Kawon (arbuz) - część 11
Re: Kawon (arbuz) - część 11
Krecik22 Miałam już koło arbuzów na prawo lub lewo różne warzywa: kapustne i różne inne. Nigdy nie było problemu. Arbuzom zostawiam sporo miejsca ,ponieważ się rozrastają na 1,5m w boki. Kapusta lub inne żarłoczne warzywa też musi mieć 0,5m dla siebie, więc posadź w odl. 2m. Zachowana odległość między nimi sprzyja im -nie podjadają się
. Z chorobami grzybowymi u mnie ogólnie nie ma problemu. Pewnie dlatego, że wszystko sadzę/sieję w 1 lub 2 równoległych rzędach, w odpowiednich odstępach od siebie. Mączlik miałam na kapuście, ale na arbuzach tego owada nigdy nie zauważyłam.

Samodzielnie zebrane nasiona wschodzą jak las, szybko i równo. Postaram się zebrać jak najwięcej nasion w sezonie, żeby mieć do siewu w przyszłym roku.
Znalazłam kilka odmian w ofercie dla rolników, te same sprzedawane są za granicą, zastanawiam się czy nie warto kupić
Znalazłam kilka odmian w ofercie dla rolników, te same sprzedawane są za granicą, zastanawiam się czy nie warto kupić

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ario jakie to odmiany? Skąd chcesz sprowadzać? 

Telimenka Dziękuję za odpowiedź
Masz rację, posadzę w odpowiednich odstępach i powinno być wszystko w porządku 

Nasiona są dostępne w Polsce: Crispeed F1, Melia F1, Odyssey F1, Regus F1.--julian-- pisze:ario jakie to odmiany? Skąd chcesz sprowadzać?
Takie 500 nasion to mi na parę lat wystarczy, opisy wyglądają obiecująco, przemyślę sprawę

-
Mogłabyś mi podesłać link? 
edit. już znalazłem

edit. już znalazłem

- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dajcie ogólnie linka niech wszyscy skorzystają 

Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
Wpisz sobie: arbuz nasiona i nazwa odmiany, bo to jest kilka sklepów.
https://www.sklep.lutyjacek.pl/sklep/na ... arbuz.html
https://dlaroslin.pl/12731-Arbuz_profi
https://www.sklep.lutyjacek.pl/sklep/na ... arbuz.html
https://dlaroslin.pl/12731-Arbuz_profi
-
- 50p
- Od: 7 sty 2020, o 18:00
Aż oczy bolą od niektórych cen 

Z tego co widziałem na polskich, rosyjskich stronach japońska firma Sakata ma ciekawe odmiany arbuzów. W Polsce dopiero się rozwijają i oferują nasiona dla przemysłu. Może niedługo będą jakieś opakowania detaliczne, pewnie byłoby sporo chętnych.
-
Zanim wprowadzą nowe mniejsze opakowania w naszym kraju to trochę zejdzie
Może wtedy wyhoduję już swoją odmianę
Arbuzy powędrowały do domu i do kotłowni. Teraz mają ciepło, może trochę się wyciągną, ale to chyba lepsze niż mróz.

Arbuzy powędrowały do domu i do kotłowni. Teraz mają ciepło, może trochę się wyciągną, ale to chyba lepsze niż mróz.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
U mnie też wszystko schowane. na pewno u nnie wyskoczą w górę ale mówi się trudno. Muszą jakoś przetrwać te trzy dni w przechowalni. 

- Krzysztof_18
- 200p
Co do nasion to może ktoś kupi i będzie sprzedawał pojedynczo pozostałym to jedynie co w tej chwili ma sens bo 500szt nasion to parę dobrych lat dla takiego konsumenta jak np. ja 
Dzisiaj w nocy miało być -1 stopień i pewnie tyle było bo auto na dworze zmarzło i to jeszcze po obfitym wczorajszym deszczu więc skorupa extra
Ale za to jakie rano piękne słoneczko zawitało na krzaczki
Z tego co patrzyłem u Nas już po mrozach bo teraz w nocy ma być minimum 3stopnie jutro i potem po 6 stopni w górę. Ile odczekać żeby się wszystko zagrzało ?? Dzisiaj chcę ziemię nakryć agrotkaniną 90g żeby przygotować miejsce pod arbuzy.

Dzisiaj w nocy miało być -1 stopień i pewnie tyle było bo auto na dworze zmarzło i to jeszcze po obfitym wczorajszym deszczu więc skorupa extra

-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Już po mrozach?Krzysztof_18 pisze:Z tego co patrzyłem u Nas już po mrozach bo teraz w nocy ma być minimum 3stopnie jutro i potem po 6 stopni w górę.
To patrz POGODA
To patrz POGODA DLA ROLNIKÓW
Zwracam uwagę na pozycję minimalna temp. przy gruncie
- Krzysztof_18
- 200p
Ta pogoda u Nas w rejonie nigdy się nie sprawdziła jeszcze tu jest rejon anomalii wokół wszędzie np. pada wręcz leje a u Nas słońce i tak bardzo często. Oczywiście ten tydzień przeczekamy ale na przyszły tydzień chciałem coś ruszyć no ale zobaczymy jak wyjdzie bo pogoda jak kobieta "zmienna jest"wokan pisze:Już po mrozach?Krzysztof_18 pisze:Z tego co patrzyłem u Nas już po mrozach bo teraz w nocy ma być minimum 3stopnie jutro i potem po 6 stopni w górę.
To patrz POGODA
To patrz POGODA DLA ROLNIKÓW
Zwracam uwagę na pozycję minimalna temp. przy gruncie