Gnojówka,zapach,robale,termin przydatności itp. - dyskusje ogólne
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co zrobić z pozostałą gnojówką ?
Zaczyn nie potrzebny, rozcieńcz i daj roślinom
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pokrzywa,uprawa i jej produkty w ogrodzie. Gnojówka z pokrzyw
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- 200p
- Od: 20 lut 2012, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dokładnie właśnie o to, dziękuję bardzo
Pozdrawiam Piotr
Właśnie dziś moje pomidory dostały "zupki"z pokrzywy. Przecedzonej przez sito i rozcieńczonej 1:10.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 31 sty 2019, o 18:22
Czy jest sens wzbogacać glebę podlewając gnojówką z pokrzywy (obecnie działka w budowie) na której dopiero planuje się nasadzenia (trawnik, sad owocowy, warzywnik)?
Intuicyjnie wydaje mi się, że tak bo raczej nie widzę możliwości zaszkodzenia glebie, a zawsze to się ją trochę podkarmi.
Obecnie mam glebę gliniastą i kwaśną. Trochę wapnowałam po zejściu śniegu.
Intuicyjnie wydaje mi się, że tak bo raczej nie widzę możliwości zaszkodzenia glebie, a zawsze to się ją trochę podkarmi.
Obecnie mam glebę gliniastą i kwaśną. Trochę wapnowałam po zejściu śniegu.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Intuicyjnie, to wydaje mi się, że zielsko będzie się miało świetnie, nic poza tym.
Pozdrawiam! Gienia.
A czy każda gnojówka z roślin będzie miała pozytywne działanie?
Chcąc ukisić trochę pokarmu dla dżdżownic żeby im się łatwiej trawiło, zrobiłem gnojówkę z wszystkiego co mam na działce, a jest tam perz, wyka, facelia i inne bliżej nieokreślone chwasty. Pachnie to teraz jak typowa gnojówka i zastanawiam się czy mogę tym podlać coś w ogrodzie.
Chcąc ukisić trochę pokarmu dla dżdżownic żeby im się łatwiej trawiło, zrobiłem gnojówkę z wszystkiego co mam na działce, a jest tam perz, wyka, facelia i inne bliżej nieokreślone chwasty. Pachnie to teraz jak typowa gnojówka i zastanawiam się czy mogę tym podlać coś w ogrodzie.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 maja 2019, o 18:40
Re: Gnojówka,zapach,robale,stosowanie - dyskusje ogólne
Mam w ogródku żywokost ale jest chyba porażony mączniakiem (najpierw pojedyncze białe plamy potem całe liście "obsypane mąką". Czy można z takiego ziela zrobić gnojówkę? Czy fermentacja zniszczy tego grzyba?
Z nadzieją w jutrzejszy dzień.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Pierwszą gnojówkę w tym roku będę robiła z suszonej pokrzywy. Udało mi się zrobić trochę zapasu w zeszłym roku. Lada dzień się wezmę
Świeża pokrzywa rośnie już sobie w końcu działki i też będzie dobrze spożytkowana.
Świeża pokrzywa rośnie już sobie w końcu działki i też będzie dobrze spożytkowana.
zrobiłem gnojówkę z pokrzywy we wiaderku 10-cio litrowym 10l wody na 1kg pokrzywy i w jednym dużym 50-cio litrowym 20l wody i 2 kg pokrzywy. W tym mniejszym wiaderku zrobiłem dwa dni wczesniej i stoi już łącznie tydzień i 2 dni, a pokrzywy zrobiły sie tylko sflaczałe, zaś we wiaderku większym które stoi krócej pokrzywa jest praktycznie całkiem rozłożona (dodam, że stoją w tym samym miejscu z tych samych pokrzyw) czemu jedna gnojówka lepiej się rozkłada, a druga wolniej? Kolor tej słabo rozkladającej się jest mocno brudnatny, a drugiej jaśniejszy, trochę brązowy.
Też już jedną gnojówkę robiłam, wywar też był robiony. Za kilka dni ruszam z drugą porcją
-
- 500p
- Od: 13 lut 2011, o 14:25
Czy pokrzywy mogę namoczyć w wannie bez żadnego przykrycia?