Tylko weź poprawkę , że jak pomidory się rozrosną to miejsca będzie dużo mniej - zwykle zaraz po posadzeniu odnosi się wrażenie ,że miejsca jest sporoPiecha21 pisze:Jakie warzywa mogę sadzić obok pomidorów ? Jak posadze moje pomidory to jeszcze zostaje mi trochę miejsca, szkoda tego nie wykorzystać.
Wszystko o pomidorach cz. 16
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 16
- Pizza
- 500p
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Takie mocne "dużo mniej". Według mnie każdy centymetr to jest tutaj na wagę złota, kiedy pomidor rośnie
Przesada, bo krzaki mi w zeszłym roku solidnie zarosły od natłoku pracy i bieganiny, nie nadążałam z ogarnianiem "buszu" i obrywaniem wilków, więc się zagęszczały nadmiernie - ale takie małe porównanie oddziałujące na wyobraźnię. Maj i późny sierpień. I to pomimo tego, że tych krzaków bobu to już od dawna tam nie było
(i przy okazji: proszę się nie sugerować, te sznurki to naprawdę był tragiczny pomysł i popękały milion razy, a w dodatku mi tunel wygięły, jedno wielkie "nie" - w tym roku już przechodzę grzecznie na paliki )
Przesada, bo krzaki mi w zeszłym roku solidnie zarosły od natłoku pracy i bieganiny, nie nadążałam z ogarnianiem "buszu" i obrywaniem wilków, więc się zagęszczały nadmiernie - ale takie małe porównanie oddziałujące na wyobraźnię. Maj i późny sierpień. I to pomimo tego, że tych krzaków bobu to już od dawna tam nie było
(i przy okazji: proszę się nie sugerować, te sznurki to naprawdę był tragiczny pomysł i popękały milion razy, a w dodatku mi tunel wygięły, jedno wielkie "nie" - w tym roku już przechodzę grzecznie na paliki )
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Sznurki i tak i nie, tzw. rolniczy nie ma szans się urwać a w przypadku konstrukcji stalowej śmiało można wiązać. A odnośnie buszu, kiedyś starałem się wykorzystać przestrzeń między pomidorami, jeden sezon i się wyleczyłem
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
Wszystko zależy jaki jest namiot, jak solidna konstrukcja. Mój był robiony z rurki przez mojego meża wiele lat temu. Co roku na sznurkach mam 40 krzaków i wszystko jest ok. Ale to solidna robota jest. Podstawa stoi na bloczkach cementowych a całość z rurki 3/4 cala . Kiedyś nawet wiatr go przeniósł w tył podwórka. Folia się porwała ale konstrukcja nawet się nie skszywiła
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Posiedziałem trochę w tunelu, chciałem poobrywać wilki a zostawić drugi pęd lecz nie wiem czy dobrze zrobiłem
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Przy 8,9,10 zdjęciu nie mam pojęcia gdzie główny a gdzie dodatkowy pęd,
a w przypadku 11, chyba drugi pęd urwałem bo go nie wiedzę
Ktoś może pomóc ?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Przy 8,9,10 zdjęciu nie mam pojęcia gdzie główny a gdzie dodatkowy pęd,
a w przypadku 11, chyba drugi pęd urwałem bo go nie wiedzę
Ktoś może pomóc ?
Piotr
Ja też prowadzę pomidory wysokie na dwa pędy. Zostawiam dokładnie te 2, które zaznaczyłeś na 1 zdjęciu. Na ostatnim rzeczywiście go oberwałeś ale to nic straconego, zaraz pojawi się drugie grono i znów będzie nowy pęd boczny, który możesz zostawić.
Usuwam wszystkie pędy boczne, wilki, poniżej tych zostawionych 2 mocnych pędów.
Usuwam wszystkie pędy boczne, wilki, poniżej tych zostawionych 2 mocnych pędów.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Pierwszy pęd, to ten z pierwszym gronem kwiatowym. Drugi to ten, tuż pod gronem. Wyjątkiem są krzaki, które się samodzielnie w pewnym momencie rozdzielają na dwa/trzy lub więcej pędów.
Można uprawiać na jeden pęd i dwa. Ale to też zależy od rozstawu krzaków. Nie należy na siłę zagęszczać krzaków.
Osobiście prowadzę pomidory na jeden pęd, bo główne poletko jest w kwadracie z dwoma ścieżkami i robi się i tak ciasno.
Można uprawiać na jeden pęd i dwa. Ale to też zależy od rozstawu krzaków. Nie należy na siłę zagęszczać krzaków.
Osobiście prowadzę pomidory na jeden pęd, bo główne poletko jest w kwadracie z dwoma ścieżkami i robi się i tak ciasno.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Też prowadzę na dwa pędy, samoistnie się rozdwajają. Staram się nie sadzić gęsto a potem okazuje się, że "głupio wyszło" jak mówi pewien Tomala
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
Czy takiego na 2 pędy trzeba troszeczkę bardziej zasilić w porównaniu z pojedyńczymi.
Kilka sztuk mam podwójnych. Aż szkoda było uciąć bo były takie grube i zdrowe pędy. I w żaden sposób do odróżnienia który słabszy.
Kilka sztuk mam podwójnych. Aż szkoda było uciąć bo były takie grube i zdrowe pędy. I w żaden sposób do odróżnienia który słabszy.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Eeeee tam, wszystkim po równo, wszystkie pomidory rosną na dwa pędy, czasem zdarza się z pojedynczym. Z wyjątkiem koktajlówek.
Pozdrawiam! Gienia.
- OgrodnikSebek
- 200p
- Od: 29 mar 2013, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co jest z moimi pomidorami ? Jak to zwalczać? Są blade . nie podlewam już tydzień. Możliwe ze na początku przelalem? Rosną 2 tygodnie. Czego im brakuje?
-- 17 maja 2020, o 18:54 --
Jasnieja tak od brzegu liści. ;/ rozumiem ze te starsze ok
Ale te młodsze tez niestety
-- 17 maja 2020, o 18:54 --
Jasnieja tak od brzegu liści. ;/ rozumiem ze te starsze ok
Ale te młodsze tez niestety
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
- OgrodnikSebek
- 200p
- Od: 29 mar 2013, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ziemia w cylindrach z dna kompostownika zmiesZaną z obornikiem. Po za cylindrem zwykłą ziemia . na jesień posialem żyto. Przekopalem w grudniu . wsadzilem 2 maja pomidory
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;