Wełnowiec - wełnowce na storczyku
- Sasanka30
- 10p - Początkujący
- Od: 30 wrz 2017, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
wełnowiec na orchideach
witajcie, czy ktoś może mi "sprzedać" sprawdzony sposób na pozbycie się wełnowca ze storczyków? Probowałam już wielu sposobów zaczytanych w internecie. Przecieralam liście denaturatem, spryskiwałam wodą z szarym mydłem, wodą z sodą oczyszczoną, a nawet chemicznych oprysków jak karate zeon i to cholerstwo ciągle wraca najgorzej, że zbierają się w zagięciach łodyg, pod liśćmi i wszędzie tak gdzie ciężko się dostać. Za chwilę wykończy mi wszystkie storczyki
Sasanka30
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: wełnowiec na orchideach
Użyj środka olejowego Promanal. Nie jest toksyczny dla otoczenia a doskonale radzi sobie z tym szkodnikiem rozpuszczając jego woskową otoczkę odcina od tlenu. Wnika nawet w najmniejsze szczeliny. Pryskaj również kwiaty, bo tam też lubia przebywać. Każdy nowo zakupiony storczyk pryskam profilaktycznie Promanalem od czasu kiedy żona kupila wełnowce, do których kwiatek był tylko skromnym dodatkiem . Czasem można kupić już gotowy rozcieńczony preparat w butelce z rozpylaczem, ale wychodzi sporo drożej niż stężony. Kupując 250 ml możesz zapłacić do 30 zł a kupując litr zapłacisz 35-37 zł. Jeżeli masz inne rośliny czy krzewy ozdobne kup większą porcję. https://poradnikogrodniczy.pl/promanal- ... bojczy.php
- Sasanka30
- 10p - Początkujący
- Od: 30 wrz 2017, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki wielkie za odpowiedź. Nigdzie nie słyszałam o tym środku więc skoro polecasz to chętnie wypróbuję bo tego małego, bialego świństwa jest już pełno i całe liście się kleją
Sasanka30
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Liście umyj wpierw wodą bo na tym syropie mogą się rozmnożyć grzyby.
Storczyk puszcza dziwne i popękane liście.
Witam. Mama dała mi pod opiekę storczyki, które stały na południowym i wschodnim oknie. Od długiego czasu mają popękane liście w jeden wypuszcza takie jak by były chore. Przesadziłem je w nowe podłoże do storczyków a wcześniej obciąłem puste i suche korzenie a te zdrowe zostawiłem. Wcześniej były doniczki włożone do kolorowych osłonę do storczyków. Storczyki stoją blisko wschodniego okna balkonowego.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Storczyk puszcza dziwne i popękane liście.
Jak wyglądają korzenie, sprawdź czy nie ma szkodników oraz jak wygląda sytuacja z nawożeniem.
Przy wschodniej wystawie, postaw na parapecie.
Przy wschodniej wystawie, postaw na parapecie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Teraz nie nawoże. Mama nawoziła je wcześniej chyba co 2 tygodnie. Korzenie są w dobrym stanie, robaków nie zauważyłem. A co tych robaków to mama wyrzuciła 3 storczyka bo miał białe robaki z takim białym "futrem" na sobie. Pozostałe 2 storczyki nie stały obok tego zarażonego. Posiadam je w swoim pokoju już ok. 2 tygodnie.
- norbert76
No to jest wyjaśnienie. To są skutki ataku wełnowców, tak nazywają się te szkodniki. Niestety liście już takie pozostaną. Trzeba na nie uważać, bo potrafią wracać. Można spróbować walczyć z nimi robiąc opryski Mospilanem.
Na razie jeśli nie ma szkodników, regularnie nawoź mineralnym nawozem do storczyków - trzy kolejne namaczanie, czwarte w samej wodzie.
Na razie jeśli nie ma szkodników, regularnie nawoź mineralnym nawozem do storczyków - trzy kolejne namaczanie, czwarte w samej wodzie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Co ile dni mam nim nawozić?
- norbert76
Storczyki, w tym wypadku falenopsisy namaczasz w wodzie z nawozem albo bez, dopiero wtedy kiedy kolor korzeni zmieni się z zielonego na srebrno-szary. Okres ten może być różny, chociażby ze względu na temperaturę otoczenia, stanowisko, itd.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ok. Dziękuję.