w piątek, miło w świątek. (Timon)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8379
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Ostróda

Re: Domowy chleb

Post »

franus pisze:Ja wolę chleb pszenny i dlatego daję samą pszenną, jeszcze miał być olej.
Witaj
Po dłuższym śnie obudziłam zakwas i ... już ładnie pracuje.
Mam ochotę upiec chleb z Twojego przepisu.
Możesz podać ile tego oleju dodajesz i w jakiej fazie wyrabiania?
A przy okazji z tej ilości mąki jaka wielkość blaszki do pieczenia ?
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
franus
50p
50p
Posty: 99
Od: 16 wrz 2011, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Domowy chleb

Post »

Witaj.

Olej daję rano jak mieszam ciasto w misce i zostawiam do wyrośnięcia ok. 2 godzin.
Jak podwoi objętość wykładam na stolnicę i zagniatam ok 5 minut, formuję i wkładam do formy.
Ja mam keksówkę która jest rozpinana jak tortownica 35cm na 15cm.
Oleju daję ok 2 łyżek tak na oko.
Piekę 1 godzinę w temp. 200* bez termoobiegu przez godzinę.
Pozdrawiam Longina.
sterlizja36
500p
500p
Posty: 798
Od: 14 paź 2008, o 18:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pomorskie

Re: Domowy chleb

Post »

Franus -twój przepis jest bardzo dobry.Piekłam wg.niego i wyszedł super chlebek,jednak ja daję mniej soli,no i przyśpieszyłam produkcję trzymając w piekarniku w 35 stopniach najpierw zaczyn ok 2 godzin i po wyrobieniu 1 godz do wyrośnięcia.Dodałam jeszcze parowanie (pryskanie wodą ) przez pierwsze 15 min. pieczenia chlebka.Polecam szklane keksówki do wypieku.U mnie bardzo duża różnica chrupkości chleba.
Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Awatar użytkownika
franus
50p
50p
Posty: 99
Od: 16 wrz 2011, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Domowy chleb

Post »

Ewo ja wkładam na dno piekarnika miseczkę z wodą i też jest ok.
Całego procesu wypieku nie przyspieszam daję czas na wyrastanie.
Piekę też bułki poznańskie na podmłodzie wg. Margarytki kto lubi prawdziwe
bułki to polecam bo są warte czasu czekania. Nie jest sztuką upiec chleb czy bułki
używając 50 gram drożdży na pół kg. mąki.
Pozdrawiam Longina.
sterlizja36
500p
500p
Posty: 798
Od: 14 paź 2008, o 18:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pomorskie

Re: Domowy chleb

Post »

Masz rację .Już wiele przepisów miałam i na samym zakwasie też próbowałam ,jednak twoje proporcje najbardziej pasowały mojej rodzinie.Piekę dwa chlebki i co drugi lub trzeci dzień ,zależy jak zniknie .Wiadomo świeży najlepszy z samym masełkiem.Bułeczki spróbuję zrobić ,nie jestem jakąś super kucharką ale jak kobieta się weźmie to i zrobi .Pozdrawiam.
Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Awatar użytkownika
franus
50p
50p
Posty: 99
Od: 16 wrz 2011, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Domowy chleb

Post »

Ja kroję chlebek jak wystygnie na kromeczki i mrożę.
Jeżeli chodzi o bułki to ja piekłam różne ale te są naprawdę pyszne.
Pozdrawiam Longina.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8379
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Ostróda

Re: Domowy chleb

Post »

franus bardzo dziękuję za odpowiedź w temacie "olej" :)
Chlebek też mrozimy po wystygnięciu i dzięki temu jest zawsze świeżutki. W wolnej chwili spróbuję tych bułeczek, o których wspominasz bo zaciekawiły mnie.
A tak przy okazji ... lubię jak chleb w czasie pieczenia pęka wzdłuż u góry. Jednak nie zawsze tak mam i nie wiem od czego to zależy ?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 4074
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Domowy chleb

Post »

Kochani warto piec własny zdrowy chlebek na zakwasie, wtedy wiemy co naprawdę jemy.
Ja żałuję, że dopiero teraz odważyłam się zrobić zakwas(żytni), jak sytuacja zmusiła do siedzenia w domu
a nie biegania po sklepach, ale jak to mówią, lepiej późno niż wcale. :D

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4722
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pomorze Gdańskie

Re: Domowy chleb

Post »

Ja również robię domowy chleb.
Dzisiaj jednak przychodzę z bułkami - maślanymi grahamkami.
Ja odkąd kroję chleb dopiero na drugi dzień po upieczeniu (żytni chleb), zmniejszam szansę na otrzymanie zakalca.
Czasem niestety jak człowiek zbyt ekksperymentuje to zakalec murowany.

Obrazek
smolka
1000p
1000p
Posty: 1902
Od: 19 paź 2012, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Domowy chleb

Post »

Iwona jestem pod wrażeniem. ;:215 Będę Twoja uczennicą :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”