Bukszpan
Re: Bukszpan
Czy już teraz mogę przesadzić dwuletnie bukszpany, chciałabym zrobić z nich obwódki do róży, której jeszcze nie mam.
Im szybciej tym lepiej, zanim się roślina obudzi. Nie ma na co czekać. To są duże rośliny ? Ja bym je po przesadzeniu dobrze przyciął i będzie elegancko. Pamiętaj, że po przesadzeniu nie nawoź niczym w tym sezonie.
Bukszpan na ogół dobrze znosi przesadzanie, możesz, ale młodych roślin nie trzeba przycinać bezpośrednio po tym zabiegu.Można to zrobić w przyszłym sezonie.W przeciwieństwie do liściastych zimozielone potrzebują swojej masy zielonej do ukorzenienia, bo stale transpirują i wtedy im łatwiej ta współpraca idzie.Chyba, że są to większe egzemplarze i uszkodzony zostaje system korzeniowy, to nie ma innego wyjścia jak przycięcie.
przyszło mi jeszcze do głowy, że przemarzł w zimie. Obserwuj go, z żywych pędów powinien odpuścićpiotr45 pisze:Witam
Mam kilka krzaków bukszpanu zdobyłem je w zeszłym roku na wiosnę przesadziłem ale po jakimś czasie zaczęły chorować prawdopodobnie miały uszkodzone korzenie i cała ich moc poszła na odbudowanie korzeni w dniu dzisiejszym tak wygłądały
krzaki miały bardzo dużo żółtych i suchych gałązek więc je powycinałem od dołu rosną nowe zielone
na jesieni też jeden krzaczek przekopałem i ten też zachorował ale już nie tak jak te wiosenne
i pytanie co można by było dać krzaczkom na wzmocnienie ?
Piotr
Tak
- direct2brain
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 maja 2011, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie. Pomóżcie ogrodnikowi tak zielonemu jak liście bukszpanu ;)
Planuję w niedługim czasie posadzić przy chodniczku bukszpany 'Suffruticosa' (około 6 metrów). Chciałbym docelowo uzyskać niski (20-25cm), ale zwarty "murek" (wąski, a więc sadzone szeregowo, a nie na 2-3 rzędy) i zastanawiam się nad rozstawą (a co dalej idzie nad ilością roślinek do kupienia) - w źródłach podawane są bardzo różne informacje a wiadomo, że najlepiej popytać kogoś, kto zna temat z autopsji. W szkółce poradzono mi 4 sztuki na metr, ale wydaje mi się to zdecydowanie za luźno. Widziałem też wpisy, aby posadzić 8-10 na metr i nie wiem, czy to nie przegięcie w drugą stronę? Tak posadzone nie przeszkadzają sobie nawzajem? Sadzonki będę miał prawdopodobnie kopane z gruntu, 3-letnie, a więc już trochę rozkrzewione.
Planuję w niedługim czasie posadzić przy chodniczku bukszpany 'Suffruticosa' (około 6 metrów). Chciałbym docelowo uzyskać niski (20-25cm), ale zwarty "murek" (wąski, a więc sadzone szeregowo, a nie na 2-3 rzędy) i zastanawiam się nad rozstawą (a co dalej idzie nad ilością roślinek do kupienia) - w źródłach podawane są bardzo różne informacje a wiadomo, że najlepiej popytać kogoś, kto zna temat z autopsji. W szkółce poradzono mi 4 sztuki na metr, ale wydaje mi się to zdecydowanie za luźno. Widziałem też wpisy, aby posadzić 8-10 na metr i nie wiem, czy to nie przegięcie w drugą stronę? Tak posadzone nie przeszkadzają sobie nawzajem? Sadzonki będę miał prawdopodobnie kopane z gruntu, 3-letnie, a więc już trochę rozkrzewione.
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: jak ukorzenić winogron i bukszpan???
Tak wymyśliłam. Mam teraz na święta gałązki bukszpanu w wazonie z wodą. Gałązki zielone, ale końce zdrewniałe, długość ok. 30 cm. I pomyślałam, że za jakieś 2 tyg. wbiję je do ziemi w ogródku licząc, że może się przyjmą i za jakiś czas będzie żywopłot z nich. Czy to jest realne? Jest szansa, że się przyjmą i ukorzenią?
Przycięte ( zniszczone?) Bukszpany
Kupiłem działke na której były rozrośnięte bukszpany które zarosły ścieżkę. Przyciąłem je dość mocno aż do zdrewniałej części. Czy bukszpan wypuści czy nadaje sie na śmietnik? Sterczą gołe patyki na których nie ma młodych pędów.
-
- 100p
- Od: 14 kwie 2020, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli mają jeden czy dwa listki to odrodzą się. Jak gołe pędy, uschnięte, bez żadnego liścia, to nic z nich nie będzie.