Kawon (arbuz) - część 11
Re: Kawon (arbuz) - część 11
Po rosyjsku tykwa to dynia, dynia to melon, jedynie arbuz jest tak samo
Dlatego w filmiku szczepią arbuzy na dyni, tykwy mają trochę inne liście. Ale sposób bardzo fajny i wydaje się prosty.
Dlatego w filmiku szczepią arbuzy na dyni, tykwy mają trochę inne liście. Ale sposób bardzo fajny i wydaje się prosty.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To w takim razie rozgość się na forum, pytaj o co tylko chcesz Skąd sprowadziłaś te odmiany? Rosyjskiego dostałem właśnie z Akcji Wymiany Nasion i w tym roku też go tam wysłałem, więc więcej osób go będzie miało w tym roku. No właśnie, kto go ma oprócz mnie i wokana w tym roku? Bo jestem ciekawy czy powtórzy cechy.
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Akurat w tym roku co szczepili nie chwalą się zbytnio uprawą i plonami. A o szczepionych nie ma później ani słowa. Prawdopodobnie szczepili dla zabawy czy testów (kilka lat wcześniej też coś poszczepili i nie pokazywali co z tego wyszło), bo ta podkładka jest zdecydowanie za duża. Optomy bazują na arbuzach nieszczepionych i to one stanowią uprawę handlową.lukrecia pisze: Do wszystkich szczepiących.
Oglądam sobie filmiki na YT tych rosyjskich magików arbuzowych, których polecał wokan i jestem w szoku.
Wszyscy tutaj liczą, kalkulują daty wysiewów podkładek i arbuzów, żeby sadzonki pasowały wzrostem a ci Rosjanie mają to głęboko w nosie!
Szczepią na metodę z dziurką - ale ich tykwy mają już duże liście właściwe, co nie jest dla nich problemem. Ucinają łodygę przy liścieniach, robią dziurkę i wsadzają arbuzik.
Zero spinania się i stresowania, że tykwa za duża. Skoro oni to praktykują na skalę masową to może my też powinniśmy podejść na większym luzie do terminów wysiewów.
To ten filmik.
https://www.youtube.com/watch?v=pcySTDp9ZEQ
Po rosyjsku tykwa to lagenariaaria pisze:Po rosyjsku tykwa to dynia, dynia to melon, jedynie arbuz jest tak samo
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja mam obecnie chyba z 8 odmian ale Rosyjskiego nie mam bo Yoda takich nie miał a nie miałem dostępu do Akcji Wymiany Nasion Jest nadzieja, że jak w tym roku pójdzie dobrze to za rok powalczę o inne odmiany--julian-- pisze:To w takim razie rozgość się na forum, pytaj o co tylko chcesz Skąd sprowadziłaś te odmiany? Rosyjskiego dostałem właśnie z Akcji Wymiany Nasion i w tym roku też go tam wysłałem, więc więcej osób go będzie miało w tym roku. No właśnie, kto go ma oprócz mnie i wokana w tym roku? Bo jestem ciekawy czy powtórzy cechy.
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
-
Rosyjskiego nie znajdziesz w sklepach, czy internecie
- Krzysztof_18
- 200p
Domyślam się i mam zamiar o niego powalczyć--julian-- pisze:Rosyjskiego nie znajdziesz w sklepach, czy internecie
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam rosyjskiego z AWN
Ale niestety siany w 2 turze wszystkie nasiona jak leciało i nie wiem który to który.
1 tura wielki niewypał.
Oby coś wyszło już nieważne co byle by było
Ale niestety siany w 2 turze wszystkie nasiona jak leciało i nie wiem który to który.
1 tura wielki niewypał.
Oby coś wyszło już nieważne co byle by było
-
Krzysztof jeśli sezon się uda, to zbiorę nasiona i wyślę na AWN
Arek może miały za zimno? Ja miałem na początku w tunelu, ale przeniosłem je do kotłowni i przez to dopiero po 2 tygodniach większość mi wyszła. Czekam jeszcze na 35 doniczek, żeby wykiełkowały i będzie komplet. Na te pozostałe trochę poczekam, bo później dosiewałem niektóre, a część jeszcze dosieję chyba.
Rosyjskiego rozpoznasz, bo liście nie są powcinane, są "całe". Tak jak ogórek ma.
Arek może miały za zimno? Ja miałem na początku w tunelu, ale przeniosłem je do kotłowni i przez to dopiero po 2 tygodniach większość mi wyszła. Czekam jeszcze na 35 doniczek, żeby wykiełkowały i będzie komplet. Na te pozostałe trochę poczekam, bo później dosiewałem niektóre, a część jeszcze dosieję chyba.
Rosyjskiego rozpoznasz, bo liście nie są powcinane, są "całe". Tak jak ogórek ma.
- Krzysztof_18
- 200p
Było by super Ale najpierw zakończmy ten sezon z dobrym plonem czego wszystkim życzę--julian-- pisze:Krzysztof jeśli sezon się uda, to zbiorę nasiona i wyślę na AWN
-
--julian-- pisze:Rosyjskiego nie znajdziesz w sklepach, czy internecie
Zapewne znajdziesz, tylko trzeba znać nazwę handlową tej odmiany
-
No właśnie, a to może być problem W dodatku trzeba by sprowadzić zza granicy do Polski. Ostatnio znalazłem fajną stronę z nasionami arbuzów, chyba z Estonii jeśli się nie mylę. Było sporo odmian rosyjskich, ale nie zapisałem jaka to strona i przepadło
edit. odnalazłem tą stronę
edit. odnalazłem tą stronę
- Krzysztof_18
- 200p
Owszem w internecie wszystko znajdziesz ;) ale czasem koszty są wyższe niż sam zamiar
-
3 dni i już zaczyna wschodzić 2 tura arbuzów Śpieszą się maluchy, czują presję