Krzysztofa ogród 2020
-
- 10p - Początkujący
- Od: 21 maja 2020, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krzysztofa ogród 2020
Dzień dobry wszystkim użytkownikom i czytelnikom tego forum. Do tej pory tylko przeglądałem. Dziś dokonałem rejestracji i jestem. Mój ogród to maleństwo, ale jak kwitnie, to uważam, że jest pięknie. Mam nadzieję, że szybko poradzę sobie tworzeniem kolejnych wpisów, dodawaniem zdjęć i innych. A jeżeli mowa o zdjęciach - idę je robić tego co jest aktualnie. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
- arameic
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 21:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Krzysztofa ogród 2020
Hej! Chętnie zobaczę, co wyczyniasz w swoim ogrodzie . I ja jestem na początkowym etapie budowania swojego. Znalazłeś się w dobrym miejscu, to prawdziwa kopalnia wiedzy i mnóstwo informacji z pierwszej ręki. Będę zaglądać.
-
- 10p - Początkujący
Tak, pierwsze zdjęcia już mam dziś zrobione, tylko jeszcze ich wstawianie oraz nazwa tego co jest - nie wiem jak.
A to pierwszy irys, który się pojawił - i moje pierwsze zdjęcie wstawione - problemy były.
Red Orchid, jego nazwa - aż musiałem zamówienie sprawdzić.
Czekamy na następne - widzę, że spore opóźnienie będzie.
A to wszystko - i wiele więcej, bo są tam jeszcze liliowce, lilie, piwonie, floksy. trochę tulipanów, żonkile, miechunka - super na bukiety, sporo drzewek, jak perukowce, wierzba płacząca, sosny a na samym końcu pęcherznice - na takim kawałku
Jak widać na zdjęciach jest dość zielono, nie wiem czym przełamać tę zieleń, co kwitnie po hiacyntach i żonkilach?
Co byście wstawili na ten okres w tę zieloną przestrzeń?
Czekam na wasze podpowiedzi, może coś uda się kupić na przyszły rok
A to pierwszy irys, który się pojawił - i moje pierwsze zdjęcie wstawione - problemy były.
Red Orchid, jego nazwa - aż musiałem zamówienie sprawdzić.
Czekamy na następne - widzę, że spore opóźnienie będzie.
A to wszystko - i wiele więcej, bo są tam jeszcze liliowce, lilie, piwonie, floksy. trochę tulipanów, żonkile, miechunka - super na bukiety, sporo drzewek, jak perukowce, wierzba płacząca, sosny a na samym końcu pęcherznice - na takim kawałku
Jak widać na zdjęciach jest dość zielono, nie wiem czym przełamać tę zieleń, co kwitnie po hiacyntach i żonkilach?
Co byście wstawili na ten okres w tę zieloną przestrzeń?
Czekam na wasze podpowiedzi, może coś uda się kupić na przyszły rok
-
- 10p - Początkujący
A to kolejne moje nowe miejsce - robione rok temu
I ten sam problem co wyżej
Najdalej od środka są hiacynty po trzy w kępie - wyglądały prześlicznie, dalej to funkie oraz liliowce i w centrum róża czerwona pnąca, wszystko zasypane otoczakami
Ale widzę, że też cos tu można jeszcze dosadzić, bo jakoś tak dziko i mało tego.
Co myślicie o tym ??
Co tu zmienić ewentualnie ??
Co dosadzić ??
I ten sam problem co wyżej
Najdalej od środka są hiacynty po trzy w kępie - wyglądały prześlicznie, dalej to funkie oraz liliowce i w centrum róża czerwona pnąca, wszystko zasypane otoczakami
Ale widzę, że też cos tu można jeszcze dosadzić, bo jakoś tak dziko i mało tego.
Co myślicie o tym ??
Co tu zmienić ewentualnie ??
Co dosadzić ??
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Witaj, ja bym polecała kolorowe azalie japońskie.
Imponujący masz gąszcz irysów.
Imponujący masz gąszcz irysów.
- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
Witam, jak zakwitną te wszystkie irysy rabata będzie wyglądać niesamowicie.
-
- 10p - Początkujący
arameic - dwa lata temu sporo porozsadzałem - szczególnie liliowców, rok temu kwitły, ale to nie było obfite kwitnienie, kępy nie są dość rozrośnięte. Liczę, że w tym roku efekt będzie. W tym miejscu mam dużo liliowców, lubię te kwiaty, pięknie kwitną
wanda7 - może masz rację, pewne jest że coś muszę kupić w te puste miejsca. Szukałem wczoraj w internecie - sporo odmian. Masz może coś sprawdzonego?. Powiem tylko że u mnie wszystko rośnie w półcieniu, poza miejscem z różą.
ed04 - tak, ładnie wyglądają, czekam jak zakwitną - zdjęcia oczywiście będą. Szkoda, że to taka zwykła odmiana - nie znam nazwy
wanda7 - może masz rację, pewne jest że coś muszę kupić w te puste miejsca. Szukałem wczoraj w internecie - sporo odmian. Masz może coś sprawdzonego?. Powiem tylko że u mnie wszystko rośnie w półcieniu, poza miejscem z różą.
ed04 - tak, ładnie wyglądają, czekam jak zakwitną - zdjęcia oczywiście będą. Szkoda, że to taka zwykła odmiana - nie znam nazwy
- arameic
Pięknie to wygląda, ale masz jeszcze dużo miejsca. Dałabym tam zadarniające żagwiny, karmnik mszysty i floksy płożące. Z wyższych bylin ostróżki, naparstnice i floksy wiechowate, przepięknie i długo kwitną, a do cienia lub półcienia kopytnik, parzydło, tarczownicę'
i rodgersję.
i rodgersję.
-
- 10p - Początkujący
-
- 10p - Początkujący
Basia - bardzo dziękuję za rady, ale przyznaję że nie znam tych roślin, poza floksami - te mam. Już biorę się do pracy i szukam w internecie co jest co i jak to wygląda.
-
- 10p - Początkujący
- arameic
Przepiękne skrzynki! Fuksjom powinno w nich być wygodnie. Jak już się rozrosną to dopiero będzie widok.
-
- 10p - Początkujący
Kupione i posadzone - dwie lilie, budleja biała i różowa - do fioletowej, mam taką, będzie pasować.
Azalia - jak pięknie pachnie, mam nadzieję, że się przyjmie i muszę tego więcej kupić, bo aktualnie to u mnie tylko zieleń.
Muszę też kupić dalie, czy na miejscach częściowo słonecznych i trochę wietrznych będą rosły??
Te wiadra to eksperyment z kartoflami - pierwszy raz - zobaczymy co wyjdzie.
Azalia - jak pięknie pachnie, mam nadzieję, że się przyjmie i muszę tego więcej kupić, bo aktualnie to u mnie tylko zieleń.
Muszę też kupić dalie, czy na miejscach częściowo słonecznych i trochę wietrznych będą rosły??
Te wiadra to eksperyment z kartoflami - pierwszy raz - zobaczymy co wyjdzie.