Korpusy i ciernie - aga_zgaga
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Korpusy i ciernie - aga_zgaga
"Żłóbek" z Homalocephala texensis i Notocactus turecekianus - to jeszcze "niemowlaki" - rozmiarowo jeszcze niewielkie, ale już "walczą" o przetrwanie .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Ładne G. baldianum. Roślina wygląda kompaktowo - gratki.
Pozdrawiam
Leszek
Leszek
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Siewki wciąż trzymasz pod przykryciem, czy są już całkiem na powietrzu? Czy te noto są inaczej traktowane niż reszta lub mają inne podłoże?
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Siewki w dzień wietrzę, w nocy nawilżam Noto są w tym samym podłożu co reszta, czyli w czystym żwirku. Chyba je przepikuję, bo mają dziwne korzonki - króciutkie ale kilka. Reszta ma dłuższe pojedyńcze.
- gracesz
- 500p
- Od: 28 sie 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nadrabiam zaległości na forum i bardzo mi się miło zrobiło, że mnie wypatrywałaś w ubiegłym sezonie. Postaram się w tym być bardziej aktywna. Z pewnością nie dorównam ani Tobie, ani Twojej wybudzonej już gromadce, ale obiecuję się częściej pojawiać. A wiosna u Ciebie na prawdę fenomenalna
- aga_zgaga
Cieszę się Grażynko, że zajrzałaś do mojego wątku. Mam 3 kaktusy z Twojego wysiewu, m.in. pokazywaną M.compressa ssp. centralifera. Bardzo lubiłam Twój wątek i liczę, że pokażesz swoje skarby.
Wszystkich witam i zapraszam do obejrzenia co tam u moich kaktusów.
Notokaktusy głównie rosną ale jeden zrobił mi miłą niespodziankę - nieduży N.megapotamicus (po prawej) ma pąki. Poza tym N. turecekianus i N.submammulosus:
Zakwitły dwa gymnolki - Gymnocalycium bruchii v. brigittae P 214 i Gymnocalycium aff. pseudoragonesei:
Dokwitają mammillarie. Tu z lewej teoretycznie M. tezontle i po prawej teoretycznie M.wildii. Tylko czy to na pewno są dwie różne....
Niestety straciłam Echinocereus chloranthus, zapączkował i zgnił. Szkoda, przetrwał zimę na tarasie a padł wiosną.
Żeby zakończyć optymistycznie - nowe nabytki:
Echinocereus penthalophus GM 1020, La Naranjita i Mammillaria uncinata GM 1025, Est del Carmen
Wszystkich witam i zapraszam do obejrzenia co tam u moich kaktusów.
Notokaktusy głównie rosną ale jeden zrobił mi miłą niespodziankę - nieduży N.megapotamicus (po prawej) ma pąki. Poza tym N. turecekianus i N.submammulosus:
Zakwitły dwa gymnolki - Gymnocalycium bruchii v. brigittae P 214 i Gymnocalycium aff. pseudoragonesei:
Dokwitają mammillarie. Tu z lewej teoretycznie M. tezontle i po prawej teoretycznie M.wildii. Tylko czy to na pewno są dwie różne....
Niestety straciłam Echinocereus chloranthus, zapączkował i zgnił. Szkoda, przetrwał zimę na tarasie a padł wiosną.
Żeby zakończyć optymistycznie - nowe nabytki:
Echinocereus penthalophus GM 1020, La Naranjita i Mammillaria uncinata GM 1025, Est del Carmen
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mammillaria uncinata GM 1025 już super, wygląda niesamowicie.
Echinocereus pentalophus GM 1020 dopiero pokaże swoją krasę jak zakwitnie - wtedy klękajcie narody.
A kwiatuszki bardzo ładne, wiosenne.
Echinocereus pentalophus GM 1020 dopiero pokaże swoją krasę jak zakwitnie - wtedy klękajcie narody.
A kwiatuszki bardzo ładne, wiosenne.
- honorka22
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
Dużo się u Ciebie dzieje
Ładne kwitnienia, pąków cała masa..., no i nowości bardzo obiecujące.
Ładne kwitnienia, pąków cała masa..., no i nowości bardzo obiecujące.
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Pierwsze kaktusy już zakwitły a pąków też już dużo.
Teraz tylko czekać na kolejne kwitnienia,te bardziej obfitsze.
Teraz tylko czekać na kolejne kwitnienia,te bardziej obfitsze.
M. uncinata taka maleńka i już kwitnie . Bruchuś uroczy , moje jeszcze zaspane.
- aga_zgaga
Niestety M.uncinata oglądam złożoną, bo to kaktus z tych otwierających kwiaty wcześnie. To w ogóle ciekawe jak kaktusy się pod tym względem różnią. Pokazywany wcześniej G.pseudorafonesei otwiera kwiat po 12stej i zamyka ok 15stej. M.compressa ssp. centralifera zaczyna późno ale jest otwarta do 17stej, 18stej. Większość jednak woli rano.
Dokwitają dziurawe wianki
Poogoda kapryśna, w kwiatkach zastój ale rosną pączki m.in.: Echinocereus bristolii, Gymnocalycium vatteri
Dokwitają dziurawe wianki
Poogoda kapryśna, w kwiatkach zastój ale rosną pączki m.in.: Echinocereus bristolii, Gymnocalycium vatteri