Mięta - szkodniki
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mięta - choroby
Witam,
na moich miętach (i bazylii) pojawiły się takie plamy. Nie wiem co to może być, do tego czasem widać małe owady widoczne na zdjęciu.
Nie wiem czy jest to do zwalczenia bez użycia chemii (wolałbym tego uniknąć ze względu na to, że to zioła przeznaczone do konsumpcji).
na moich miętach (i bazylii) pojawiły się takie plamy. Nie wiem co to może być, do tego czasem widać małe owady widoczne na zdjęciu.
Nie wiem czy jest to do zwalczenia bez użycia chemii (wolałbym tego uniknąć ze względu na to, że to zioła przeznaczone do konsumpcji).
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Gdyby ktoś kiedyś szukał odpowiedzi, jest to objaw żerowania pluskwiaka z rodzaju Eupteryx. (Skoczki)
Można mieć do czynienia ze skoczkiem melisowym, skoczkiem czarnosmug, czy kocimiętkowym.
Można mieć do czynienia ze skoczkiem melisowym, skoczkiem czarnosmug, czy kocimiętkowym.
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Witam.
Chciałam zapytać czy coś zaatakowało moją miętę, ale podczas robienia zdjęć na białym stole zobaczyłam uciekające małe robaczki, więc odpowiedź już mam, że tak, coś ją dopadło.
Pytanie pozostaje co i czy warto jakoś ją ratować czy lepiej kupić nową?
Mięta rośnie w domu na wschodnim parapecie w doniczce.
Chciałam zapytać czy coś zaatakowało moją miętę, ale podczas robienia zdjęć na białym stole zobaczyłam uciekające małe robaczki, więc odpowiedź już mam, że tak, coś ją dopadło.
Pytanie pozostaje co i czy warto jakoś ją ratować czy lepiej kupić nową?
Mięta rośnie w domu na wschodnim parapecie w doniczce.
Dzień dobry,
Bardzo proszę o pomoc w diagnozie mojej mięty. 2 tygodnie temu zakupiłam krzaczek mięty marokańskiej i przesadziłam ją do nowej donicy. Od tygodnia wystawiam ją na dzień na balkon, w celu zahartowania. Dzisiaj zauważyłam na kilku liściach od góry takie jakby szlaczki "odwodnionej" tkanki liścia i imałe czarne punkciki po obwodzie tych szlaczków, jakby wewnątrz liścia. Od spodu na tych liściach nie ma nawet śladu. Co to może być za robactwo i jak można się go pozbyć? Dodam, że mięta zakupiona była do konsumcji.
Pozdrawiam Serdecznie
Bardzo proszę o pomoc w diagnozie mojej mięty. 2 tygodnie temu zakupiłam krzaczek mięty marokańskiej i przesadziłam ją do nowej donicy. Od tygodnia wystawiam ją na dzień na balkon, w celu zahartowania. Dzisiaj zauważyłam na kilku liściach od góry takie jakby szlaczki "odwodnionej" tkanki liścia i imałe czarne punkciki po obwodzie tych szlaczków, jakby wewnątrz liścia. Od spodu na tych liściach nie ma nawet śladu. Co to może być za robactwo i jak można się go pozbyć? Dodam, że mięta zakupiona była do konsumcji.
Pozdrawiam Serdecznie
Miniarki na liściach mięty.
Watek viewtopic.php?f=17&t=95817
Watek viewtopic.php?f=17&t=95817
Mięta - zielone robaki
Witam, kolejny raz kupuje miętę z rynku i kolejny raz pojawiły się zielone robaczki siedzące na łodygach.
Roślina przestała rosnąć a na liściach pojawiła się lepka maź.
Wstawiam zdjęcie, z góry dziękuję.
Roślina przestała rosnąć a na liściach pojawiła się lepka maź.
Wstawiam zdjęcie, z góry dziękuję.
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mięta - zielone robaki
Na moje oko to zwykłe mszyce
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
Tak, to mszyca, te białe "kłaczki" świadczą o tym , że już zdążyła się rozmnożyć.
Ewa
Dziękuję bardzo polecacie jakieś sposoby na ich usunięcie? To jednak przyprawa więc chemia raczej odpada, spróbuję czosnkiem itd
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mięta - szkodniki
Zastanawiam się czy nie masz przędziorkow. Poszukaj pod spodem jeszcze małych czerwonych pajączkow i ich sieci, wtedy by się zgadzało- białe to ugryzione liście A czarne to ich kupska.