Ćma bukszpanowa(Cydalima perspectalis)

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mamiroma4
500p
500p
Od: 24 sie 2015, o 08:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ćma bukszpanowa(Cydalima perspectalis)

Post »

Ja chronię swoje bukszpany tymi oto sposobami:

Oprysk :

Obrazek

Łapka na samca ćmę .... z feromonem .

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam wesoły Romek
Moja oaza :D
Z prądem rzeki...płyną tylko zdechłe ryby.
Awatar użytkownika
toolpusher
500p
500p
Od: 5 maja 2017, o 12:52

Post »

Ja po oprysku krzaczków wodą z węża pod ciśnieniem też nalazłem jedną. Opędzlowała 2 male krzaczki
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na pewno nie masz jednej. To nie możliwe. Wężem je można strącić ale nie zabić.
Awatar użytkownika
toolpusher
500p
500p
Od: 5 maja 2017, o 12:52

Post »

Oczywiście. Nie mogłem znaleźć wzrokowo więc użyłem węża. Zginęła pod butem.
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2018, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przed chwilą sąsiadka przyniosła gałązkę bukszpanu zaatakowanego przez ćmę. U niej wszystkie bukszpany zaatakowane. U mnie, jak do tej pory, na razie spokój. Odległość bukszpanów sąsiadki do moich to około 100m. Tylko patrzeć, jak ćmy się przeniosą.
Ada
200p
200p
Od: 12 maja 2007, o 18:52

Post »

Chyba jesteś szczęściarzem, bo w Małopolsce to chyba wszystkie bukszpany "trafiło". Mnie po bukszpanach /ok. 80m żywopłotu/ został tylko przeterminowany 'lepinox'. Stwierdziłam, że za dużo roboty i kosztów przy tępieniu tej "zarazy". Nie mam już żadnego krzaczka. Przepraszam, jest kilka które nieśmiało zaczynają rosnąć z tych niewykarczowanych, ale już mi na nich nie zależy.
Awatar użytkownika
mamiroma4
500p
500p

Post »

Teraz okres gdzie ćma szaleje... w pracy były piękne bukszpany ...na nich setki gąsienic zielonych ... ogrodnik jest ...ale gdzie....

- Wt 12 maja 2020 20:09 -
Dziś zmuszony byłem zrobić oprysk.... na szczęście jedną gąsienice znalazłem :cry: ;:202
Pozdrawiam wesoły Romek
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p
Od: 6 cze 2010, o 23:24

Post »

Czym pryskasz ?
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
Awatar użytkownika
mamiroma4
500p
500p

Post »

Cofnij o jedną stronę i tam jest fotka :D dziś kontrola i nie ma żywych gąsienic ;:138

viewtopic.php?p=6249956#p6249956
Pozdrawiam wesoły Romek
Awatar użytkownika
basiaamatorka
200p
200p
Od: 12 lip 2013, o 14:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Romek - mamiroma - jak się sprawdza pułapka feromonowa? są gąsienice? i na ile czasu ona starcza, możesz już coś stwierdzić?

U mnie właśnie zbiorowy atak gąsienic, zauważyłam wróble i szpaki, jak je wybierają, cóż, kiedy tylko te, widoczne z zewnątrz. Jednak są efekty, bo tam , gdzie ptaki maja łatwy dostęp , tam ich nie widać. Żywopłot sięga mi do krzaku róży, to od strony róży jest bardziej obżarty, tak samo w jednym miejscu rabarbarowe liście go zasłaniają, to pod nimi zostały liście objedzone a zaraz za są ładne, znaczy szpak płaci czynsz - bo ma u mnie domek!
Basia
Awatar użytkownika
mamiroma4
500p
500p

Post »

Basiu ..więc może najpierw o oprysku... pomógł,sprawdzam dziennie i nie ma gąsienic. Co do tej łapki ..na you tubie są filmiki,gdzie w pojemniku na dole jest mnóstwo ćmy ... u mnie jeszcze nic ...może to fakt,że ich nie ma..ale tą pułapkę zastawiałem już w kwietniu..może za wcześnie.Mam jeszcze zapasowy feromon więc jak by coś się pojawiło zobaczymy ...oczywiście dam znać.Powodzenia w walce z tym szkodnikiem.. w pracy niestety bukszpany zaatakowane... ale nie mam na to wpływu :cry: to ogromny zakład... przechodzą tam dziesiątki ludzi.... ale muszę raz zrobić oprysk bo nawet ciężko pisać....
Pozdrawiam wesoły Romek
bobiczek
50p
50p
Od: 5 mar 2014, o 23:58

Post »

basiaamatorka pisze: U mnie właśnie zbiorowy atak gąsienic, zauważyłam wróble i szpaki, jak je wybierają, cóż, kiedy tylko te, widoczne z zewnątrz. Jednak są efekty, bo tam , gdzie ptaki maja łatwy dostęp , tam ich nie widać. Żywopłot sięga mi do krzaku róży, to od strony róży jest bardziej obżarty, tak samo w jednym miejscu rabarbarowe liście go zasłaniają, to pod nimi zostały liście objedzone a zaraz za są ładne, znaczy szpak płaci czynsz - bo ma u mnie domek!
Nie chcę Cię martwić, ale chyba błądzisz.
Te czystsze miejsca miałem zawsze od południowej strony, pewnie ze względu na zbyt duże nasłonecznienie, a bardziej zjedzone rośliny, miałem zawsze od wschodu, gdzie słońce szybciej znikało.
Zżerając bukszpanowe liście, te ohydne larwy, kumulują w swym organizmie substancje toksyczne, które działają odstraszająco na wszystko co miałoby ochotę je skonsumować.
Dlatego potomstwo ćmy nie ma u nas - a nawet w całej Europie - naturalnych wrogów.
Podczas zeszłorocznego wysypu, obserwowałem dokładnie zachowanie ptaków, muchówek, os i wszelkiego rodzaju ogrodowych pomocników, mogących wesprzeć w walce i poradzić sobie z tymi obrzydliwymi larwami.
Osy czy muchówki podchodząc do larwy ugryzły i w tym momencie zniesmaczone zaczynały sobie czułkami obcierać gębę ze wstrętem.
Podobnie buszujące pod krzakami kosy czy szpaki.
Dziub, dziub i fuj, fuj.
I już nie były zainteresowane.
Jedynie jak wrzucałem w pajęcze sieci larwy bądź kokony - to i owszem - pająk się do nich dobierał.
Tylko skąd wziąć 258 pająków na krzewie.
Dlatego nie miej złudnej nadziei, że ptaki wyjadają to badziewie.
Musisz uzbroić się w rozpylacz, wziąć z sobą prowiant, pożegnać z rodziną i iść na wojnę.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

U mnie jest jeszcze spokojnie. Bukszpan ma piękne gęste przyrosty.Na razie nie pryskany.Myślę , że u mnie wsparciem są mrówki leśne które są dosłownie wszędzie.
Awatar użytkownika
mamiroma4
500p
500p

Post »

A co mają mrówki do tego???? Pierwsze słyszę ....
Pozdrawiam wesoły Romek
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

A widziałeś jak mrówka leśna znajdzie potencjalną ofiarę, co się dzieje?
Zauważyłam, że jak mrówka leśna na bukszpanie znajdzie gąsienicę to ta od razu spada. Nie wie tylko że, na dole czeka o wiele więcej mrówek. Wystarczy, że jedna mrówka zaatakuje gąsienicę to zaraz zbiegną się wszystkie w okolicy. Mała gąsieniczka to nie problem dla leśnej mrówki. Dużą atakują grupowo aż ją zamęczą. Tak więc jeszcze nie pryskam bukszpanu.Natomiast mrówek leśnych mam tyle że nie da się chodzić, są wszędzie, nawet spadają z drzew na głowę. Wybiły już te małe mrówki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”