Grusza - choroby i szkodniki
Re: Grusza - choroby i szkodniki
Rzeczywiście przymrozek był. Czy to on może spowodować, że całe owoce sczernieją i opadną? Czy da się je jeszcze uratować?
Nie da się tego uratować. Mróz zniszczył zawiązki i owoców nie będzie.
Witam serdecznie. Niektóre zdjęcia wygasły więc nie wiem czy ta choroba się przewinęła.
Grusza konferencja. W ubiegłym roku miała takie liście ale jako nowe drzewko bez owoców nie przeszkadzało mi to. W tym roku ma sporo zawiązków i nie wiem jak to może wpłynąc na owoce.
Był topsin w okresie bezlistnym, syllit w pekaniu pąków, miedzian przy pierwszych liściach, spintor przy zielonych pąkach, mythos przy różowych i zato z miedzianem przy kwitnieniu.
Wygląda to tak. Idę o godzinie 18:00, odrywam taki liść. Wracam rano i są już nowe 3-4 liście. Owoce na ten moment zdrowe, wielkości monety 2zł.
Grusza konferencja. W ubiegłym roku miała takie liście ale jako nowe drzewko bez owoców nie przeszkadzało mi to. W tym roku ma sporo zawiązków i nie wiem jak to może wpłynąc na owoce.
Był topsin w okresie bezlistnym, syllit w pekaniu pąków, miedzian przy pierwszych liściach, spintor przy zielonych pąkach, mythos przy różowych i zato z miedzianem przy kwitnieniu.
Wygląda to tak. Idę o godzinie 18:00, odrywam taki liść. Wracam rano i są już nowe 3-4 liście. Owoce na ten moment zdrowe, wielkości monety 2zł.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miałam zamiar cierpliwie czekać na komentarz Klakiera albo Jagusi , ale ...
Topsin, syllit, miedzian, spintor, mythos, zato + miedzian - w sumie 7 środków chemicznych w ciągu dwóch miesięcy !!!!!!!! Na młode drzewko, które pierwszy raz zaowocowało!
A taki nadpalony po brzegach liść to mi się kojarzy z brakiem potasu.
Jednak poczekam.
Topsin, syllit, miedzian, spintor, mythos, zato + miedzian - w sumie 7 środków chemicznych w ciągu dwóch miesięcy !!!!!!!! Na młode drzewko, które pierwszy raz zaowocowało!
A taki nadpalony po brzegach liść to mi się kojarzy z brakiem potasu.
Jednak poczekam.
Pozdrawiam! Gienia.
Może zaraza ogniowa.
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
Braki żelaza oprysk dolistny.
Z tego co widać to grusza raczej w ogóle nie nawożona .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 paź 2015, o 20:31
Cóż grusza była posadzona wzeszłym roku na oborniku, a w tym na wiosnę miał być dany jakiś nawóz, ale jeszcze nie zdążyłem. Na razie dałem kristalon zielony dolistnie, bo to miałem pod ręką, a żelazo muszę kupić.
Najprościej to sobie kupić coś wieloskładnikowego jak np azofoska i na początku kwietnia pierwsze nawożenie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Parch i rdza gruszy. Proponuję przeczytać ten wątek.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 lip 2020, o 15:05
A więc potwierdzają się moje przypuszczenia, że to mogła być 'promocja' parch plus rdza gratis w jednej 'dostawie'.gienia1230 pisze:Parch i rdza gruszy. Proponuję przeczytać ten wątek.
Dziękuję za szybką odpowiedź