Szachownica cesarska(Fritillaria imperialis) Cz.2
- pestka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szachownica cesarska(Fritillaria imperialis) Cz.2
Część 1 -->zapraszamy tutaj
Witam wszystkich którzy lubią te kwiaty,może ktoś mi doradzi jak opiekować się nimi żeby zakwitły ponieważ pierwszy rok na jesieni ich wsadziłam na działce ,chciała bym kogoś poznać żeby porozmawiać o kwiatach na działce . Pozdrawiam czekam na odpowiedzi bo to moje początki na forum.
Witam wszystkich którzy lubią te kwiaty,może ktoś mi doradzi jak opiekować się nimi żeby zakwitły ponieważ pierwszy rok na jesieni ich wsadziłam na działce ,chciała bym kogoś poznać żeby porozmawiać o kwiatach na działce . Pozdrawiam czekam na odpowiedzi bo to moje początki na forum.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Witam na Forum!
Jeśli cebule były wystarczająco duże i posadziłaś je dosyć głęboko, to powinny zakwitnąć. Podobno odstraszają nornice, bo rzeczywiście, jak chyba zauważyłaś, mają dosyć specyficzny zapach. Nie radzę tez kwiatów ścinać do flakonu. Po takim eksperymencie bukiet stał na balkonie.
Jeśli cebule były wystarczająco duże i posadziłaś je dosyć głęboko, to powinny zakwitnąć. Podobno odstraszają nornice, bo rzeczywiście, jak chyba zauważyłaś, mają dosyć specyficzny zapach. Nie radzę tez kwiatów ścinać do flakonu. Po takim eksperymencie bukiet stał na balkonie.
Waleria
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ulko, to ciekawa jestem, czy i w tym roku Ci zakwitnie ?
Miałam podobną sytuację, ale rok wcześniej ... Zakupiona jesienią 2006, cebula korony - zakwitła na wiosnę 2007 :
A kolejnej wiosny, pokazała tylko liście
Pod koniec lata przesadziłam więc cebulę i teraz czekam z duszą na ramieniu, czy wiosną zakwitnie ...
Jeśli nie ... to będę podejrzewać, że przed sprzedażą, cebule są traktowane jakimiś przyśpieszającymi kwitnienie, środkami
Miałam podobną sytuację, ale rok wcześniej ... Zakupiona jesienią 2006, cebula korony - zakwitła na wiosnę 2007 :
A kolejnej wiosny, pokazała tylko liście
Pod koniec lata przesadziłam więc cebulę i teraz czekam z duszą na ramieniu, czy wiosną zakwitnie ...
Jeśli nie ... to będę podejrzewać, że przed sprzedażą, cebule są traktowane jakimiś przyśpieszającymi kwitnienie, środkami
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cesarskie korony
Witam.Ja cesarską sadzę w sierpniu.O ile wiem nie lubi ona częstego przesadzania. W jednym miejscu może i chyba powinna rosnąc nawet 10 lat.Nie wiem jakim sposobem,ale w koło "matki"wyrastają młode roślinki,które bardzo szybko zakwitają.Cesarska jest bardzo żarłoczna,trzeba ją na wiosnę zasilić i drugi raz gdy zakwitnie.Uwaga-nie sypać nawozu przy samej łodydze.Pozdrawiam.[/img][/url][/b][/i][/u][/quote][/code][/list][/list]
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Szachownica cesarska to bardzo piękna i wdzięczna roślina. Warto o nią zadbać: lato bywa u nas mokre i sprzyja ono chorobom grzybowym, dlatego też ważne jest aby podłoże pod cebulką był przepuszczalne. dobrym rozwiązaniem jest podsypywanie pod cebulkę żwiru lub drobnych kamyczków. Dobrze jest też, aby na początku wiosny zasilić kiełkującą roślinę - najlepszy jest kompost lub nawozy wieloskładnikowe. Po przekwitnięciu należy usunąć przekwitły pęd, który osłabia roślinę, która próbuje zawiązywać nasiona.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Cesarskie korony
Nie tak.ELBABA55 pisze:Witam.Ja cesarską sadzę w sierpniu.O ile wiem nie lubi ona częstego przesadzania. W jednym miejscu może i chyba powinna rosnąc nawet 10 lat.
po prostu, jezely juz wykopalesz cebule, to skladowac trzeba tylko przy niskiej temperature i nie w suchem pomieszczeniu. U nich bardzo szybka utrata wilgotnosci, dla tego ze nie ma skorki. Liepiej jest, jezeli skladowac nie wiecej 2 tygodni.