Kawon (arbuz) - część 11
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kawon (arbuz) - część 11
Oby nie było rewelacji i wszystko ładnie nadgoniło.
Jaką metodą będziesz szczepić, bo nie ukrywam, że również bym popróbował szczepić ale taką metodą, którą w obecnym czasie ma jakieś szanse czy sens, jakby choć jedno się udało.
Jaką metodą będziesz szczepić, bo nie ukrywam, że również bym popróbował szczepić ale taką metodą, którą w obecnym czasie ma jakieś szanse czy sens, jakby choć jedno się udało.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trzymam kciuki, żeby sezon się udał
U mnie około 30 sztuk już w foliaku, jutro znów trochę tam zaniosę, bo już wychodzą z doniczek. Dosiałem jeszcze Bingo i Sugar Baby, bo nic nie zaczęło kiełkować
U mnie około 30 sztuk już w foliaku, jutro znów trochę tam zaniosę, bo już wychodzą z doniczek. Dosiałem jeszcze Bingo i Sugar Baby, bo nic nie zaczęło kiełkować
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
BobejGS pisze:Oby nie było rewelacji i wszystko ładnie nadgoniło.
Taką samą jak poprzednio - na jeden liścień. Jak wszystko idzie jak powinno to po 6 dniach sadzonki zaczynają już rosnąć po szczepieniu. Tak jak te kilka co mi zostało.
Aby się cokolwiek udało proponują abyś zastosował się do reżimu opisanego kilka postów wyżej (po angielsku) - to jest dobra metodologia.
Jakie błędy popełniłem? Hmm... nałożyło się chyba kilka, stąd porażka. Do 3 dnia miałem 100% sadzonek z pełnym turgorem i nagle po jednej nocy BOOM...
Muszę to wszystko przeanalizować i wyeliminować przyczyny porażki przy poprawce.
Szczepione już w foliaku?--julian-- pisze: U mnie około 30 sztuk już w foliaku, jutro znów trochę tam zaniosę, bo już wychodzą z doniczek.(
Ja niestety w drugiej turze zrezygnowałem z nowych odmian i postawiłem na odmiany, które sprawdziły mi się w poprzednich sezonach - pól na pól wczesnych i późniejszych: Asahi, Producer, Crimson Sweet i Giant, Alibaba, Alibaba Ciemna, Rosyjski (jemu nie odpuszczę), Złoto Wolicy, Rosario, Carolina (dam jej 2 szansę).
-
Szczepione w domu w akwarium Wyglądają na razie spoko, ale nic nie mówię, bo różnie może być, zwłaszcza, że eksperymentowałem z metodami szczepienia. Rosyjski jest super, oby powtórzył cechy odmiany i taki pozostał. Myślę, że to F1 nie było, bo dostałem nasiona z AWN i one były WZ, więc chyba odmiana ustalona
Mam małe pytanie. Czy warto jeszcze wysiać nasiona arbuza. Mam rosario i się zastanawiam czy aby nie za późno.
-
Siej, ja dzisiaj też dosiewałem.
Moim zdaniem warto siać. Znam przypadki siewu do gruntu w maju i ludzie mają plony, więc jeśli chodzi o rozsadę to czemu nie. Wschody miałem niemal 100 %, więc zostało trochę nasion i też dzisiaj wysiałem. Będzie rezerwa w razie czego
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
wokan oczywiście 3mam kciuki ;)
Moje się nieco powyciągały ale wczoraj przesadzałem głębiej w doniczki i stoją teraz w chłodniejszym miejscu.
Niestety w sprawie tych roślinek ze zdjęcia nie podpowiem bo nie wiem ale faktycznie wygląda to źle ;/
Moje się nieco powyciągały ale wczoraj przesadzałem głębiej w doniczki i stoją teraz w chłodniejszym miejscu.
Niestety w sprawie tych roślinek ze zdjęcia nie podpowiem bo nie wiem ale faktycznie wygląda to źle ;/
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2018, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Merkor a gdyby je tak posadzić w ziemi ogrodniczej a nie w samym piasku? Przecież to już duże rośliny i potrzebują jeść. Kwarc to żadna odżywka dla nich.
Witam, jestem Adam.
No i się stało wysiane do rozsady paczkę rosario zobaczymy.
Kwarc jest tylko na wierzchu pół centymetra by nie było pleśni bo mam wysoką wilgotność w domu. To objaw głodu?FreGo pisze:Merkor a gdyby je tak posadzić w ziemi ogrodniczej a nie w samym piasku? Przecież to już duże rośliny i potrzebują jeść. Kwarc to żadna odżywka dla nich.
Póki co sadzonki żyją i mają się dobrze.--julian-- pisze:Przeżyją, będzie dobrze. Ważne, że się nie połamały. Nasiona masz z Awn? Bo tam wysyłałem właśnie te odmiany
Jestem nowa na forum i nawet nie wiem co to AWN.
Po lekturze kilku poprzednich część wątku, wybrałam odmiany najbardziej tutaj zachwalane i kupiłam nasiona online.
Jedynie Rosyjskiego nie mogłam znaleźć. Chyba jakiś biały kruk.
Do wszystkich szczepiących.
Oglądam sobie filmiki na YT tych rosyjskich magików arbuzowych, których polecał wokan i jestem w szoku.
Wszyscy tutaj liczą, kalkulują daty wysiewów podkładek i arbuzów, żeby sadzonki pasowały wzrostem a ci Rosjanie mają to głęboko w nosie!
Szczepią na metodę z dziurką - ale ich tykwy mają już duże liście właściwe, co nie jest dla nich problemem. Ucinają łodygę przy liścieniach, robią dziurkę i wsadzają arbuzik.
Zero spinania się i stresowania, że tykwa za duża. Skoro oni to praktykują na skalę masową to może my też powinniśmy podejść na większym luzie do terminów wysiewów.
To ten filmik.
https://www.youtube.com/watch?v=pcySTDp9ZEQ