Domowy chleb
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 6699
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Domowy chleb
Rosea przepraszam, że dopiero teraz odpowiem.
Mąki możesz stosować jakie masz, u mnie podstawą jest pszenna a reszta orkisz lub żyto. Można sypnąć ziarnami dowolnymi, ważne by przestrzegać czasów wyrabiania. Ale najważniejszy jest zakwas - musi być mocny i ochoczo pracować. Przepis na chleb to : Tartine Country Bread. Usunęłam przekierowanie na inne forum. szarotka66
Mąki możesz stosować jakie masz, u mnie podstawą jest pszenna a reszta orkisz lub żyto. Można sypnąć ziarnami dowolnymi, ważne by przestrzegać czasów wyrabiania. Ale najważniejszy jest zakwas - musi być mocny i ochoczo pracować. Przepis na chleb to : Tartine Country Bread. Usunęłam przekierowanie na inne forum. szarotka66
Re: Domowy chleb
O,fajnie, poczytam. Właśnie....ten zakwas. Mój mógłby być mocniejszy, dlatego to kilkukrotne dokarmianie tuż przed pieczeniem dobrze go uaktywnia. Jeszcze muszę popracować nad tym, żeby był miększy z cieńszą skórką - taki woli rodzinka
Re: Domowy chleb
Smakowicie wygląda pizza-chleb. ja nastawiłem swój pierwszy zakwas 2 dni temu.
Miło w piątek, miło w świątek. (Timon)
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Domowy chleb
Witajfranus pisze:Ja wolę chleb pszenny i dlatego daję samą pszenną, jeszcze miał być olej.
Po dłuższym śnie obudziłam zakwas i ... już ładnie pracuje.
Mam ochotę upiec chleb z Twojego przepisu.
Możesz podać ile tego oleju dodajesz i w jakiej fazie wyrabiania?
A przy okazji z tej ilości mąki jaka wielkość blaszki do pieczenia ?
Pozdrawiam
- franus
- 50p
- Posty: 99
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Domowy chleb
Witaj.
Olej daję rano jak mieszam ciasto w misce i zostawiam do wyrośnięcia ok. 2 godzin.
Jak podwoi objętość wykładam na stolnicę i zagniatam ok 5 minut, formuję i wkładam do formy.
Ja mam keksówkę która jest rozpinana jak tortownica 35cm na 15cm.
Oleju daję ok 2 łyżek tak na oko.
Piekę 1 godzinę w temp. 200* bez termoobiegu przez godzinę.
Olej daję rano jak mieszam ciasto w misce i zostawiam do wyrośnięcia ok. 2 godzin.
Jak podwoi objętość wykładam na stolnicę i zagniatam ok 5 minut, formuję i wkładam do formy.
Ja mam keksówkę która jest rozpinana jak tortownica 35cm na 15cm.
Oleju daję ok 2 łyżek tak na oko.
Piekę 1 godzinę w temp. 200* bez termoobiegu przez godzinę.
Pozdrawiam Longina.
-
- 500p
- Posty: 798
- Od: 14 paź 2008, o 18:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pomorskie
Re: Domowy chleb
Franus -twój przepis jest bardzo dobry.Piekłam wg.niego i wyszedł super chlebek,jednak ja daję mniej soli,no i przyśpieszyłam produkcję trzymając w piekarniku w 35 stopniach najpierw zaczyn ok 2 godzin i po wyrobieniu 1 godz do wyrośnięcia.Dodałam jeszcze parowanie (pryskanie wodą ) przez pierwsze 15 min. pieczenia chlebka.Polecam szklane keksówki do wypieku.U mnie bardzo duża różnica chrupkości chleba.
Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Ogród Sterlizja36
- franus
- 50p
- Posty: 99
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Domowy chleb
Ewo ja wkładam na dno piekarnika miseczkę z wodą i też jest ok.
Całego procesu wypieku nie przyspieszam daję czas na wyrastanie.
Piekę też bułki poznańskie na podmłodzie wg. Margarytki kto lubi prawdziwe
bułki to polecam bo są warte czasu czekania. Nie jest sztuką upiec chleb czy bułki
używając 50 gram drożdży na pół kg. mąki.
Całego procesu wypieku nie przyspieszam daję czas na wyrastanie.
Piekę też bułki poznańskie na podmłodzie wg. Margarytki kto lubi prawdziwe
bułki to polecam bo są warte czasu czekania. Nie jest sztuką upiec chleb czy bułki
używając 50 gram drożdży na pół kg. mąki.
Pozdrawiam Longina.
-
- 500p
- Posty: 798
- Od: 14 paź 2008, o 18:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pomorskie
Re: Domowy chleb
Masz rację .Już wiele przepisów miałam i na samym zakwasie też próbowałam ,jednak twoje proporcje najbardziej pasowały mojej rodzinie.Piekę dwa chlebki i co drugi lub trzeci dzień ,zależy jak zniknie .Wiadomo świeży najlepszy z samym masełkiem.Bułeczki spróbuję zrobić ,nie jestem jakąś super kucharką ale jak kobieta się weźmie to i zrobi .Pozdrawiam.
Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Ogród Sterlizja36
- franus
- 50p
- Posty: 99
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Domowy chleb
Ja kroję chlebek jak wystygnie na kromeczki i mrożę.
Jeżeli chodzi o bułki to ja piekłam różne ale te są naprawdę pyszne.
Jeżeli chodzi o bułki to ja piekłam różne ale te są naprawdę pyszne.
Pozdrawiam Longina.
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Domowy chleb
franus bardzo dziękuję za odpowiedź w temacie "olej"
Chlebek też mrozimy po wystygnięciu i dzięki temu jest zawsze świeżutki. W wolnej chwili spróbuję tych bułeczek, o których wspominasz bo zaciekawiły mnie.
A tak przy okazji ... lubię jak chleb w czasie pieczenia pęka wzdłuż u góry. Jednak nie zawsze tak mam i nie wiem od czego to zależy ?
Pozdrawiam
Chlebek też mrozimy po wystygnięciu i dzięki temu jest zawsze świeżutki. W wolnej chwili spróbuję tych bułeczek, o których wspominasz bo zaciekawiły mnie.
A tak przy okazji ... lubię jak chleb w czasie pieczenia pęka wzdłuż u góry. Jednak nie zawsze tak mam i nie wiem od czego to zależy ?
Pozdrawiam
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Posty: 4074
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Domowy chleb
Kochani warto piec własny zdrowy chlebek na zakwasie, wtedy wiemy co naprawdę jemy.
Ja żałuję, że dopiero teraz odważyłam się zrobić zakwas(żytni), jak sytuacja zmusiła do siedzenia w domu
a nie biegania po sklepach, ale jak to mówią, lepiej późno niż wcale.
Ja żałuję, że dopiero teraz odważyłam się zrobić zakwas(żytni), jak sytuacja zmusiła do siedzenia w domu
a nie biegania po sklepach, ale jak to mówią, lepiej późno niż wcale.
- Bufo-bufo
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4722
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pomorze Gdańskie
Re: Domowy chleb
Re: Domowy chleb
Iwona jestem pod wrażeniem. Będę Twoja uczennicą