Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9
Czasem jest tak że jeden krzak zaowocuje ekstra a nasadzi się masę i nic z tego nie ma. Jak zaczynałam to Muscat mi się tak rozszedł po działce że nie mogłam skończyć zbierać. A rok temu - klapa. Walczyłam o każdy owoc, zapylałam ręcznie A i tak nie było tego za wiele. Wyhodowałam jakieś 3 buternuty i nic więcej.
W tym roku też zasadziłam dynie tak po 3-4 sztuki i teoretycznie mam dużo, a w praktyce to się okaże.
W tym roku też zasadziłam dynie tak po 3-4 sztuki i teoretycznie mam dużo, a w praktyce to się okaże.
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
Butternut i Hokkaido to moi faworyci. Dają sporo niewielkich owoców, co jest praktyczne , bo nie marnuje się wiele, jak z 8-10 kilogramowych okazów. Staram się, aby dynie nie szły w masę. Stopniowo wykorzystuję w sezonie młode, niewielkie dyńki. Takie podskubywanie niedorostków najczęściej skutkuje zawiązywaniem większej ilości młodych, więc koniec końców mam więcej małych, a nie 1-2 kloce z rośliny. W sieci jest sporo przepisów na potrawy z dyni. Można robić banalne już zupy krem w 100 wersjach, ale też zapiekać, piec ciasta z musu, starte dodawać do spaghetti, lasagne, smażyć, do rizotto, placki, puree. To bardzo wdzięczny produkt. Bogactwo karotenoidów. Włosi na bazie Lunga di Napoli mają robić leki na nowotwory. No i atrakcje jak makaronowa, czy zapiekane faszerowane maluchy Sweet Dumpling mogą rozruszać kulinarnie niejedną imprezę.
Co roku mam jakieś Butternuty, w ubiegłym to była Violina, czyli Butternut Rugosa, dobrze sobie radziła z suszą, owoce od 3-10 kg, świetny smak, bardzo dobrze się przechowuje, na pewno do niej jeszcze wrócę.
Z dyń olbrzymich Jumbo Pink Banana, bardzo plenna, świetnie się przechowuje, 5-10 kg, smak mniej wyrazisty ale też mogę ją polecić.
Marina di Chioggia, do 8 kg, też do długiego przechowywania, smaczna i bardzo dekoracyjna, warto posadzić.
Z dyń olbrzymich Jumbo Pink Banana, bardzo plenna, świetnie się przechowuje, 5-10 kg, smak mniej wyrazisty ale też mogę ją polecić.
Marina di Chioggia, do 8 kg, też do długiego przechowywania, smaczna i bardzo dekoracyjna, warto posadzić.
-
- 100p
- Od: 12 sie 2019, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
W tym roku zakładam pierwsze swoje poletko, bo polem tego nie można nazwać. Planuję troszkę dyniowatych. Będą też melony ale z dyń będzie Uchiki Kuri, Muscad de Provence (te są dla mnie priorytetem więc je posadzę przy kompostowniku), Butternut, Melonowa Żółta i Patison Disco. Docelowo wszystkich roślinek ma być ponad 40 i jako że to moja pierwsza uprawa planuje trochę potestować. Część dyni uprawiam z rozsady a część wysadzę do gruntu. Część dostanie obornik, część kompost a wszystkie gnojówkę z pokrzyw. Planuję to skrzętnie zapisywać i porównywać efekty. Poletko jest nad rzeczką to może nie uschną nawet jak będzie sucho a jak nie to będzie z czego podlewać.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 16 kwie 2018, o 16:59
Witam serdecznie. Ja również w tym roku próbuję szczęścia z dyńkami. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś udzielił mi informacji nt poszczególnych odmian, zanim powybieram miejsce w gruncie wszystkim z osobna
Pytanie brzmi:
Które z podanych odmian rosną bardziej krzaczasto, a które typowo się płóżą?
Poniżej lista, która zagości w moim debiutanckim sezonie:
Buttercup
Delicata
Butternut
Ambar
Hubbard Large Blue
Mammoth Gold
Pytanie brzmi:
Które z podanych odmian rosną bardziej krzaczasto, a które typowo się płóżą?
Poniżej lista, która zagości w moim debiutanckim sezonie:
Buttercup
Delicata
Butternut
Ambar
Hubbard Large Blue
Mammoth Gold
Regulamin
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
Czy dynia posiana w gruncie szybko kiełkuje? I jak dużo owoców może mieć? Posiałam w sobotę (02.05) pierwsze nasionka dyni piżmowej i zastanawiam się czy więcej, bo mu mnie dużego przerobu nie ma, a na przechowanie mam tylko piwnicę z temp. 17 st.
- Mamisia
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 lut 2019, o 21:28
W tym roku pierwszy raz będę uprawiała dynie. Miały być makaronowa i Hokkaido (z nasion wyciągniętych w ubiegłym roku z dyń), ale nasiona makaronowej po wysuszeniu jakieś takie płaskie się zrobiły i z żadnego nic nie wzeszło, tylko zgniły w środku. Za to Hokkaido pięknie kiełkuje
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
Zrobiłem dziś przegląd sadzonek dyń. Część niestety padła (mam tendencję do zbyt obfitego podlewania).
Zostały mi dynie:
1) Hokkaido -3szt
2) Golden Delicius -2szt (1szt bardzo słaba)
3) Blue Hubbard -1szt
4) Boat Delicata -3szt
5) Uchiku Kuri -1szt
6) Piżmowa Mascade de Provence -5szt
7) Piżmowa Butternut -2szt (bardzo słabe)
8) Makaronowa Warszawska -2szt
9) Red Warty Thing -4szt
10) Kabocha -2szt
11) Figolistna -2szt
Możecie mi napisać z waszych doświadczeń jak długo te odmiany można przechowywać.
Z dyń ozdobnych mam:
1) Hallowen -3szt
2) Gruszkowa -2szt
3) Turban -3szt
4) Snake -2szt
5) Cobra -1szt
Zostały mi dynie:
1) Hokkaido -3szt
2) Golden Delicius -2szt (1szt bardzo słaba)
3) Blue Hubbard -1szt
4) Boat Delicata -3szt
5) Uchiku Kuri -1szt
6) Piżmowa Mascade de Provence -5szt
7) Piżmowa Butternut -2szt (bardzo słabe)
8) Makaronowa Warszawska -2szt
9) Red Warty Thing -4szt
10) Kabocha -2szt
11) Figolistna -2szt
Możecie mi napisać z waszych doświadczeń jak długo te odmiany można przechowywać.
Z dyń ozdobnych mam:
1) Hallowen -3szt
2) Gruszkowa -2szt
3) Turban -3szt
4) Snake -2szt
5) Cobra -1szt
Pozdrawiam Paweł
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam trzy odmiany w tym roku, Olgę na nasiona, Hokkaido i jak co roku Butternut. Posadzilam większość na kompostownikach.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
2-3liście właściwe spokojnie można wysadzić jak tylko pogoda pozwala.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
brodus pisze:
Z dyń ozdobnych mam:
1) Hallowen -3szt
2) Gruszkowa -2szt
3) Turban -3szt
4) Snake -2szt
5) Cobra -1szt
Turban jest też jadalny, ale nigdy go nie próbowałem. Miąższ jednak ma dość fajny, pomarańczowy.
Rok temu turabana nie miałem, ale w tym roku muszę odkopac gdzieś w kartonie jego nasiona i wsypie w starym kompostowniku, może coś wyrośnie.
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
Pierwszy raz uprawiam dynie więc każdy gatunek jest dla mnie nowy. Jestem ciekaw co mi urośnie.
Mam też odmiany polecane do kuchni więc turbana chyba nie będe smakował
Jak myślicie jest jeszcze sens wysiać nasiona dyni na nasiona, chodzi mi o odmiany bezłupinowe?
Mam też odmiany polecane do kuchni więc turbana chyba nie będe smakował
Jak myślicie jest jeszcze sens wysiać nasiona dyni na nasiona, chodzi mi o odmiany bezłupinowe?
Pozdrawiam Paweł