Szkodniki (robaki) i choroby na liściach i w podlożu - temat ogólny Cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
marcin000
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2020, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Identyfikacja chorób oraz szkodników na liściach i w podłożu

Post »

Pachira.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to nic dziwnego. Pachira jest wrażliwa na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, a zwłaszcza nagle wystawiona.
Jeśli masz południową wystawę trzeba odstawić nieco od okna.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
majkelos89
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 mar 2020, o 16:02

Post »

Cześć Wszystkim. Kochani proszę o pomoc i informacje co powinienem zrobić z grzmi grzybami? Mam się obawiać a może przesadzić kwiat? Gdzie popełniłem błąd podczas pielęgnacji?

Pozdrówki

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wywal je i tyle. Grzyby lubią ciemne stanowisko, więc fikus na pewno ma takie stanowisko. Przestaw blisko okna, a nie trzymasz w tym ciemnym kącie.
Na marginesie w przypadku uprawy fikusa w okresie wegetacji nie wolno dopuszczać do takiego przesychania podłoża. Powinno być cały czas umiarkowanie wilgotne.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
majkelos89
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 mar 2020, o 16:02

Post »

Ok dzięki za informacje pozdrówki:-)
amica
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lut 2015, o 19:22

Post »

Witam forumowiczów. Mam problem z moimi dwoma bluszczami (niestety nie znam odmiany), które rosną w domu. Jakiś czas temu na podłożu w jednym z nich pojawiły się dziwne biało-żółte kropki. Próbowałam zdiagnozować przyczynę za pomocą internetu i stwierdziłam, że może przyczyną jest dość twarda woda. Jednak teraz mam wątpliwości, bo liście bardzo zaczęły żółknąć, a potem brązowieć i odpadać. Nie mam pojęcia z jakiego powodu i co mogę zrobić, dlatego proszę was o pomoc - niedługo nic z nich nie zostanie :( Ja niestety jestem laikiem w tej kwestii, ale obydwa bluszcze ładnie rosły do tej pory przez ok. 2 lata.
Dodam, że póki co nie pożółkły żadne liście z nowszych pędów, które to z kolei cały czas rosną (dodałam również ich zdjęcie).

https://imagizer.imageshack.com/img922/888/kUPVNK.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img923/2987/m1gRQM.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img924/7268/aF02WA.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img924/7002/wMuLWm.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img922/7321/cRWPhi.jpg
Awatar użytkownika
calathea098
100p
100p
Od: 25 kwie 2020, o 20:47

Post »

To nie jest bluszcz :D To epipremnum złociste :) Plamki są naturalną reakcją na nadmiar słońca. Codziennie robi się coraz jaśniej,więcej słońca dociera do kwiatka i dlatego się wybarwia :) Natomiast te liście mogą marnieć z powodu przelania. Epipremnum podlewamy dopiero gdy podłoże dość mocno przeschnie. Ta ziemia w Twojej doniczce trochę mi się nie podoba. Za dużo w niej osadu. Może przesadź w bardziej przepuszczalne podłoże. Poza tym w tej podstawce nie masz kontroli czy woda w niej się nie zbiera. Ja bym rozważyła przycięcie rośliny, przesadzenie do doniczki w normalnej podstawce i uformowanie pędów i liści np. wokół palika kokosowego :)
Pozdrawiam Emilia
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małe liście mogą oznaczać wyczerpanie składników odżywczych z podłoża. Przesadź do nowego podłoża, mocno przepuszczalnego, najlepiej mieszanki ziemi i żwirku w proporcji ok. 3:1 - 2:1.
Po ok. 3 - 4 tygodniach zacznij regularnie nawozić nawozem mineralnym co drugie podlewanie, aż do jesieni.

Poczytaj też ten wątek: viewtopic.php?f=19&t=60474&hilit=Epipremnum
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Moriana
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 maja 2020, o 12:16

Post »

Dzień dobry,

Dostałam w prezencie kalmodynę i zauważyłam na wielu liściach drobne ubytki wierzchniej warstwy liścia, dodatkowo jeden młody liść ma brązowe plamy, a kilka liści żółte przebarwienia i drobne brązowe kropki. Żadnych insektów nie zauważyłam. Niestety nie potrafię zidentyfikować szkodnika na podstawie dostępnych informacji.
Bardzo proszę o pomoc, co dolega roślince?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
amica
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

calathea098 pisze:To nie jest bluszcz :D To epipremnum złociste :) Plamki są naturalną reakcją na nadmiar słońca. Codziennie robi się coraz jaśniej,więcej słońca dociera do kwiatka i dlatego się wybarwia :) Natomiast te liście mogą marnieć z powodu przelania. Epipremnum podlewamy dopiero gdy podłoże dość mocno przeschnie. Ta ziemia w Twojej doniczce trochę mi się nie podoba. Za dużo w niej osadu. Może przesadź w bardziej przepuszczalne podłoże. Poza tym w tej podstawce nie masz kontroli czy woda w niej się nie zbiera. Ja bym rozważyła przycięcie rośliny, przesadzenie do doniczki w normalnej podstawce i uformowanie pędów i liści np. wokół palika kokosowego :)
O kurczę, dałabym sobie rękę uciąć że w kwiaciarni dostałam info, że to bluszcz... :) Czyli ten osad w ziemi jest od twardej wody, czy niekoniecznie?
norbert76 pisze:Małe liście mogą oznaczać wyczerpanie składników odżywczych z podłoża. Przesadź do nowego podłoża, mocno przepuszczalnego, najlepiej mieszanki ziemi i żwirku w proporcji ok. 3:1 - 2:1.
Po ok. 3 - 4 tygodniach zacznij regularnie nawozić nawozem mineralnym co drugie podlewanie, aż do jesieni.

Poczytaj też ten wątek: viewtopic.php?f=19&t=60474&hilit=Epipremnum
Dzięki za link, przejrzałam.
Zamierzam rzeczywiście przesadzić rośliny, dobrze wiedzieć jakie powinno być podłoże. Żwirek powinien być drobny, czy grubszy? Żółknięcie liści też może być od tego?
W sumie to jedną trzeba będzie trzymać w powietrzu, mam nadzieję że nic nie uszkodzę.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żółknięcie liści może być od również wyjałowionego podłoża. Woda do podlewania roślin doniczkowych powinna być miękka.
Żwirek o frakcji 2 - 4 mm.

W kwiaciarni wiedza często nie jest zbyt duża jeśli chodzi o rośliny doniczkowe.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
amica
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ok, dzięki za pomoc :)
margeretka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 maja 2020, o 15:23

Tarczniki, plamy i dziury w liściach.

Post »

Cześć wszystkim ;:138 To mój pierwszy post na tej grupie :D Mam problem z roślinami w domu. Na liściach robią się ciemne plamki, strupki, niektóre wysychają i robią się dziurki. Niektóre liście się odkształcają. Problem dotyczy Monstery, fiołka, zamioculcasa, filodendrona, aloesu, hoji, grubosza. Wysychają brzegi listków na paproci. Problem zaczął się tak mi się wydaje od grubosza, który zaczął trącić liście w dużych ilościach. Dookoła leżało pełno jakby czarnych odchodów. Doczytałam, że to tarczniki. Usunęłam, spryskalam jakimś środkiem na robactwo już dwa razy. Drzewko przestało tracić liscie. Choć dziś znalazłam na jednym listku wypukłego tarcznika. Reszta roślin nie ma wypukłych strupkow. Wyglądają bardziej jak podłużne plamki, takie długie przecinki. Postaram się wstawić zdjęcia. Monstera ma też takie plamy na łodydze. Blaszkę liściową ewidentnie coś zżera :cry: Najpierw myślałam, że monstera miała za zimno. Ale te same problemy mają inne rośliny. Do tego od trzech lat walczę z Ziemiórką. Miało ją i moje piękne drzewko szczęścia i monstera. Może ktoś pomoże co to jest i jak z tym walczyć. I gdzie kupić w uk. Jak ogarnę wstawianie zdjęć to zaraz wkleję.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”