hoja (Hoja, woskownica) -ukorzenianie pędów

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pytanie o Hoye

Post »

Wiedziałam, że o czymś zapomniałam. Hoje muszą mieć widno i ciepło. Moje stoją we wiadereczku przeźroczystym, takim np. po cukierkach pudrowych. Raz dziennie otwieram na chwilkę, jak mają za sucho to spryskuję podłoże i ścianki wiaderka. Robi się wtedy mikroklimat.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
Agata69
100p
100p
Od: 27 lut 2010, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: hoja (Hoja, woskownica) -ukorzenianie pędów

Post »

Witam!
Potrzebuję informacji jak ukorzenić gałązkę hoi. Mam a raczej miałam hoyę , ale od pewnego czasu zaczęła marnieć w oczach, liście dosłownie więdły, pomarszczyły się, choć nie zółkły, a brązowa gałązkę na której były listki, po naciśnięciu okazała siępusta w środku. Wzięłam więc pociełam na mniejsze kawałki i włożyłam do wody, ale nie wiem czy takie na wpół zwiędnięte szczępki, puszczą korzonki.Nie myśląc wiele, wzięłam od koleżanki zdrową gałązkę hoi i na razie trzymam w słoiczku z wodą i tutaj moje pytanie. Czy ta szczepka puści korzonek w wodzie, czy może ją wsadzić do ziemi od razu. Przedstawię to na zdjęciach. Oto stara (chora) szczepka

Obrazek
I tutaj zdrowa

Obrazek

A tak przy okazji czy ktoś zna odmianę tej boi.
Będę wdzięczna za wszystkie wskazówki.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: hoja (Hoja, woskownica) -ukorzenianie pędów

Post »

Zostaw w wodzie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”