Katalpa / Surmia - pielęgnacja,rozmnażanie,problemy
-
- 100p
- Od: 26 lis 2009, o 16:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Katalpa / Surmia - pielęgnacja,rozmnażanie,problemy
Bald - spokojnie wytnij tę gałązkę po lewej stronie. Katalpy późno rozpoczynają wiosną wegetację, więc nie powinno jej to zaszkodzić. Ja bym jeszcze teraz całkiem wycięła tę najniższą gałązkę z prawej strony i przycięła następną. Jeśli masz żyzną glebę w ogrodzie i zapewnisz katalpie dostateczną ilość wody, mógłbyś jeszcze latem tego roku korygować jej kształt. Przy sprzyjających warunkach katalpy długo rosną, przez całe lato - i osiągają duże przyrosty. A tak przy okazji, to Twoja katalpa rośnie dość niesymetrycznie. Przyznam się, że nie wiem z czego to wynika. U mnie siewki katalpy pośredniej rosną (jeśli w porę ich nie zauważę) jako dość symetryczne drzewka z wyraźnym, prostym przewodnikiem.
Pozdrawiam
Basia B.
Pozdrawiam
Basia B.
Mazowszanka09: dziękuje pięknie za odpowiedź. Tak też zrobię. Przyrosty moja surmia ma dość spore, bo nawet 50 cm w zeszłym roku, lecz nie urósł sam pień ale gałązki od niego wychodzące. Czy to możliwe że dlatego, że prawdopodobnie (o ile pamiętam) drzewo było szczepione na pniu? Przepraszam za trywialne pytanie ale jestem laikiem ;)
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja bym usunął te pędy wyrastające poniżej miejsca szczepienia. Inaczej podkładka zdominuje i zagłuszy odmianę szlachetną.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 100p
- Od: 20 kwie 2018, o 22:20
Jak często zasilacie swoje sumie? Podsypałem w kwietniu azofoską moją Katalpe i zastanawiam się czy w sezonie jeszcze ją zasilić czy raz w roku wystarczy?
Przemarzły pąki katalpy
Przepraszam jeśli temat już był poruszany,ale jestem tu nowa i może jeszcze nie umiem sprawnie szukać.Prosze,pomóżcie mi.Moje dwie katalpy wypuściły pąki a kilka dni temu byłby nas delikatny mrozik.Teraz patrzę a wszystkie pąki są uschnięte czy umarzniete...w każdym razie suche i brązowe.
Czy będą jeszcze z tego liście?czy w tym roku to nie mam o czym marzyć?
Czy będą jeszcze z tego liście?czy w tym roku to nie mam o czym marzyć?
- ZbigniewG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Poczekaj spokojnie wypuści nowe
Dzień dobry.
W październiku wsadziłem przed domem 4 kilkuletnie katalpy nana szczepione na ok 2m. W szkolce poradzili żeby przyciąć korony o ok połowę co też zrobiłem i tak przezimowały.
Teraz dwie wyglądają bardzo dobrze (liście już się rozwijają), na trzeciej jedna z głównych gałęzi i wszystkie jej galazki są bez pakow, czwarta nie ma ani jednego pąka/liścia.
Oto fota korony z tą jedną łysą gałęzią
Wczoraj wsypalem wszystkim ok 50g nawozu uniwersalnego o wydłużonym działaniu (granulowany).
Sprawdziłem nożykiem te gałęzie bez liści - pod cieniutka korą są zielone więc wygląda jakby nie były uschnięte/martwe.
Co robić? Mogę im jakoś pomóc? Da się uratować tą sztukę bez żadnego liścia? Co z tą "łysą" gałęzią?
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
W październiku wsadziłem przed domem 4 kilkuletnie katalpy nana szczepione na ok 2m. W szkolce poradzili żeby przyciąć korony o ok połowę co też zrobiłem i tak przezimowały.
Teraz dwie wyglądają bardzo dobrze (liście już się rozwijają), na trzeciej jedna z głównych gałęzi i wszystkie jej galazki są bez pakow, czwarta nie ma ani jednego pąka/liścia.
Oto fota korony z tą jedną łysą gałęzią
Wczoraj wsypalem wszystkim ok 50g nawozu uniwersalnego o wydłużonym działaniu (granulowany).
Sprawdziłem nożykiem te gałęzie bez liści - pod cieniutka korą są zielone więc wygląda jakby nie były uschnięte/martwe.
Co robić? Mogę im jakoś pomóc? Da się uratować tą sztukę bez żadnego liścia? Co z tą "łysą" gałęzią?
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
W tym roku moje drzewka znowu puszczają pędy tam gdzie nie trzeba, czyli po bokach, zamiast na koronie. Niektóre nowe przyrosty mają już 50 cm. Czyli można te niepotrzebne pędy usunąć już teraz, czy lepiej zaczekać do przyszłej wiosny?Mazowszanka09 pisze:Bald - spokojnie wytnij tę gałązkę po lewej stronie. Katalpy późno rozpoczynają wiosną wegetację, więc nie powinno jej to zaszkodzić. Ja bym jeszcze teraz całkiem wycięła tę najniższą gałązkę z prawej strony i przycięła następną. Jeśli masz żyzną glebę w ogrodzie i zapewnisz katalpie dostateczną ilość wody, mógłbyś jeszcze latem tego roku korygować jej kształt. Przy sprzyjających warunkach katalpy długo rosną, przez całe lato - i osiągają duże przyrosty..
mam ten sam problem katalpa wypuściła dużo gałęzi i zasłoniła mi hortensje w tej chwili jest pokryta kwiatami ,czy można ja obciąć po kwitnieniu ma ponad10 lat
Czy można już zabezpieczać na zimę młode sadzonki katalpy?
-
- 100p
- Od: 20 kwie 2018, o 22:20
Wydaje mi się, że jest jeszcze za wcześnie. Nie wiem do końca jaka u Ciebie panuje pogoda, ale nawet małe przymrozki hartują drzewka. Dużym czynnikiem majacym wpływ na okrywanie ma też wiatr który przy mrozie ma duży wpływ.
Ja w zeszłym roku powiem Ci tylko, że miałem małą katalpe,mieszkam w szczerym polu i przez całą zimę jej nie okrywałem, chociaż miałem początkowo taki zamiar i nic jej nie było
Ja w zeszłym roku powiem Ci tylko, że miałem małą katalpe,mieszkam w szczerym polu i przez całą zimę jej nie okrywałem, chociaż miałem początkowo taki zamiar i nic jej nie było
Zrobię jak mówisz najwyżej będzie na Ciebie.