Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)
Re: Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)
Panowie150cm dla pomidora to będzie wystarczająca odległość do sufitu ? W najwyższym punkcie ma 190cm, ale w miejscu pomidorów 150cm
Jak się tnie to tyle ile założysz tyle wykorzystasz. Odmiany, które rosną stale to i 3m są w stanie przebić Odmiany samokończące z reguły potrzebują mniej na wysokość.
-
- 200p
- Od: 3 lis 2017, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To się nie nadaje , bardziej rura stabi one są wzmacniane no i kształtki do grzania kosztują grosze np trójniki https://www.pp-plumber.com.pl/rura-pp-s ... p-158.htmlogrodnik2 pisze:Dzięki panowie
Znalazlem chyba cos najlepszego, rura pex sa wzmacniane aluminium, fi 20 kosztuje 2,20 mysle że to najlepsza propozycja do cena / jakość
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tunel prawie zrobiony, użyłem rurek 20mm elektroinstalacyjnych, akurat takie miałem pod ręką. Folia naciągnięta trzyma się mocno.
Stosował ktoś z was takie rury niebieskie co się wodę nimi prowadzi oznaczenie maja chyba PE ?
Piotr
a na taki maly tunel z agrowłókniny do przykrycia ogórków rurki pex się nadają?
pozdrawiam
pozdrawiam
Zenmach Witam.Widziałem Pana post na forum odnośnie zgrzewania foli.Może Pan podać szczegóły np temperatura i takie tam.Proszę o odpowiedź.Będe wdzięczny.
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Folię zgrzewam zgrzewarką do rur PP, prasuję tą płaską stroną jak żelazkiem. Temperatury nie pamiętam ale to jest mało ważne. Mam kantówkę 40-50mm która robi za podstawę i ustala szerokość zgrzewu, na kantówkę papier do pieczenia na to rekaw z foli najlepiej od razu z sznurkiem w środku, i w jednej ręce mam pasek papieru do pieczenia, podkładam na miejsce zgrzewu i przesuwam zgrzewarką tam i z powrotem odkrywasz papier i kontrola. Powiem tak że cała czynność jest banalna, jak pierwszy raz zgrzewałem to nie wierzyłem że to takie proste i idzie szybko. Naprawdę nie ma czego się bać, zrobisz pierwsze 50cm i już połapiesz się z temp itd.
Mój tak wykonałem, właśnie z tych niebieskich PP.rolnik90 pisze: Stosował ktoś z was takie rury niebieskie co się wodę nimi prowadzi oznaczenie maja chyba PE ?
https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 6#p4602896
Witam mój pierwszy post, mam nadzieję, że w dobrym miejscu. Mianowicie chodzi mi o wietrzenie takiej podwyższonej grządki przykrytej folią. Czy jeśli przez noc, skrapla mi się w górnej części para na takim stelażu własnej konstrukcji. Z rana otwieram takie okienka na przestrzał to czy jest to wystarczająca ilość powietrza, czy lepiej całkiem podnosić Ją do góry? Obawiam się o pleśń? Pozdrawiam.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 kwie 2017, o 15:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Nie sądzę żeby tam była pleśń. Na ogrodzie wszystko może być wilgotne lub suche , zależy od pogody. No i przecież podlewamy rośliny a woda paruje i skrapla się na tej folii.
Za chwilę spadnie lub wyparuje i po problemie.
Bardziej bym się obawiał o przegrzanie wnętrza a więc i roślin. A więc gdy pochmurno - wystarczy uchylone okienko , gdy upał to wewnątrz 50 - 60 stopni może być. Więc trzeba uchylić choć połowę tegoż przykrycia.
Za chwilę spadnie lub wyparuje i po problemie.
Bardziej bym się obawiał o przegrzanie wnętrza a więc i roślin. A więc gdy pochmurno - wystarczy uchylone okienko , gdy upał to wewnątrz 50 - 60 stopni może być. Więc trzeba uchylić choć połowę tegoż przykrycia.
Korneliusz dziękuję za odpowiedź, słońce na te skrzyneczki pada od rana do około 12 godziny, a później są zacienione, więc w zasadzie złapie trochę to najmocniejsze słońce i temperatura może faktycznie zbyt duża, a do jakiej temperatury uważacie, że jest bezpiecznie dla załóżmy pomidorów malinowych koktajlowych i papryki czerwonej?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak taka skrzynka wygląda ? Powyżej 30*C pomidory praktycznie bardzo trudno się zapylają, nawet w gruncie a co dopiero pod folią. By się w ogóle zapyliły potrzebują wiatru, są wiatropylne. Musi być solidne wietrzenie i przewiew, pomidory nie lubią wilgoci. Można ewentualnie zapylać sztucznie, ale prawdziwi smakosze pomidorów wyczuwają inny posmak, chemiczny.
Poza tym wysoka wilgotność sprzyja chorobom np kwiatostany może zaatakować szara pleśń. Dotyczy to również papryki.
Poza tym wysoka wilgotność sprzyja chorobom np kwiatostany może zaatakować szara pleśń. Dotyczy to również papryki.
Pozdrawiam! Gienia.
Gienia dziękuje za odpowiedź. Co do skrzyneczki to zrobiłem takie okienka żeby w zimniejsze dni można było je uchylać a w cieplejsze całkiem otwierać na przestrzał jak w tunelach. Myślałem, że będzie to wystarczającym wietrzeniem. Jest też możliwość podnoszenia tak jak widać na zdjęciach. Cel tych skrzyneczek był taki, żeby podnosić temperaturę w ten zimniejszy obecnie okres i zamykanie szczelnie na zimną noc. Przez dzień się nagrzeje pod folią i myślałem żeby przez noc przetrzymała temperaturę.