Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.3
- ewita44
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2018, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.3
Kuba
Ja kupiłam angielską jasnoróżową w kartoniku w zeszłym roku w Auch..an i z niej wyrosła mi Queen of Sweden.
A tak wyglądała w zeszłym roku
Ja kupiłam angielską jasnoróżową w kartoniku w zeszłym roku w Auch..an i z niej wyrosła mi Queen of Sweden.
A tak wyglądała w zeszłym roku
- iwwa
- Od: 27 sty 2013, o 18:46
Emi128 trzeba przyznać,że piękne róże udało Ci się zakupić w drodze "losowania"
Ja w tym roku znów pokusiłam się o kolejne, zobaczymy co z nich wyrośnie ?
W zeszłym roku na wiosnę kupiłam w samych balotach bez kartonika z ztw. mixsa i jestem też bardzo zadowolona chociaż kompletnie nie wiem co to są za róże ?
Starałam się na forum jakoś je zidentyfikować , ale pewności nie ma żadnej. Takie wyrosły w zeszłym roku :
1. Budyniowa róża ;) pachnie różano, słodko ale delikatnie. Dosyć zdrowa, kwitła do poźnej jesieni.
Dużo mi urosła. Wszystkie te róże były krótko podcięte...
2. Bardzo zdrowa róża , kwitła do późnej jesieni. Delikatnie pachnie. Kwiat mocny, płatki dosyć twarde, żywotna. Może to ma być pnąca ? Na tę chwilę nie widać, ale takie mam przebłyski, że jakąś pnącą kupiłam
3. Kolejna...na początku wydawała się nie rosnąć, ale w połowie lata dostała wigoru, kwitła długo , a zapach ma oszałamiający !!! Mogłabym mieć takie perfumy ;)
Dla mnie podobna jest do róży Dr. Eckener, ale czy to jest ona ?
[/quote]
Ja w tym roku znów pokusiłam się o kolejne, zobaczymy co z nich wyrośnie ?
W zeszłym roku na wiosnę kupiłam w samych balotach bez kartonika z ztw. mixsa i jestem też bardzo zadowolona chociaż kompletnie nie wiem co to są za róże ?
Starałam się na forum jakoś je zidentyfikować , ale pewności nie ma żadnej. Takie wyrosły w zeszłym roku :
1. Budyniowa róża ;) pachnie różano, słodko ale delikatnie. Dosyć zdrowa, kwitła do poźnej jesieni.
Dużo mi urosła. Wszystkie te róże były krótko podcięte...
2. Bardzo zdrowa róża , kwitła do późnej jesieni. Delikatnie pachnie. Kwiat mocny, płatki dosyć twarde, żywotna. Może to ma być pnąca ? Na tę chwilę nie widać, ale takie mam przebłyski, że jakąś pnącą kupiłam
3. Kolejna...na początku wydawała się nie rosnąć, ale w połowie lata dostała wigoru, kwitła długo , a zapach ma oszałamiający !!! Mogłabym mieć takie perfumy ;)
Dla mnie podobna jest do róży Dr. Eckener, ale czy to jest ona ?
[/quote]
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
-
- 200p
- Od: 15 mar 2020, o 16:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kuba ja poluję na Abrahma Darby- podobno też często bywa w kartonikach. Niestety nie udało mi się go zdobyć
Pokażę jeszcze inne moje różyczki z Carrefour
Kupiona jako biała pachnąca, kwiat ciekawy, ale nie kwitła zbyt obficie,nie ma zbyt mocnego zapachu
White Symphonie -bardzo ją lubię, śliczne kwiaty, ładnie się rozrosła, kwitnie obficie.Ta chyba jednak kupiona w Biedronce.
Moja ulubienica. Kupiona jako Artemia- myślałam, że będzie Artemis. Trafiła się inna, ale bardzo ładna, obficie kwitnąca.
Pokażę jeszcze inne moje różyczki z Carrefour
Kupiona jako biała pachnąca, kwiat ciekawy, ale nie kwitła zbyt obficie,nie ma zbyt mocnego zapachu
White Symphonie -bardzo ją lubię, śliczne kwiaty, ładnie się rozrosła, kwitnie obficie.Ta chyba jednak kupiona w Biedronce.
Moja ulubienica. Kupiona jako Artemia- myślałam, że będzie Artemis. Trafiła się inna, ale bardzo ładna, obficie kwitnąca.
- Marta+
- 200p
- Od: 4 wrz 2016, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W Leklerku kartonikowe Double Delight i Bicolette. Sadzonki taka bida z nędzą, że nawet na cenę nie zerknęłam. W każdym razie nawet za złotówkę nie wzięłabym takiej mizerii
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
W Netto jest dostawa róż od EBS (tych samych co w Auchanie). Są angielki - wszystkie kolory, oraz z 5 odmian wielkokwiatowych.
Kamilu, róża wygląda słabo w słońcu, bo listki są jeszcze bardzo delikatne a wiosenne słońce ostre. System korzeniowy też dopiero się buduje.
Sadzonka wygląda na "podpędzoną" w domu (ja też chowałam tegoroczne nabytki gdy zapowiadali przymrozki, bo nawet -6 pokazywał termometr), ale teraz musisz ją powoli aklimatyzować do pobytu na zewnątrz. Najlepiej właśnie na początek chować ją do cienia, w osłoniętym od zimnego wiatru miejscu.
Masz tylko 1, to musisz o nią mocno dbać .
Sadzonka wygląda na "podpędzoną" w domu (ja też chowałam tegoroczne nabytki gdy zapowiadali przymrozki, bo nawet -6 pokazywał termometr), ale teraz musisz ją powoli aklimatyzować do pobytu na zewnątrz. Najlepiej właśnie na początek chować ją do cienia, w osłoniętym od zimnego wiatru miejscu.
Masz tylko 1, to musisz o nią mocno dbać .
Piekne i duze te Twoje roze Danusiu. Moje w gruncie, nawet te z ubieglego roku nie wszystkie maja paki, o tegorocznych nawet nie wspomne.
Iwwa, rozpoznalam Twoja roze z drugiego zdjecia, poniewaz mam ja, faktycznie jest bardzo zywotna i niewymagajaca, rosnie dobrze, niestety nkiie jest to roza pnaca lecz rabatowka, nazywa sie Kimono. Mozesz sprawdzic to na stronie szkolki Clematisy( nie wiem czy moge podac pelny link)
Iwwa, rozpoznalam Twoja roze z drugiego zdjecia, poniewaz mam ja, faktycznie jest bardzo zywotna i niewymagajaca, rosnie dobrze, niestety nkiie jest to roza pnaca lecz rabatowka, nazywa sie Kimono. Mozesz sprawdzic to na stronie szkolki Clematisy( nie wiem czy moge podac pelny link)
Amelko, gdyby moje rosły w gruncie, to też jeszcze kolorów nie byłoby widać.
Na codzień wygrzewają się na słonecznym tarasie, a jak pada śnieg albo ulewny deszcz to chowam je w zadaszonej części tarasu.
Róże z lat poprzednich (ze szkółek i kartoników) też mocno zapączkowane, ale na kwiaty trzeba będzie kilka tygodni dłużej poczekać.
Na codzień wygrzewają się na słonecznym tarasie, a jak pada śnieg albo ulewny deszcz to chowam je w zadaszonej części tarasu.
Róże z lat poprzednich (ze szkółek i kartoników) też mocno zapączkowane, ale na kwiaty trzeba będzie kilka tygodni dłużej poczekać.
Pierwsze kwiaty tegorocznych nabytków
Różowa angielka - ale nie wiem skąd, bo pogubiłam oznaczenia, ale jeszcze takiej nie miałam
Bardzo ładnie pachnie, tylko liście złapały trochę mączniaka.
Biała francuska z Auchan - już była w poprzednich latach
I żółta/pomarańczowa angielska z Carrefoura
Intensywny słodki zapach, wysoka, duży kwiat się zapowiada. W pąku ciemna, jaśnieje w miarę rozkwitu
Reszta dopiero w pąkach
Różowa angielka - ale nie wiem skąd, bo pogubiłam oznaczenia, ale jeszcze takiej nie miałam
Bardzo ładnie pachnie, tylko liście złapały trochę mączniaka.
Biała francuska z Auchan - już była w poprzednich latach
I żółta/pomarańczowa angielska z Carrefoura
Intensywny słodki zapach, wysoka, duży kwiat się zapowiada. W pąku ciemna, jaśnieje w miarę rozkwitu
Reszta dopiero w pąkach