Uprawa melonów cz. 3
Re: Uprawa melonów cz. 3
Ja chyba zrobię z drutu 6 mm, tylko nie wiem jak zabezpieczyc, żeby nie rozdzierało fizeliny. Chyba że ocynkowany skombinuje 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrawiam Paweł
Da radę jak tylko pójdzie do ziemi, posadzisz trochę ukośnie i będzie ok. Tylko teraz bym je podwiązała do patyczków żeby się nie połamały jak listki będą większe i ostrożnie z nimi.
Co może być przyczyną obsychania liścieni? Liście właściwe są w dobrym stanie.
- mirek_z
- 100p
- Od: 26 lis 2007, o 09:51
- Kontakt:
Powinienneś sobie założyć, że w polskim klimacie smaczne tj słodkie melony (a nie tylko ładnie pachnące 'ogórki') raczej są małe, tak do 2 kg.Darek26 pisze:A jakas inna plenna odmiana o dużych owocach?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niektóre melony posiałem po dwa nasiona w jedną doniczke. Czy jeśli wzeszły dwa, to jedną siewke usunąć, czy mogą rosnąć podwójnie?
Radzę próbować na różne sposoby. Ja zaczynałam standardowo ,tak jak na forum zalecano czyli po jednej sadzonce. Ale jak się wprawiłam to spróbowałam gromadkowo i się mi sprawdza lepiej niż pojedynczo. Zależy w jakiej kondycji masz glebę i jak zasobną w składniki pokarmowe.
Jedna z sadzonek wypuściła kwiatki, mimo że jest dosyć mała, mam może z 10 cm. Ma aż 6 kwiatków! Jeden się już otworzył. Mam melony pierwszy raz i nie wiem co robić - proszę bardzo o poradę.
Julcik, masz jakieś zdjęcie tego melona? U mnie to się nie zdarzyło 

- mirek_z
- 100p
- Od: 26 lis 2007, o 09:51
- Kontakt:
Nic. Jak na razie to bezużyteczne męskie trutnie.Julcik pisze:...nie wiem co robić - proszę bardzo o poradę.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 maja 2020, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Na opakowaniu melona melba f1 i olivin f1 napisane jest: "Melony uprawiane w polu prowadzimy bez cięcia, a pod osłonami pędy boczne przycinamy za zawiązanym owocem". Czy przy uprawie w gruncie przycinanie melony tych odmian?
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Mam taki problem: część sadzonek melonów (różne gatunki) zaczęły mi więdnąć, kilka już w gruncie a jedna jeszcze w formie rozsady. Więdną głównie dolne liście ale na jednej już wszystkie tak wyglądają. Nie mam pojęcia co może być nie tak, bo ogórki uprawiam równocześnie w ten sam sposób i wszystko z nimi ok.
Podlewam odpowiednią dawką, ziemia jest dobra, nie były też przegrzane. Czy ktoś wie co im dolega?
Podlewam odpowiednią dawką, ziemia jest dobra, nie były też przegrzane. Czy ktoś wie co im dolega?