Chryzantemy,sterowanie kwitnienia FOTO naszych kwitnień
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Chryzantemy
Nie wiem co jest grane, ale moje Chryzantemy też w pełni nie kwitną. Mają pąki, które dopiero zaczęły się otwierać, a krzaki wieeelkie ...
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
W jakichś wiadomościach w TV też narzekali,że chryzantemy nie zdążą w tym roku zakwitnąć na czas. Moje na działce w gruncie jedne już kończą kwitnienie, a inne tylko pączki mają. Zazwyczaj to przynosiłam całe snopy pięknie kwitnących chryzantem, a w tym roku.......
Waleria
- Krycha
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
Co robicie żeby zakwitły na Wszystkich Świętych? Bo znów mi nie kwitną. w zeszłym roku opryskałam tym co znajomy mi przyniósł to tylko część mi popaliło nie za bardzo, ale od razu nie zakwitły.
- sangwinaria
- Od: 9 lip 2011, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Moi kochani z mojego skromnego doświadczenia mogę Wam powiedzieć ,że macie chryzantemy póżno jesienne .Są różne rodzaje chryzantem w naszym klimacie najlepsze są letnie lub jesienne. one kwitną od lipca do września, zachaczają połowę pazdziernika . jesienne zakwitają na początku września i kwitną do połowy listopada. Te odmiany póżniejsze nie zakwitają , zanim zakwitną złapie je przymrozek. Dlatego ja w swojej kolekcji utrzymuję tylko letnie i jesienne . mam parę sztuk tych póżnych i co 3-4 lata zakwitną w sprzyjających warunkach w listopadzie . A jak jest ładna pogoda to kwitną do stycznia . . Domyślam się ,że większość chryzantem , które u Was są zostało po świętach przyniesione i wsadzone do gruntu. o tym pisałam w swoim wątku , co z nimi się dzieje
Aby kwitły na 1 listopada trzeba nimi sterować , czyli o odpowiedniej godzinie doświetlać . A po południu zacieniać . Ale to już moje top sikret
Aby kwitły na 1 listopada trzeba nimi sterować , czyli o odpowiedniej godzinie doświetlać . A po południu zacieniać . Ale to już moje top sikret
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Dwa lata temu od sierpnia do połowy września zaciemniałam chryzantemy sadzone w gruncie w godzinach od 18 tej do 7 mej rano.Naturalnie dało to efekt bo szybko pojawiły się pączki i ok.14 października kiedy spadł niespodziewanie śnieg,moje chryzantemy miały już część rozwiniętych kwiatów.W tym roku bardzo mi się nie chciało utrzymywać takiej dyscypliny no i niestety pączki ledwie widoczne,a po wykopaniu trzymam doniczki w domu.Może coś się rozwinie.
Halina
- gieru96
- 200p
- Od: 26 mar 2011, o 10:37
Re: Chryzantemy,sterowanie kwitnienia
ja kiedyś przynosiłem chryzantemy do domu, aby się szybciej roziwjały, lecz miały bardzo ciepło i marniały, liście im żółkły
Re: Chryzantemy,sterowanie kwitnienia
Wcześniejsze kwitnienie późnojesiennych odmian chryzantem można wymusić sterując je od 15-20 sierpnia.Trzeba skrócić dzien do 10 godzin (np. przykrywać w godz 17-7, 18-8). Do inicjacji pąka potrzeba 11 dni, jednak lepiej wydłużyć ten okres do 3 tygodni.Opuszczenie jednego dnia w tygodniu nie ma istotnego wpływu na proces.
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
10 minut
- sangwinaria
- Od: 9 lip 2011, o 14:05
- Kontakt:
Re: Dąbki czyli chryzantemy
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 lis 2008, o 14:44
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Re: Chryzantemy/dąbki - uprawa, pielęgnacja,zimowanie
Ale szybka zawodniczka! Brawo Chyba pierwsza na FO
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Chryzantemy/dąbki - uprawa, pielęgnacja,zimowanie
Jakieś takie rachityczne?
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!