Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.9 - 2017/2018/2019 i 2020
- Bufo-bufo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.9 - 2017/2018/2019
Także miałam problem z różami, które właściwie nie zakończyły wegetacji od ubiegłego roku lub wcześnie się zazieleniły, ale gdy zakwitła forsycja zrobiłam co należało, zwłaszcza wielkokwiatowe przycięłam, te które słabo rosną raczej mniej lub wcale. Ja co roku miałam parapetowe wysiewy, a w tym roku dopiero się przymierzam. Śliczne wiosenne kwiaty - zwłaszcza biały hiacynt i żonkile i grzywacz na pergoli fajnie zapozował 

- max1232
- 500p
- Od: 30 sty 2010, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iza, piękny narcyz pełny na 6 zdjęciu. Masz może nazwę? Bo ja się zakochałem w tych pełnych i mam zamiar kupić jesienią kilka ciekawych odmian jeszcze 

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Dzięki Florianie! Wiosenne kwiaty mają dużo uroku. Staram się jak mogę nie zepsuć ich wizerunku
Trawnik jeszcze zielony, bo mocno zachwaszczony. To raczej obszar trawiasty - wielogatunkowy a nie trawnik
Mi jednak to specjalnie nie przeszkadza. Angielski trawnik ( choć piękny ) nigdy nie był moim marzeniem. Serduszek miałam kilka różnych. Nie wiem dlaczego, ale w tym roku nie wyszła żadna serduszka okazała
Rosły u mnie od lat. Muszę sie pochwalić, że jednak będe miała więcej dalii niż jedną. Trafiłam na wyprzedaż w Castoramie i kupiłam sporo różnych cebul. Stan ich może nie był idealny, ale cena za to rewelacyjna
Witaj Halszko! Miło, że zaglądasz. Doceniam. Ja także po cichutku zaglądam tu i ówdzie. Piszę rzadko. Wiem, że za rzadko. Po każdym powiadomieniu lecę rzucić okiem na Twój "niepokazowy" czy jakieś nowe zdjęcia dałaś
Muszę przyznać, że jestem bardzo ciekawa Twego ogrodu. W końcu stamtąd troszkę moich roślin pochodzi
Posiałam dwie odmiany słonecznika ozdobnego, niski groszek pachnący i nagietki odm. Sunset Buff. Ropuchy mi nie przeszkadzają choć czasem zdarza się, że mnie wystraszą
Olu ptaków u mnie mnóstwo różnych. Z roku na rok coraz więcej gatunków widuję. Ostatnio nawet dwa szczygły
Wszystkie pewnie przyciąga dostęp do wody. Mam w wielu miejscach ustawione różne poidełka i pojemniki z wodą. Ptaki mogą się napić, ale także zażyć kąpieli. Wszystko wskazuje na to, że w przeciwieństwie do róż swoją tawułę przycięłam zbyt nisko.
Dzięki Seba! Na mnie też zrobił niesamowite wrażenie. Niestety nie mogę Ci pomóc, bo nie znam odmiany. Dostałam go jako gratis przy jesiennych zakupach w Benexie. Spróbuj tam namierzyć tę odmianę. Mają zawsze mnóstwo różnych.
W Castoramie byłam tylko by dotrzymać towarzystwa mężowi, a wyszłam z taczką ( o której dawno marzyłam
) i masą cebulek z wyprzedaży, którym nie potrafiłam się oprzeć

Na działce mimo suszy jak w kalejdoskopie. Jedne rośliny kończą kwitnąć, a inne zaczynają. Gdyby tylko przyszły te zapowiadane opady deszczu to nastąpiłaby pewnie eksplozja - zieleni i kolorów.

- wawrzynek murowy

Witaj Halszko! Miło, że zaglądasz. Doceniam. Ja także po cichutku zaglądam tu i ówdzie. Piszę rzadko. Wiem, że za rzadko. Po każdym powiadomieniu lecę rzucić okiem na Twój "niepokazowy" czy jakieś nowe zdjęcia dałaś

Olu ptaków u mnie mnóstwo różnych. Z roku na rok coraz więcej gatunków widuję. Ostatnio nawet dwa szczygły

Dzięki Seba! Na mnie też zrobił niesamowite wrażenie. Niestety nie mogę Ci pomóc, bo nie znam odmiany. Dostałam go jako gratis przy jesiennych zakupach w Benexie. Spróbuj tam namierzyć tę odmianę. Mają zawsze mnóstwo różnych.
W Castoramie byłam tylko by dotrzymać towarzystwa mężowi, a wyszłam z taczką ( o której dawno marzyłam

Na działce mimo suszy jak w kalejdoskopie. Jedne rośliny kończą kwitnąć, a inne zaczynają. Gdyby tylko przyszły te zapowiadane opady deszczu to nastąpiłaby pewnie eksplozja - zieleni i kolorów.

- max1232
- 500p
Dzięki Iza ! Ja mam podobnego, odmiana Dick Wilden ale on jest cały żółty a Twój ma chyba trochę pomarańczu o ile mnie wzrok nie myli. Podejrzewam że pięknie pachnie 

- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Izuś
Pięknie ci kwitną Iryski.
Moje jeszcze są tylko zielone a kwiatków nie widać.
Dzisiaj popadało, to może zaczną wypuszczać i kwiatki.
Tak samo z hostami, tylko kły wystają mi z ziemi a u Ciebie już takie duże liście.
Ciekawe, jak sprawdzi się taka taczka ?
Też widziałam "wyprzedażowe" cebule w OBI ale nie skusiłam się.
Mam sporo dalii w doniczkach, to mi wystarczy.
Będę sprawdzała w internecie komunikaty o kiermaszu na Renku.
Jak coś znajdę, to dam Ci znać.
Ale chyba tylko wystawcy z okolic mogliby się pojawić.
Jeszcze jest trochę czasu, może coś się wyjaśni.
Trzymaj się zdrowo i miłego weekendu

Pięknie ci kwitną Iryski.

Moje jeszcze są tylko zielone a kwiatków nie widać.
Dzisiaj popadało, to może zaczną wypuszczać i kwiatki.
Tak samo z hostami, tylko kły wystają mi z ziemi a u Ciebie już takie duże liście.

Ciekawe, jak sprawdzi się taka taczka ?
Też widziałam "wyprzedażowe" cebule w OBI ale nie skusiłam się.
Mam sporo dalii w doniczkach, to mi wystarczy.
Będę sprawdzała w internecie komunikaty o kiermaszu na Renku.
Jak coś znajdę, to dam Ci znać.
Ale chyba tylko wystawcy z okolic mogliby się pojawić.
Jeszcze jest trochę czasu, może coś się wyjaśni.
Trzymaj się zdrowo i miłego weekendu

- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Izo, jak te wszystkie kwiaty, które posiałaś zakwitną to będzie u Ciebie nie dość, że kolorowo, to jeszcze upojnie pachnąco
Fajne zakupy zrobiłaś.
Twoje kwitnące irysy i powojnik są niezbitym dowodem, że panuje u Ciebie jakiś mikroklimat, który sprawia, że wszystko tak szybko Ci kwitnie
Pigwowiec ślicznie zakwitł, będzie nalewka jesienią 

Twoje kwitnące irysy i powojnik są niezbitym dowodem, że panuje u Ciebie jakiś mikroklimat, który sprawia, że wszystko tak szybko Ci kwitnie

- marta64
- Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Izo, przecież nie mogłaś wyjechać pustą taczką ze sklepu
Pierwiosnki Siebolda kwitną na północy, to moja bida już się pewnie nie pokaże
Przesadziłam go w ubiegłym roku, po kwitnieniu, bo wrósł w irysa, abo irys w niego i chyba się obraził, albo szukam nie w tym miejscu
Zaczyna się festiwal irysowy

Pierwiosnki Siebolda kwitną na północy, to moja bida już się pewnie nie pokaże

Zaczyna się festiwal irysowy

Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Znów zaserwowałaś kalejdoskop wiosennych kwiatów
Zaskoczyłaś mnie kosaćcami; wydawało mi się, że trochę je znam (i mam) a tu wciąż zaskakują mnie nowe
Mam takie taczko-wiadro jak ja to nazywam. U mnie średnio się sprawdza. Kółka ma słabe, manewrować tym ciężko i dość wywrotne toto jest. Ostatecznie trzymam w tym w sezonie tyczki a zimą dalie więc przynajmniej pojemne naczynie

Zaskoczyłaś mnie kosaćcami; wydawało mi się, że trochę je znam (i mam) a tu wciąż zaskakują mnie nowe

Mam takie taczko-wiadro jak ja to nazywam. U mnie średnio się sprawdza. Kółka ma słabe, manewrować tym ciężko i dość wywrotne toto jest. Ostatecznie trzymam w tym w sezonie tyczki a zimą dalie więc przynajmniej pojemne naczynie

-
- 500p
- Od: 19 lut 2011, o 16:58
Izo,krásne ti kvitnu tvoje kvetinky

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Witam majowo!
Seba jest całkiem sporo odmian narcyzów o pełnych kwiatach. Jest w czym wybierać. U mnie rosną chyba 3 lub 4. Jednak nie wszystkie pachną intensywnie.
Krysiu dzięki
Całkiem przyzwoicie kwitną w tym roku małe iryski. Choć nie w każdym miejscu. Chcę Cię pocieszyć, że nie wszystkie moje hosty mają liście. Niektóre odmiany też mam dopiero w fazie kłów. Taczka może nie jest idealna, ale lekka i poręczna. Poza tym była stosunkowo tania. Sąsiad działkowy ma podobną już 2-3 lata. Miejmy nadzieję, że chociaż jesienne targi się odbędą. Od dzisiaj zimno i mokro. Wyjątkowo zimni ogrodnicy się zapowiadają. Oby tylko strat nie było.
Halszko
Ten pigwowiec jest nalewkowy. Chociaż młody to zawsze ma sporo owoców i to stosunkowo dużych. Mam jeszcze jednego. Ładnie kwitnie, ale prawie nie zawiązuje owoców. Co roku obiecuję sobie, że go wywalę i zawsze mi go szkoda
Iryski rosną przed altanką. Specjalnie dla nich poszerzyłam rabatę. Muszą się odwdzięczyć
Marto świetnie to ujęłaś
- głupio wyjechać z pustą taczka ze sklepu
Czuję się rozgrzeszona. Prymule sieboldii chyba nie lubią zbyt sucho. Na rabacie pod dębem prawie je straciłam. Musiałam je przesadzić. Wylądowały pod czereśnią
Niskie iryski to moje odkrycie ostatnich lat. Są jak cukiereczki
Florianie dzięki za ostrzeżenie. Też mam wrażenie, że kółka to najsłabszy element takiej taczki. Mąż mnie jednak pocieszył, że w razie czego kółka się wymieni na inne, bardziej solidne. Znam osoby, które od lat korzystają z takiej taczki i są zadowolone. Pewnie sporo zależy od jakości sprzętu i warunków terenowych. Jestem dobrej myśli, że taczka mi posłuży ładnych parę lat
Witaj Anino! Dziękuję
U Ciebie też mnóstwo pięknych kwiatów
Działka pięknieje z dnia na dzień. Zieleń coraz bujniejsza, coraz więcej koloru. Trawa już 2 razy koszona. Mąż przycina brzegi rabat i wyręcza mnie z wielu drobnych, ale koniecznych prac typu uciąć, wyciąć, przybić czy wykopać. Jestem Mu za to wdzięczna, bo mogę więcej czasu poświęcić roślinom i zwierzętom
Uporałam się sadzeniem daliowych nabytków. Nie było to łatwe, bo nie były w planach a rabaty pełne bylin. Liczę na bujne kwitnienie
Dzisiaj zimno i mokro. Ponoć cały tydzień taki ma być. Oby tylko nie było zapowiadanych przymrozków. Deszcz się przyda w każdej ilości.

Zakwitł dzisiaj pierwszym kwiatem powojnik Asao, a kilka innych otwiera pąki

- wyjątkowo bujnie zakwitł Cunningham White
, reszta rh daleko w tyle i pąków mają niewiele

- botaniczne liliowce też mają już pąki

Seba jest całkiem sporo odmian narcyzów o pełnych kwiatach. Jest w czym wybierać. U mnie rosną chyba 3 lub 4. Jednak nie wszystkie pachną intensywnie.
Krysiu dzięki

Halszko

Marto świetnie to ujęłaś

Florianie dzięki za ostrzeżenie. Też mam wrażenie, że kółka to najsłabszy element takiej taczki. Mąż mnie jednak pocieszył, że w razie czego kółka się wymieni na inne, bardziej solidne. Znam osoby, które od lat korzystają z takiej taczki i są zadowolone. Pewnie sporo zależy od jakości sprzętu i warunków terenowych. Jestem dobrej myśli, że taczka mi posłuży ładnych parę lat

Witaj Anino! Dziękuję

Działka pięknieje z dnia na dzień. Zieleń coraz bujniejsza, coraz więcej koloru. Trawa już 2 razy koszona. Mąż przycina brzegi rabat i wyręcza mnie z wielu drobnych, ale koniecznych prac typu uciąć, wyciąć, przybić czy wykopać. Jestem Mu za to wdzięczna, bo mogę więcej czasu poświęcić roślinom i zwierzętom

Dzisiaj zimno i mokro. Ponoć cały tydzień taki ma być. Oby tylko nie było zapowiadanych przymrozków. Deszcz się przyda w każdej ilości.

Zakwitł dzisiaj pierwszym kwiatem powojnik Asao, a kilka innych otwiera pąki

, reszta rh daleko w tyle i pąków mają niewiele

- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
A ja pozbyłem się trochę małych irysów.Posadzone były na jednej rabatce i było fajnie dopóki nie przekwitły.Póżniej wyglądały żle.Wybrałem najsilniejsze i posadziłem
oddzielnie.Murek to dekoracja czy ma czemuś służyć ? Drzewo uschło czy tylko żle widzę ? Jeżeli uschło to będzie wycięte czy też jakoś zagospodarowane ? Mam
takie samo i brak pomysłu co z nim zrobić.
oddzielnie.Murek to dekoracja czy ma czemuś służyć ? Drzewo uschło czy tylko żle widzę ? Jeżeli uschło to będzie wycięte czy też jakoś zagospodarowane ? Mam
takie samo i brak pomysłu co z nim zrobić.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Izuś 
Też mialam kiedyś pigwowca ,ale zrezygnowalam, bo owoców miał bardzo mało a do tego rozłaził się po trawniku, zarastał chwastami, które trudno było z krzewu usunąć i poza wiosennym kwitnieniem szpecił cały rok.
Moje irysy ciągle się ociągają, niektóre nawet jeszcze pąków nie mają
Mam nadzieję, że się namyślą i zakwitną. A Twoje bardzo ładne, szczególnie ładnie się komponują bordo z jaśniutko różowymi
Biały rododendron zaszalał
Co to za słodki skalniaczek z różowymi kwiatuszkami?
Życzę Ci słońca i ciepłego deszczyku a ogrodnicy i Zosia niech się obejdą łaskawie z Twoim ogrodem

Też mialam kiedyś pigwowca ,ale zrezygnowalam, bo owoców miał bardzo mało a do tego rozłaził się po trawniku, zarastał chwastami, które trudno było z krzewu usunąć i poza wiosennym kwitnieniem szpecił cały rok.
Moje irysy ciągle się ociągają, niektóre nawet jeszcze pąków nie mają

Biały rododendron zaszalał

Co to za słodki skalniaczek z różowymi kwiatuszkami?
Życzę Ci słońca i ciepłego deszczyku a ogrodnicy i Zosia niech się obejdą łaskawie z Twoim ogrodem

- max1232
- 500p
Wow, ale szybko te liliowce u Ciebie wypuściły pąki ! Nie boisz się że przymrozek je zetnie?
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Czy dzisiaj w Elblągu padał deszcz? Widziałam chmury deszczowe i typowałam Elbląg. U mnie troszkę wieczorem padało, niebo było piękne, na Twojej ostatniej fotce również jest piękne
Różanecznik pięknie zdobi działkę
Kwitnące iryski mnie zaskoczyły 

- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Kosaćce niskie piękne! Jak miałem ich niewiele - narzekałem, na krótki okres ich kwitnienia. Teraz kwitną od miesiąca i to jeszcze nie koniec!
Masz szczególny dar fotografowania! Te pastorały paproci, za nimi pas funkii, jeszcze dalej niebo.... Różnica kształtów, kolorów i głębia planów - nie mogę się napatrzeć
Dalie kupiłaś chyba mix? Ciekawe, jakie wyjdą?
Masz szczególny dar fotografowania! Te pastorały paproci, za nimi pas funkii, jeszcze dalej niebo.... Różnica kształtów, kolorów i głębia planów - nie mogę się napatrzeć

Dalie kupiłaś chyba mix? Ciekawe, jakie wyjdą?