Ogórki gruntowe- uprawa,choroby,szkodniki-cz.5
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe- uprawa,choroby,szkodniki-cz.5
To w takim razie pójdą pod płot
-
- 200p
- Od: 3 kwie 2017, o 05:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja sadziłam dwa lata temu w dodatku między porzeczkami. Miały pod nogi obornik i dużo jedzenia fakt, ale zaskoczyły mnie niesamowicie co drugi dzień kilkanaście długich ogórków nie mogliśmy przejeść. Rozdawalam na prawo i lewo a te owocowały i owocowały ....Nie przeszkadzało im że nie mają podpory w ogóle.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Julian, bardzo dawno sadziłam na płask- lata 70-siąte, zagonik szeroki około 120 cm i środkiem zagonika (w kępkach) co 30 cm po 4-5 nasionek ogórka.
Pozdrawiam! Gienia.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Wysiałam do gruntu ogórek Szeryf F1. W tym roku sieję ogórki na agrotkaninie. Prócz dwóch rzędów z siewu mam też rozsadę Monisi i ogórka salatkowego Max F1, ten drugi będzie rósł na siatce.
Z sadzeniem rozsady nie muszę się spieszyć, bo nie jest nadmiernie wyrosnięta. Może za dwa tygodnie je posadzę jak będzie ciepło
Z sadzeniem rozsady nie muszę się spieszyć, bo nie jest nadmiernie wyrosnięta. Może za dwa tygodnie je posadzę jak będzie ciepło
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
-
- 500p
- Od: 13 lut 2011, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzisiaj zamówiłam linię kroplującą z kroplownikami co 33 cm, proszę powiedzieć jak sprawdza się pod ogórkami?
Takie pytanko, sadził ktoś początkiem lipca ogórki? Bo zwalnia mi się sporo miejsca po czosnku.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Tak i chyba wiele osób to robi. Początek lipca - II rzut i owocowanie koniec sierpnia/początek września.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Jutro chcę posiać do gruntu ogórki. Przygotowałam grządkę około 2 m na 2,5 m . Planuję posiać dwa rządki ,a odleglośc miedzy rzędami będzie około 80 cm. Jaką odległość zachować między roślinami w rzędzie? Co 10 cm im wystarczy?
Mogę rozypać trochę granulowanego obornika? Teraz? Nie popali ogórków?
Na tej grządce był rozsypany kompost a wcześniej zasiliłam glebę azotem.
Moje pytania biorą się z tego ,że nigdy nie wychodziły mi ogórki. Myśle ,że siałam je za gęsto z braku miejsca i dlatego chorowały.
Dlatego zdecydowałam się wczesną wiosną (koniec lutego), na zlikwidowanie rabaty kwiatowej i przeznaczyłam ja na grządkę pod warzywa.
Asia
Mogę rozypać trochę granulowanego obornika? Teraz? Nie popali ogórków?
Na tej grządce był rozsypany kompost a wcześniej zasiliłam glebę azotem.
Moje pytania biorą się z tego ,że nigdy nie wychodziły mi ogórki. Myśle ,że siałam je za gęsto z braku miejsca i dlatego chorowały.
Dlatego zdecydowałam się wczesną wiosną (koniec lutego), na zlikwidowanie rabaty kwiatowej i przeznaczyłam ja na grządkę pod warzywa.
Asia
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
Asiu ja wysiałam swoje grunciaki w niedzielę, każde gniazdo przykryłam 1 litrowym kubkiem takim do piwa i na to położyłam trzy warstwy fizeliny ( okopana ziemią ). No i teraz myślę, że się pospieszyłam z sianiem bo na przyszły tydzień ma być załamanie pogody nawet z opadami śniegu. Przemyśl, czy już siać bo ogórki bardzo chorują przy niskich temperaturach. A co do suchego obornika to raczej bym nie dawała tylko podlewała słabą gnojówką z niego w razie potrzeby tj. przy brakach. Lub jeżeli rozmyślisz się z sianiem przynajmniej 10 dni to zrób rowki, nalej w nie wody, posyp obornik, przykryj ziemią i ponownie polej wodą. Przez ok. 10 dni zależnie od temperatury i wilgotności granulki powinny się rozłożyć. Albo suchy obornik zalej wodą 1:1 i po 10-14 dniach rozcieńcz tę paciaruchę z wodą w stosunku 1:10 i wlej w rowki gdzie będą ogórki, oczywiście nieco głębiej i przysyp ziemią a dopiero na tę ziemię wysiejesz nasiona. Planowałam w sobotę zajrzeć co dzieje się z moimi ogórkami pod przykryciem ale chyba trzeba będzie wytrzymać aż do zimnej Zośki. Jak padną to najwyżej poświęcę się i zrobię rozsadę w domu i wysadzę później. Chciałam tego uniknąć bo mam już dość rozsad w domu i wreszcie chciałabym mieć parapety dla kwiatków, które teraz jeszcze są porozstawiane po kątach.
Ja też jesienią zlikwidowałam kawałek zagonu kwiatowego, posiałam na nim marchewkę, pietruszkę i posadziłam sadzonki cebuli cukrowej. W tym miejscu latami rosły różne kwiaty i teraz mam plagę samosiejek ale za to ziemia jest dobra
Ja też jesienią zlikwidowałam kawałek zagonu kwiatowego, posiałam na nim marchewkę, pietruszkę i posadziłam sadzonki cebuli cukrowej. W tym miejscu latami rosły różne kwiaty i teraz mam plagę samosiejek ale za to ziemia jest dobra
Pozdrawiam Ela
-
- Kontakt:
Tak tez patrzyłam na pogodę , faktycznie w poniedziałek ma być tylko 6 stopni.
Zaczęłam nawet zastanawiać czy posiać we wtorek .
Nie będę dawała w takim razie obirnika bo przez te 5 dni nie rozłoży się.
Przerwa między dołkami 10 cm będzie ok?
Asia
Zaczęłam nawet zastanawiać czy posiać we wtorek .
Nie będę dawała w takim razie obirnika bo przez te 5 dni nie rozłoży się.
Przerwa między dołkami 10 cm będzie ok?
Asia
Może wsiej na rozsadkę do doniczek, a jak się ociepli za 2-3 tyg. będzie akurat do wysadzenia i plon będzie wcześniej niż z sianych do gruntu w taki ziąb. W sobotę (2 maj) wysiałam 39 doniczek/po 4 nasionka i dzisiaj jeszcze 12 doniczek x 4. I zyskasz czas na nawiezienie grządki.
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
Ja tak mniej więcej siałam tj. co 10 cm po 3 nasionka
Pozdrawiam Ela
-
- Kontakt:
W jakich doniczkach robicie rozsadę?