Czym nawozić pomidory-cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
lukaschels
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 maja 2020, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czym nawozić pomidory-cz.3

Post »

mam pytanie, bo pomidory uprawiam pierwszy raz.

w czasie rozsady pomidory dokarmiane były biohumusem

teraz w trakcie sadzenia do tunelu, pole po ugorze wiec nie zasobne
planuje użyć gnojówkę z kupy krowiej głęboko pod korzeń,
następnie prewencyjnie opryskać miedzianem + plus biohumusem (lub innym nawozem dolistnym np Basfoliar 36 N bo mam do takiego darmowy dostęp) - tak kilka razy wyczytałem na forum że warto to zrobić po sadzeniu

myślę żeby po około tygodniu po posadzeniu użyć saletry wapniowej, mam akurat yarabele, czy zrobić do pod korzeń czy może zrobić roztwór i podlać tym pomidory?. Nie wiem jaką proporcje zastosować do nawozu typowo rolniczego

I na tym zakończyć nawożenie głównie azotem

liczę po miesiącu od sadzenia będą już kwiaty wiec trzeba zasilić duża ilością fosforu
Tu pojawią się różne opcje i jedni polecają krystalon żółty, a może odpowiedni będzie zwykły superfosfat? lub tylko suplementacja dolistna?

i trzecia faza czyli gdy zaczną pojawiać się owoce tu powtarza się kristalon czerwony, może wystarczy korn-kali czyli naturalny kiseryt

A może taka zbytnia komplikacja jest nie potrzebna i lepiej stosować nawożenie nawozem uniwersalnym np Nawóz Do Pomidorów i Ogórków z Mikroelementami firmy Target który zawiera
9% - (N) 7,5% - (N-NH 4 )1,5% - (N-NH 3 ) 7,0% - (P 2 O 5 ) 5,5% - (P 2 O 5 ) 12,0% - (K 2 O) 2,0% - (MgO) 8,0% - (S) 0,02% - (B) 0,040% - (Cu) 0,05% - (Fe) 0,05% - (Mn)0,040% - (Zn)

A może nie robić tak skomplikowanie i nawozić dolistnie, mam łatwy dostęp to środków zbożowych które można adaptować w odpowiednim stężeniu jak np wymiony wcześniej basfiolar 36 N

Przyznam szczerze nie boje sie nawożenia mineralnego czy ochrony grzybowej roślin (bo pozostałości patogenów sa groźne) co bardziej przerażanie zmarnowanie uprawy a można łatwo przenawozić. Rzuciłem sie na dość głęboką wodę bo mam 120 krzaków a pewnie dokupię bo mam miejsce tunelu a pomiodry mam pierwszy raz
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli zastosujesz nawożenie gnojówką, to będzie już wystarczająca ilość azotu na kilka tygodni. Ten nawóz dolistny byłby dobry, gdyby nie było w nim tak dużo azotu. Lepiej, jeśli chcesz mineralnymi nawozami nawozić, to wieloskładnikowymi. Pomidory za bardzo nie lubią za dużo azotu, szczególnie malinowe.
lukaschels
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za odpowiedz,
czyli zasadnie najlepiej teraz zakupić kristalon czerwony (lub pomarańczowy ma mniej azotu) i spokojnie odczekać do kwitnienia i w wtedy zasilić.
Natomiast czy warto zapobiegawczo warto stosować jakiś nawóz wapniowy zamiast saletry wapniowej , np wapniak? (CaO: <50%, CaCO3: 95). Odczyn gleby na pewno jest lekko kwaśny bądź kwaśny. A martwią mnie choroby związane z niedoborem wapnia jednak może w przypadku wystąpienie lepiej zastosować np octan wapniowy zamiast teraz nawozu
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Sprawdź sobie pH wody jaką będziesz podlewał - może podnieść pH plus jeśli to ze studni może być mocno wapienna i za chwilę będziesz kombinował jak zakwasić glebę. Dopiero po tych pomiarach zdecydowałbym o zastosowaniu nawozów wapiennych. Przy mineralnym wieloskladnikowym jak kristalon problem powinieneś mieć z głowy.
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
OgrodnikSebek
200p
200p
Od: 29 mar 2013, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czego brakuje tym pomidorom? Albo czego za dużo ?
Obrazek
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
danter
100p
100p
Od: 11 kwie 2018, o 00:01

Post »

Jakie znacie naturalne nawozy ?
lukaschels
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Woda w kranie ma odczyn obojętny 7.2

Mam pytanie dotyczące tego kristalonu, wszędzie piszą o fertygacji. Czy jest możliwe sypanie tego nawozu pod korzeń albo bardziej stężonego roztworu podlanie pod korzeń raz na dłuższy okres czasu. Zbiornik na wode jest do różnych celów nie paprać w nim nawozów. Jeśli nie można to zostaje mi tylko dokarmianie dolistne

Z obliczeń wynika że dawka pod korzeń (przeliczając dawki polowe nawozu na ha) byłaby na roślinę bardzo niewielka mniej 1 g, wiec chyba zostaje podlewanie

Co do postu powyżej, kopiuj wklei z wiki

Nawóz naturalny ? nawóz pochodzenia zwierzęcego, tj. obornik, gnojówka i gnojowica oraz guano.
Zawiera niezbędne dla roślin składniki pokarmowe w postaci związków organicznych.
Pojęcie to dotyczy także nawozów mineralnych naturalnego pochodzenia, np. kopalnych fosforytów lub mączek skalnych. Nawozy te wykorzystywane są w rolnictwie ekologicznym.
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

Teoretycznie mógłbyś przygotować koncentrat z kristanolu i dodawać dopiero podczas podlewania do wiaderka, tak by nie rozrabiać nawozu w tym dużym zbiorniku, ale nie jest on zbyt dobry z powodu małej ilości fosforu.

Ma skład 12-12-36, tylko fosfor i potas nie jest podany w czystych pierwiastkach
W czystych pierwiastkach sytuacja wygląda tak.
Azot-12
Fosfor-5,1
Potas -29
Wartości graniczne pomidora to
90-120 N (NH4 +NO3), 60-80 P, 200-250 K

Czyli rozrabiając 90g w 0,9l wody otrzymujemy roztwór 10%
Dając 10ml/l mamy
Azot 120, fosfor 51, potas 290, czyli azot już mamy w górnej granicy, potas przekroczony, fosforu za mało.

Lepszym jest nawóz do peralgonii w biedronce.
Takie moje zdanie, a jak sie myle niech ktos poprawi :wink:
Piotr
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Może proporcje lepsze, ale biorąc zawartość składników w glebie, to będzie różnie. Za to kristalon zawiera czystsze w skoncentrowanej postaci, bo jednak jest 12-12-36 wychodzi powyżej 60% w czystym składniku w kristalonie.
lukaschels
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

No dobra wiec może ten brak fosforu uzupełnić superfosfatem (pierwszy lepszy na allegro ma fosfor (P2O5) ? 40%-wapń (CaO) ? 10%)

lub stosować zamiennie kristalon pomarańczowy i żółty
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A te "wartości graniczne" nie są czasem uzależnione od fazy rozwoju pomidora, rodzaju i zasobności gleby? No chyba, że hydroponika to wówczas tylko faza rozwoju będzie istotną...
Pozdrawiam,
Tomek
nelon83
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 maja 2009, o 19:28

Post »

Witam,

Na początku zaznaczę, że jestem absolutnym amatorem nowicjuszem ;:124 dlatego proszę o wyrozumiałość :) W zeszłym roku zacząłem zabawę w szklarnię i pomidory, zaraziłem się na maksa do tego stopnia, że z 6mk zrobiło się 25.
Całą zimę siedzę na forum i się uczę, mam 25 odmian i nie chciałbym tego zaprzepaścić. Pomidory wysadzilem 10 maja do tunelu i zauważam niedobory fosforu na liściach i łodygach. Noce zimne itd.

I tu moje pytanie czy dobrze kombinuje, znalazlem nawóz SUBSTRAL Magiczna siła " Burza kwiatów " do pelargoni i surfini

NAWOZ WE NPK ( Mg) 10 + 30 + 20 z mieszanką mikroelementów
Mogę go podać interwencyjnie ? Jeśli tak to w jakiej formie i ilości

Pozdrawiam Adrian
Obrazek
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Co dawałeś do ziemi? Zimne noce jeszcze chwilę będą, nawóz dolistny powinien nieco poprawić sytuację, dawkę zastosuj z opakowania jak do nawożenia dolistnego, w sumie to się zastanawiam czy i swoim nie dać jeść dolistnie, mam kristalon zielony i pomarańczowy, ten drugi obecnie wydaje się lepszy, nie ma co przesadzać z azotem jak noce jeszcze dosyć chłodne bo zielony dostały ostatnio pod korzeń.
Pozdrawiam,
Tomek
nelon83
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 maja 2009, o 19:28

Post »

Wykopałem dołki, na spód wrzuciłem garść obornika granulowanego (wymieszanego i przysypanego ziemia ) każdy krzak zasypany jest ziemią Targeta i Holasa do warzyw. Pisząc o nawozie dolistnym masz na myśli kristalon pomarańczowy czy ten mój z posta wyżej?
Czytałem gdzieś wcześniej, że fosfor lepiej zasilać pod korzeń.

Jest jakaś szybka i sprawdzona możliwość podania tego pierwiastka fosforu?
( chodzi mi o uniknięcie allegro itd ponieważ nie mam typowo fosforowego ;:174 a objechałem już wszystkie większe gospodarstwa rolne w okolicy.

Pozdrawiam Adrian
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

:wit U mnie w ogrodniczym kupiłam takie nawozy z dużą zawartością fosforu
Magiczna Siła Nawóz Startowy Substral oraz Ukorzeniający do sadzonek i nasion Agrecol .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”