Trawniki na wiosnę...
Re: Trawniki na wiosnę...
Witam. Mam trawnik ktory byl zasiany w ubiegłym roku. Tydzien temu dosiałam trawę ponieważ było sporo prześwitów i trawa miejscami miała puste przestrzenie. I teraz mam pytanie koedy mogę skosić trawnik ponieważ trawnik nadaje się już do kolejnego koszenia ale nie wiem czy to nie zazkodzi nowoposianej trawce.
Jeszcze zastanawiam się nad sprawą nawożenia ponieważ na początku kwietnia posypałam trawnik nawozem yara mila complex i zastanawiam się czy nie sypnąć na dniach trochę saletry. Co sądzicie?
Witam
mój trawnik ma ph7. Czym nawieźć żeby obniżyć pH
mój trawnik ma ph7. Czym nawieźć żeby obniżyć pH
Siarczan żelaza, siarczan magnezu, siarczan amonu.
najlepiej chyba bedzie siarczan amonu - duzo azotu.
Ile tego sypnąć na 100 m - 2 kg starczy
Ile tego sypnąć na 100 m - 2 kg starczy
20kg na 100m2 to 200g na m2, a powinno być jakieś 10x mniej
Ze względu na to, że jest łatwo wypłukiwany z gleby najlepiej rozłożyć na kilka zabiegów. Niech trawa spożytkuje azot amonowy.
Siarczan żelaza wpisałem gdyby występował mech, bo pomaga go się pozbyć. Siarczan magnezu z kolei jeśli w pobliżu trawnika są brązowiejące iglaki, albo widać po kolorze trawy niedobór (i w sumie tylko wtedy). Siarczan potasu przydaje się jako jesienny, bo wzmacnia trawę przed zimą choć ogółem potas, szczególnie na glebach piaszczystych, też jest w trakcie wegetacji potrzebny.

Siarczan żelaza wpisałem gdyby występował mech, bo pomaga go się pozbyć. Siarczan magnezu z kolei jeśli w pobliżu trawnika są brązowiejące iglaki, albo widać po kolorze trawy niedobór (i w sumie tylko wtedy). Siarczan potasu przydaje się jako jesienny, bo wzmacnia trawę przed zimą choć ogółem potas, szczególnie na glebach piaszczystych, też jest w trakcie wegetacji potrzebny.
Chciałem zasięgnąć opinii bardziej doświadczonych.
Czy nawozy długo działające są dobrym rozwiązaniem.
chciałem zastosować Barenbrug Barfertile Premium Start.
Jednak czytałem że te nawozy są wyciągane przez kosiarkę i lepsze są szybkorozpuozczalne.
Jakie są Wasze doświadczenia z takimi produktami.
-- 25 maja 2020, o 22:03 --
Mam przy trawniku cisy które są pożółkłe z jednej strony.
Może lepiej jednak siarczan magnezu[/quote]
czyli 2 kg na 100m2 bedzie idealnie
Czy nawozy długo działające są dobrym rozwiązaniem.
chciałem zastosować Barenbrug Barfertile Premium Start.
Jednak czytałem że te nawozy są wyciągane przez kosiarkę i lepsze są szybkorozpuozczalne.
Jakie są Wasze doświadczenia z takimi produktami.
-- 25 maja 2020, o 22:03 --
Mam przy trawniku cisy które są pożółkłe z jednej strony.
Może lepiej jednak siarczan magnezu[/quote]
czyli 2 kg na 100m2 bedzie idealnie