Kawon (arbuz) - część 11
Re: Kawon (arbuz) - część 11
Ponawiam pytanie.
Czy coś wrzucacie w dołki pod arbuzy?
Przygotowujecie jakoś specjalnie glebę? Jakie arbuz preferuje pH?
No i lepiej rosną pod folią czy bez?
Myślałam, żeby kupić takie niskie pałąki tunelowe i zrobić im takie niskie tunele (85 cm wysokości).
Na dzień, w upały, odsłaniać folię. Ale nie wiem czy jest taka potrzeba.
Tyle się pisze o tym jak arbuzy lubią ciepło, że myślałam, że na nocami lub w zimniejsze dni lepiej, by im było pod folią.
Będę wdzięczna za rady.
Czy coś wrzucacie w dołki pod arbuzy?
Przygotowujecie jakoś specjalnie glebę? Jakie arbuz preferuje pH?
No i lepiej rosną pod folią czy bez?
Myślałam, żeby kupić takie niskie pałąki tunelowe i zrobić im takie niskie tunele (85 cm wysokości).
Na dzień, w upały, odsłaniać folię. Ale nie wiem czy jest taka potrzeba.
Tyle się pisze o tym jak arbuzy lubią ciepło, że myślałam, że na nocami lub w zimniejsze dni lepiej, by im było pod folią.
Będę wdzięczna za rady.
Ja będę wrzucać do dołka po garści obornika granulowanego i ściółkować ziemią popieczarkową. W międzyrzędziach będzie rozłożona agrowłoknina czarna. Tunelików nie zamierzam robić, bo to zwiększa możliwość pojawienia się chorób.
Taki mam plan
Taki mam plan
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja daje do dołka solidna porcję obornika krowiego i trochę przerobionego końskiego. Takie dwa szpadle razem.
- Smerfy
- 100p
- Od: 18 kwie 2020, o 14:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A wracając do mszyc... Nie lepiej to tu i tam posadzić parę aksamitek których mszyce nie lubią ?
A wracając do arbuza to mam ochotę posadzić kilka sztuk bo mi w foliaku trochę miejsca zostało.
A wracając do arbuza to mam ochotę posadzić kilka sztuk bo mi w foliaku trochę miejsca zostało.
Też będę w foliaku sadzila pod pomidorami
W nocy mam mieć 6 stopni. Zabierać sadzonki z foliaka?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 lut 2020, o 05:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje poszły do gruntu. Raz kozie (arbuzom) śmierć
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Troszke za późno ale dużo zależy od tego gdzie spędzały wcześniejsze noce. Jeśli w domu, to bym zostawił w tunelu, gdy jest 6st i powyżej ale też za dnia musi być w miare ok, żeby nie było tak, że mają tak sobie za dnia i zimno w nocy.Tomaszeg pisze:W nocy mam mieć 6 stopni. Zabierać sadzonki z foliaka?
Moje arbuzy były chowane w chłodnym chlewiku, praktycznie całe trzy-cztery dni i w nocy 5st, więc wróciły na jedną noc do domu. Dziś już planuje je zostawić na noc pod tunelikiem.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 kwie 2020, o 08:49
Witam dawno nie pisałem ,ja już też posadziłem arbuzy w gruncie ,ale mam.pytanko ,,,, parę sadzonek ma pozwijane liście i drobnieja listki co może być przyczyną ,zaznaczę też że sadzonki od 15kwietnia mam w szklarni (poliwęglan) ,wie ktoś co może być przyczyną zwijania się liści
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
Za zimno im. Ja dopiero od jutra zacznę je hartować dając na dwór.gumis64 pisze:Witam dawno nie pisałem ,ja już też posadziłem arbuzy w gruncie ,ale mam.pytanko ,,,, parę sadzonek ma pozwijane liście i drobnieja listki co może być przyczyną ,zaznaczę też że sadzonki od 15kwietnia mam w szklarni (poliwęglan) ,wie ktoś co może być przyczyną zwijania się liści
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
-
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
U mnie w fazie 2-3liści właściwych ale przez te pogodę, wnoszenie i wynoszenie, się delikatnie wyciągnęły. Ale tragedii mie ma.
-
Macie pomysł jak te moje trochę podgonić? bo to już prawie 20 maja, a one takie małe nadal. Za to szczepione już szybko rosną, za szybko.