Thuje szmaragd zółkną od środka- i inne problemy w uprawie
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tuja Szmaragd problemy w uprawie
Tak na podstawie tego zdjęcia przychodzi mi do głowy, że łysienie tuj może być spowodowane zacienieniem ich dolnych partii. Jeśli tak jest faktycznie to nic tu nie wskórasz. Możesz je podsadzić lub zastąpić czymś cienioznośnym np. choiną kanadyjską.
Pozdrawiam Lucyna
Thuje szmaragd 6 lat co robić?
Posadzone byly co 50-60cm, 6 lat temu zatem troszkę gęsto. Mają ok 2.4 m. Zauważylem już chyba od dwóch lat wstecz że mocno się przerzedzają od środka gubiąc brązowe suche igły. Raz na rok wczesną wiosną (właśnie to robię) czyszczę je z tych igieł lecz środek pozostaje mocno pusty pozostawiając odsłonięte dziury. Posadzone są na boku od południa i od zachodu ok. 80 szt. Także są nasłonecznione.Czy należy jakiś zabieg przeprowadzić? Martwię się że będę takie drapaki puste od środka. Nie widzę odrostu nowych gałązek od środka po czyszczeniu. Może dookoła je przyciąc przerzedzając względem siebie. Dzięki za wszelkie rady. Załączam zdjęcia. Choć nie pokazują problemu do końca.
Moim zdaniem wszystko w porządku, krzewy wyglądają na zdrowe.Nie jestem profesjonalistą, ale z moich obserwacji tuja Smaragd ma jakby dwa typy.Jeden z gałązkami luźniej ułożonymi i bardziej zwisającymi np. tu widać https://www.greenhouse.ge/?m=products&i ... =1&slide=1 , a drugi z bardziej sztywnymi bardziej sterczącymi np. tu https://polskiesolitery.pl/zywotnik-zac ... -1587.html .
Ten pierwszy typ, który chyba masz tak układa gałązki ogołacając się ze starszych igieł (co jest normalnym zjawiskiem) bardziej odsłania wnętrze krzewu.Można ewentualnie lekko przycinać końce gałązek, by bardziej się krzewiły i zasłaniały pień.Ten pierwszy typ jest też mniej regularny, ale gęściej sadzony i przycinany daje dobry efekt.Ten drugi typ jest bardziej regularny, więc do luźniejszych nasadzeń, gdzie liczy się pokrój.Gdy rośliny są małe te cechy są mało widoczne, ale widać je później, choć znaczenie ma z pewnością też rodzaj gleby.
Zaznaczam jeszcze raz, że to jest moja teoria wynikająca z obserwacji
Ten pierwszy typ, który chyba masz tak układa gałązki ogołacając się ze starszych igieł (co jest normalnym zjawiskiem) bardziej odsłania wnętrze krzewu.Można ewentualnie lekko przycinać końce gałązek, by bardziej się krzewiły i zasłaniały pień.Ten pierwszy typ jest też mniej regularny, ale gęściej sadzony i przycinany daje dobry efekt.Ten drugi typ jest bardziej regularny, więc do luźniejszych nasadzeń, gdzie liczy się pokrój.Gdy rośliny są małe te cechy są mało widoczne, ale widać je później, choć znaczenie ma z pewnością też rodzaj gleby.
Zaznaczam jeszcze raz, że to jest moja teoria wynikająca z obserwacji
Selli7 dzięki za odpowiedź. Tak słyszałem, że ponoć jest to naturalne lecz dziwi mnie to bo wcześniej jak były młodsze było ładnie i bez takich prześwitów. I uważam że po utracie suchych powinno się odbudowywać nowymi a tak się nie dzieje.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam żywopłot ze Szmaragdów od ośmiu lat. Sadzone 100 centymetrowe, kopane z gruntu. Przez pierwsze trzy lata ładnie się zagęszczały, ale po pierwszym czyszczeniu zaczęły się prześwity. Od trzech lat tniemy wiosną od strony płotu i ogrodu, po około 5-7 centymetrów. Nowe przyrosty są zdecydowanie gęściejsze i już nie widać prześwitów.
Ze starego drewna żywotniki słabo odbijają, więc nie ma szans na zagęszczenie, ponieważ brak światła wewnątrz to uniemożliwia.
Na zdjęciu widać różnicę w kolorze, po cięciu dwa tygodnie temu.
Ze starego drewna żywotniki słabo odbijają, więc nie ma szans na zagęszczenie, ponieważ brak światła wewnątrz to uniemożliwia.
Na zdjęciu widać różnicę w kolorze, po cięciu dwa tygodnie temu.
Cyma2704 czyli przyciąć boki po całej długości mówisz?i pomoże?
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Młodych przyrostów po cięciu jest więcej, więc też zasłaniają więcej. Niestety po jednym roku, tam gdzie były duże ubytki zielonego, efekt nie będzie spektakularny, ale już w drugim zdecydowana poprawa. Przynajmniej u mnie tak to wygląda od strony południowej.
Tuja Szmaragd opuszczone dolne gałęzie
Dzień dobry,
w ostatni weekend majowy posadziliśmy tuje Szmaragd hodowane w donicach ok. 130 cm wysokości - z ładnymi korzeniami, nie przesuszone. W chwili obecnej obserwujemy, że część z nich ma opuszczone dolne gałęzie. Proszę o informację jaka może być przyczyna? Czy coś im dolega?
w ostatni weekend majowy posadziliśmy tuje Szmaragd hodowane w donicach ok. 130 cm wysokości - z ładnymi korzeniami, nie przesuszone. W chwili obecnej obserwujemy, że część z nich ma opuszczone dolne gałęzie. Proszę o informację jaka może być przyczyna? Czy coś im dolega?
Magda