Kawon (arbuz) - część 11
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon (arbuz) - część 11
U mnie chyba 3 sztuki lekko zwiędły. Czy z takich coś będzie czy już jest po nich?
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Trzymaj. Popryskaj delikatnie wodą i do ciemnego. Delikatne więdnięcie jeszcze nic nie oznacza.
U mnie niedobitki... 17 sztuk... co przeżyły masakrę już rosną i mężnieją...
U mnie niedobitki... 17 sztuk... co przeżyły masakrę już rosną i mężnieją...
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Za wcześnie jest by pisac, ze nic z nich nie bedzie, nawet jak całkowicie zwiędną, to mogą z czasem wypuścić nowe liscie. U mnie tak było kilka razy .
Ważne by nie zgniły.
Ważne by nie zgniły.
Piotr
-
Po liściach też pryskać? Czy tylko po ściankach akwarium? One już są odsłonięte i stoją na oknie wschodnim.
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Po liściach mgiełką. Po ściankach popryskać też. Inkubator zamknij jak stoi otwarty, może trochę za wcześnie na wietrzenie.
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2018, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Skoro masz tak dobrze dobraną mieszankę podaj albo poczytaj sam na początek skład tej ziemi. Generalnie dziś wielu producentów daje ziemię już z nawozem w niej.Merkor pisze: Ziemia do pikowania
Dlatego jest istotne co za ziemia to jest.
Tym bardziej że piszesz dalej o tym że po przesadzeniu tych sadzone polałeś je znowu nawozem( do Pelargonii). Obyś sobie tym nie "strzelił w kolano" bo jak ta ziemia już jest z jakąś chemią to ta druga dawka jeszcze pogorszy sprawę. Sam się zeszłym roku przewiozłem na syfie nazywanym ziemią ogrodniczą robioną dla "Majstra". Przez to nie miałem ani pomidorów w skrzynkach ani arbuzów.Wyglądało to jak ziemia (nazwa jakiś Ireb czy jakoś tak), w tym posadziłem wszystko a rośliny jak by dostały "zatrzymania rozwoju" i tak stały cały sezon. A w tej "ziemi " to było wszystko włącznie z tłuczonym szkłem/ Jak na to deszcz popadł to wychodziło na to Ze to jest jakiś szajs z hałd pokopalnianych albo śmieci obtoczone w pyle węglowym. Ale worek kosztował 7zł(50l) a inne ziemie 15zł. Od tej pory kupuję te po 15zł. Mam za swoje.
Witam, jestem Adam.
Nawóz Florovit do pelargoni to było pierwsze co dostały od początku, na tej samej ziemii rosną pomidory i jest ok. Mogły zostać poparzone przez słońce? Arbuzy mam drugi rok i nie mam pojęcia jak wygląda sadzonka po przelaniu, poparzeniu czy po zbyt mocnym nawożeniu i stąd zapewne mój problem.
Na szczęście w nieszczęściu są to tylko 3 sadzonki które wykiełkowały w pierwszym "moczeniu" (z 15 moczonych). Później było lepiej i mam zapas ale boję się, że kolejne też to czeka.
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
Merkor, udusiłeś korzenie w mokrym piachu. Przesadź do ziemi, daj im czas i może się zregenerują. Nie podlewaj zbyt bogato, nie lej nawozów. Na tym etapie one nie są żarłoczne. Możesz zasilić dolistnie tym florovitem, ale nie przesadzaj.
Już wczoraj poszły do samej ziemii z całą bryłą korzeniową, zdam relację czy dadzą radę się zregenerować. Ja raczej wykluczam uduszenie korzeni piaskiem bo dodałem go tylko 15% w dodatku to piasek kwarcowy o dosyć grubych ziarnach ale mogę się mylić.
-
wokan są przykryte cały czas od góry akwarium folią. W takim razie opryskam też liście.
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2018, o 13:05
Merko jak dla mnie albo to jest przenawożenie albo źle dobrany skład nawozu.W każdym razie trzeba było dać zwyczajnej ziemi z ogródka zmieszanej z piaskiem i może perlitem, albo kremazytem lub zmieni ogrodniczej, ale bez nawozu.Kto wie czego ci oszuści mający się za specjalistów namieszali do tej ziemi.Wiesz jak to jest - deklaracje z jednej strony a rzeczywistość z drugiej.
Witam, jestem Adam.
-
- 50p
- Od: 7 sty 2020, o 18:00
A podlewając nie lałeś po lisciach i słonko nie popaliło?