Które sukulenty kwitną?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p
Od: 1 gru 2008, o 17:35

Które sukulenty kwitną?

Post »

witam! mam prośbę do wszystkich miłośników kaktusów i sukulentów, aby mi podpowiedzieli, które z sukulencików kwitną. mam 4 kalanchoe + 4 sadzonki, dowiedziałam się o grudniku a ciekawią mnie jeszcze inne. niestety roztrzepaniec ze mnie i swój wątek o kalanchoe umieściłam w ogólnym dziale ze zdjęciami zamiast tutaj wśród innych miłośników. a przecież wiedziałam że to sukulent :!: z góry śliczne dzięki.
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p

Post »

na kaktusy to ja się na pewno nie zdecyduję, mam już pewne doświadczenie, a jeśli chodzi o sukulenty to ze tylu zdjęć jakie oglądałam na tym forum i nie tylko to poza kalanchoe i grudnikiem nie widziałam żadnego który by kwitł. dlatego dziwi mnie to że jak piszesz prawie wszystkie kwitną bo te na zdjęciach kwiatów nie mają. poszukuję także żywych kamieni ale spotkać nie mogę nigdzie, raz kiedyś widziałam w jednej kwiaciarni a na allegro nie mam zamiaru nic żywego kupować. często gdy o nie pytam to nie wiedzą co to :!: a może teraz nie sezon na nie, ciekawi mnie czy na wiosnę będą np w LM
Awatar użytkownika
marti91
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 mar 2008, o 17:23

Post »

Np. sukulent zwany potocznie kaktusem wielkanocnym

Ja mam też Anacampseros lanceolata. Jak widać całkiem przyjemny:) Szybko rośnie i masakrycznie łatwy w uprawie
Obrazek

Lithopsy można dostać w sklepach internetowych, niekoniecznie trzeba zamawiać na allegro
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p

Post »

marti91 pisze:Np. sukulent zwany potocznie kaktusem wielkanocnym

Ja mam też Anacampseros lanceolata. Jak widać całkiem przyjemny:) Szybko rośnie i masakrycznie łatwy w uprawie
Obrazek
ależ on mi się podoba, można go dostać w kwiaciarni lub jakimś markecie, czy jego zdobycie to już wyższa szkoła jazdy :?: :!:
Awatar użytkownika
marti91
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

ależ on mi się podoba, można go dostać w kwiaciarni lub jakimś markecie, czy jego zdobycie to już wyższa szkoła jazdy
Tak to go specjalnie nie widziałam (w zasadzie w ogóle) oprócz jednego sklepu internetowego. Wyślę Ci pw z linkiem. Zamawiałam tam też inne sukulenty i mam jak najlepsze doświadczenia
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p

Post »

śliczne dzięki za link, tylko martwi mnie transport, na pewno roslinki były bezpiecznie zapakowane :?:
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj kasicqo, rzeczywiście znakomita większość sukulentów kwitnie, ale z reguły kwiaty są mniej dekoracyjne niż liście czy ogólny pokrój rośliny (weźmy np. aloesy, haworthie).
Oczywiście są też i takie, które posiadają wyjątkowo ładne kwiaty, np. róża pustyni - adenium obesum.
Wszystko zależy od tego, co Ci się bardziej w sukulentach podoba :) .
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli chodzi Ci o ładne i ciekawe kwiaty to mogą ci się spodobać sukulenty taki jak stapelia, hoodia, huernia itp. Ładnie wyglądają także eszewerie ;)
Dawid
Awatar użytkownika
marti91
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Raczej dobrze zapakowane, każde osobno w gazetkę, wypełnione pudelko co by nic w środku nie latało. poza tym sadzonki małe, więc mniejsze ryzyko przy transporcie. A i grubosze latem zakwitną jeśli się odpowiednio zadba, ale one same w sobie są bardzoe dekoracyjne, takie jakby bonsai
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”