Kawon (arbuz) - część 11
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon (arbuz) - część 11
Nie rozumiem jednego, dlaczego w Estonii jest dostępnych tyle odmian, a w Polsce tylko kilka? Nikt nie sprowadza do Polski nasion zagranicznych na wzór znanego wszystkim Yody? W dodatku Estonia jest o wiele mniejszym krajem. Trzeba coś z tym zrobić w przyszłości
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Najpewniej za mokro i za dużo nawozów.
To już zgłupiałem.
FreGo pisze:Merkor a gdyby je tak posadzić w ziemi ogrodniczej a nie w samym piasku? Przecież to już duże rośliny i potrzebują jeść. Kwarc to żadna odżywka dla nich.
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
Ciężko doradzić na podstawie zdjęcia. W doniczkach masz sporo piasku, który powinno się dodawać do podłoża, torfu żeby je rozluźnić. Jeśli masz sporo piachu i dajesz dużo wody, to nie ma się co dziwić , że roślina pada. Korzenie się duszą. A jeszcze jak było im zimno, np. nocą to klapa po całości. Te rośliny ze zdjęć wyglądają na podtopione i zmarźnięte.
- mirek_z
- 100p
- Od: 26 lis 2007, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jak wiadomo, jesteśmy krajem buraczano-ziemniaczonym . U nas kupisz nasiona dobrych odmian marchewki, buraków itp.--julian-- pisze:Nie rozumiem jednego, dlaczego w Estonii jest dostępnych tyle odmian, a w Polsce tylko kilka? Nikt nie sprowadza do Polski nasion zagranicznych na wzór znanego wszystkim Yody?
Polskie firmy nasienne sprzedają tylko nasiona badziewnych odmian, które same wyhodowały, często pastewnych (szczególnie dynie) albo prehistorycznych.
Wydaje mi się, że jest to skutkiem niedostatecznego popytu.
Yes, yes, yes--julian-- pisze:Trzeba coś z tym zrobić w przyszłości
Ziemia jest zmieszana z piaskiem kwarcowym i perlitem w proporcjach mniej więcej 70/15/15 i wyszła dobrze przepuszczalna, na wierzch dałem pół centymetra piasku kwarcowego by nie było pleśni, tak małe sadzonki podlewałem co około 5 dni bez nawozu. Przesadzić je do innej ziemi i liczyć, że im się uda czy darować sobie te 3 sztuki?Karczownik pisze:Ciężko doradzić na podstawie zdjęcia. W doniczkach masz sporo piasku, który powinno się dodawać do podłoża, torfu żeby je rozluźnić. Jeśli masz sporo piachu i dajesz dużo wody, to nie ma się co dziwić , że roślina pada. Korzenie się duszą. A jeszcze jak było im zimno, np. nocą to klapa po całości. Te rośliny ze zdjęć wyglądają na podtopione i zmarźnięte.
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
Przesadź i zobacz jak pójdzie bo jeszcze szkoda tych sadzonek.
Wokan ty zawodowy arbuzowicz jesteś widzę
A ja mam pytanie bo przesadziłem sobie arbuziki te powyciągane aż prawie po same liście i dałem do słonecznego pomieszczenia "chłodniejszego" ale średnia temperatura w tym pomieszczeniu to 21 stopni zatem nadal za ciepło i znowu ciągną do góry a nie w liście ;/ W jakiej minimalnej temperaturze mogą stać aby rosły w liście a nie w górę ?
Te arbuzy, które dałem w piątek w ziemię do ogrodu i nakryłem butelką póki co mają się świetnie
Wokan ty zawodowy arbuzowicz jesteś widzę
A ja mam pytanie bo przesadziłem sobie arbuziki te powyciągane aż prawie po same liście i dałem do słonecznego pomieszczenia "chłodniejszego" ale średnia temperatura w tym pomieszczeniu to 21 stopni zatem nadal za ciepło i znowu ciągną do góry a nie w liście ;/ W jakiej minimalnej temperaturze mogą stać aby rosły w liście a nie w górę ?
Te arbuzy, które dałem w piątek w ziemię do ogrodu i nakryłem butelką póki co mają się świetnie
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
Dać więcej perlitu by "spulchnić" ziemię czy może piasku?
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
Daj do normalnej ziemi bez zbędnych dodatków i w cieplejsze pomieszczenie.Merkor pisze:Dać więcej perlitu by "spulchnić" ziemię czy może piasku?
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
Są nie wyciągnięte, wyrasta nowy zdrowy liść , mają chęci do życia. Tylko powinny być dokarmiane i byłyby Ok. Ja bym usunęła warstwę piasku, podsypała ziemią i zasiliła. Warunki temperatutowe i oświetlenie widać że mają dobre.
Przesadziłem do większych doniczek z samą ziemią i zasiliłem 3ml/1l wody nawozem do pelargonii 4 6 8 bo taki miałem pod ręką. Czym polecacie nawozić arbuzy i od kiedy zacząć, jak już będzie pierwszy liść właściwy czy wcześniej?
Przesadzenie im nie zaszkodzi do większej donicy . Mam nadzieję że przełożyłeś całą bryłkę korzeniową, ostrożnie nie naruszając korzeni. Jeżeli chodzi o dokarmianie to zależy od zasobności podłoża i wielkości doniczki. Po prostu obserwuję i jak tracą intensywną zieleń to lekko dożywiam. Miałeś podłoże z domieszką piasku i perlitu, więc to uszczupliło im pokarmu. Ale jeszcze to nadrobią. Tylko delikatnie z tym dokarmianiem -teraz cierpliwie odczekaj kilka dni ,a powinien być widoczny efekt.