Lobelia cz.4
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 lut 2020, o 01:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lobelia cz.4
Krzysztof81
Tam gdzie mieszkam (Nowy Jork), już w połowie kwietnia mogę je przeprowadzić na balkon. Wszystko będzie w doniczkach więc w razie niespodziewanych przymrozków mogę je schować do mieszkania. Zawsze bardzo się niecierpliwię, kiedy pogoda już "balkonowa", a moje kwiatuszki jeszcze nie gotowe
Tam gdzie mieszkam (Nowy Jork), już w połowie kwietnia mogę je przeprowadzić na balkon. Wszystko będzie w doniczkach więc w razie niespodziewanych przymrozków mogę je schować do mieszkania. Zawsze bardzo się niecierpliwię, kiedy pogoda już "balkonowa", a moje kwiatuszki jeszcze nie gotowe

Nie ma wiosny bez wysiewu lobelii i właśnie przymierzam się do tej przyjemności.
Viola K, zachwyciła mnie odmiana "Regatta Lilac", ale nigdzie nie mogę znaleźć nasion do kupienia, jeśli tu zaglądasz, to może podpowiesz gdzie je zdobyłaś? Równie piękna jest odmiana "Fountain Lilac", ale ta jest odmianą kaskadową i dla moich warunków balkonowych mniej odpowiednia, no i też w sklepach nieosiągalna, chyba że gdzieś przegapiłam.

Viola K, zachwyciła mnie odmiana "Regatta Lilac", ale nigdzie nie mogę znaleźć nasion do kupienia, jeśli tu zaglądasz, to może podpowiesz gdzie je zdobyłaś? Równie piękna jest odmiana "Fountain Lilac", ale ta jest odmianą kaskadową i dla moich warunków balkonowych mniej odpowiednia, no i też w sklepach nieosiągalna, chyba że gdzieś przegapiłam.

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pierwszy raz mam lobelię w doniczkach.
Posadziłam na balkonie było pieknie,ale było i się skonczyło,
lobelia przekwitła i dzisiaj jest to nieestetyczny wygląd.
Muszę zastąpić ją czymś innym. Pomysł mam ale co zrobic z lobeliami w donicach?
Czy powinnam je przyciąć? Czy wystarczy ustawić je w półcieniu i nadal podlewać i nawozić?
Poradźcie prosze coś

Posadziłam na balkonie było pieknie,ale było i się skonczyło,
lobelia przekwitła i dzisiaj jest to nieestetyczny wygląd.
Muszę zastąpić ją czymś innym. Pomysł mam ale co zrobic z lobeliami w donicach?
Czy powinnam je przyciąć? Czy wystarczy ustawić je w półcieniu i nadal podlewać i nawozić?
Poradźcie prosze coś

Nie mam dobrych doświadczeń z przycinaniem lobelii po kwitnieniu.Po około 2 miesiącach idzie na kompost, bo często część kępki zasycha.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Lobelia rośnie umiarkowanie i nie jest żarłoczna, wystarczą jej ok. dwie dawki nawozu na miesiąc.Żywotność moim zdaniem bardziej zależy od stanowiska i warunków w jakich jest posadzona.W tym roku też deszcze bardzo jej nie sprzyjają.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Moja zdecydowanie padła.
Nigdy więcej się nie skuszę bo to efekt kilkunastodniowy i potem klapa.