Kawon (arbuz) - część 11

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Tomaszeg
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 31 mar 2020, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon (arbuz) - część 11

Post »

Wokan, nadal stosujesz kristalony? Zamierzam zamówić, chyba zielony i pomarańczowy. Podpowiedział byś coś, jak stosować?
pozdrawiam serdecznie ;:170
Awatar użytkownika
taWiola
50p
50p
Od: 4 maja 2020, o 06:27

Post »

Dziękuję za podpowiedź. Chyba będę je jednak zabierać wieczorem do domu, dużo ich nie mam. A proszę mi jeszcze powiedzieć, czy wizualnie wyglądają dobrze te arbuzy, czy nie są za bardzo wyciągnięte?
Pozdrawiam. Wiola
Awatar użytkownika
Krzysztof_18
200p
200p
Od: 29 mar 2020, o 11:48

Post »

taWiola pisze:Dziękuję za podpowiedź. Chyba będę je jednak zabierać wieczorem do domu, dużo ich nie mam. A proszę mi jeszcze powiedzieć, czy wizualnie wyglądają dobrze te arbuzy, czy nie są za bardzo wyciągnięte?
Na moje oko wyglądają bardzo dobrze i niedługo będą mogły wylądować w glebie :)
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tomaszeg pisze:Wokan, nadal stosujesz kristalony? Zamierzam zamówić, chyba zielony i pomarańczowy. Podpowiedział byś coś, jak stosować?
pozdrawiam serdecznie ;:170
Tak, stosuję. Mam zielony, pomarańczowy i żółty.
Żółty na ukorzenianie, zielony na wzrost masy zielonej, pomarańczowy na kwitnienie i owocowanie.
Dawkowanie masz na opakowaniu.
taWiola pisze:A proszę mi jeszcze powiedzieć, czy wizualnie wyglądają dobrze te arbuzy, czy nie są za bardzo wyciągnięte?
Jak na okienną rozsadę wyglądają całkiem przyzwoicie ;:333

Zapowiadają zimnych ogrodników i jeszcze Zośkę na deser. Trzymajcie rozsady w domu bo to nie pogoda na sadzenie arbuzów.
Może i dobrze, że mi pierwsza tura szczepień nie wyszła bo nie wiem gdzie bym trzymał 70 kubków :roll: :roll: :roll:
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Ja tak myślę, że jak będzie miało być tak zimno, to moje arbuzy też będę ewakuować do kotłowni. Będzie trochę noszenia, albo zabiorę tylko część, a resztę zostawię i zobaczymy czy przetrwają :wink:
Awatar użytkownika
Krzysztof_18
200p
200p
Od: 29 mar 2020, o 11:48

Post »

wokan podpowiedz dlaczego 2 sztuki mi się położyły ?? Masz duże doświadczenie więc pewnie wiesz co może być przyczyną ?? Podpowiedz również proszę czy nawozić je i ewentualnie czym ??
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
kylo
200p
200p
Od: 1 sie 2016, o 22:39

Post »

wokan pisze:
Zapowiadają zimnych ogrodników i jeszcze Zośkę na deser. Trzymajcie rozsady w domu bo to nie pogoda na sadzenie arbuzów.
Może i dobrze, że mi pierwsza tura szczepień nie wyszła bo nie wiem gdzie bym trzymał 70 kubków :roll: :roll: :roll:
Nachylenie mchu, ustawienie krów, kolor chmur i inne znaki na niebie i ziemi podpowiadają, że to będzie z niedzieli na poniedziałek. Sugeruje to też poniższy wykres :)
Obrazek
Krzysiek
Awatar użytkownika
Merkor
100p
100p
Od: 18 kwie 2016, o 17:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dwa szczepienia mi padły, szkoda bo jednemu został dzień do wyjścia z butelkowej "kwarantanny" ;:145 Tykwa wyglądała spoko ale zgnił koniec arbuza więc zaszczepiłem na tej samej tykwie kolejnego. Obstawiam, że ozdobne spinacze były za mocne. Kolejne dwa zaszczepione bez spinaczy tylko na wcisk a jeden delikatnie zaciśnięty folią aluminiową. Ostatnia tykwa mi wschodzi i liczę chociaż na jedno udane szczepienie na 6 prób ;:180

Chciałem ich więcej ale strasznie się zawiodłem na wschodach własnych zeszłorocznych nasion tykwy. Mam ich jeszcze sporo ale kiełkowalność słabizna, arbuzy od yody również się nie popisały ;:185
bandziorek27
50p
50p
Od: 7 sty 2020, o 18:00

Post »

Widzę ze tu na forum większość Was "szczepi" arbuzy i zastanawiam się czy jest sens w ogóle sadzić "zwykłego" arbuza ;:174 , może ktoś kto sadzi zwykłe arbuzy " pocieszy" mnie ze można doczekać się fajnych zbiorów
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Poszukaj fotek mojej uprawy z zeszłego roku. Wtedy nie szczepiłem i byłem zadowolony. W tym roku szczepię na próbę, bo większość i tak będzie na swoich korzeniach.
bandziorek27
50p
50p
Od: 7 sty 2020, o 18:00

Post »

Dzięki mam nadzieję ze i mi się uda i zbiorę choć parę arbuzów - chociaż początek kiepski - marne wschody - chyba miałam za niską temperaturę ale coś się obstało
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

bandziorek27 pisze:... może ktoś kto sadzi zwykłe arbuzy " pocieszy" mnie ze można doczekać się fajnych zbiorów
Można, można , tylko trzeba spróbować. Jest nas wielu co tylko nasionko sieją do doniczki i podrośniętą roślinkę przesadzają do gruntu. Nawet niektórzy piszą, że sieją bezpośrednio do gruntu i są zadowoleni. Mi się ani myśli szczepić, póki mi dobrze rosną i nie chorują. Chociaż zmagania kolegów obserwuję i im pocichutku kibicuję.
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

Krzysztof_18 pisze:wokan podpowiedz dlaczego 2 sztuki mi się położyły ?? Masz duże doświadczenie więc pewnie wiesz co może być przyczyną ?? Podpowiedz również proszę czy nawozić je i ewentualnie czym ??
Nie mam szklanej kuli, żeby bez widzenia pacjenta postawić diagnozę :mrgreen: Wrzuć choć jakąś fotę i więcej info.
bandziorek27 pisze:Widzę ze tu na forum większość Was "szczepi" arbuzy i zastanawiam się czy jest sens w ogóle sadzić "zwykłego" arbuza ;:174 , może ktoś kto sadzi zwykłe arbuzy " pocieszy" mnie ze można doczekać się fajnych zbiorów
Tez jestem zaskoczony tym boomem szczepieniowym. Jedni szczepią bo muszą (ja się do nich zaliczam), żeby mieć jakiekolwiek plony, a nie zamiatać miotłą w połowie lipca susz arbuzowy. Inni szczepią z ciekawości, a jeszcze inni licząc na większe plony.
Jeżeli nie masz w ziemi fusarium w różnych odmianach i glebę masz lekką to nie musisz szczepić - bez tego też się ładnie uda.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”