"Kaktusowe Rozmówki..." cz.3
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: "Kaktusowe Rozmówki..." cz.3
Wg mnie to człony, podobnie wyglądało na mojej opuncji.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- tom_ek
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki Norbercie, tak myślałem.
(Choć przeglądam internety i sam już nie wiem, zaczątki pąków i członów wyglądają niemal identycznie).
(Choć przeglądam internety i sam już nie wiem, zaczątki pąków i członów wyglądają niemal identycznie).
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Kaktusy to twarde sztuki, zdarzały mi się odrosty które nie miały korzeni a kwitły Mediolobivie nie mają specjalnych wymagań co do podłoża, bardziej co do traktowania. Lipiec, sierpień, gdy temperatury sięgają powyżej 30 stopni, trzeba na nie uważać. Mediolobiwki zapadają wtedy w letni sen, ważne aby w takim gorącu ich nie podlać bo ugoruje im się rzepka. Poza tym nie ma z nimi żadnych problemów. Kolejna eratensis którą widzę w ostatnich dniach - coraz bardziej ostrzę sobie na nią zęby
- Maciek13
Czy mógłby mi ktoś napisać jakie gatunki kaktusów mogą zimować w trochę wyższych temperaturach niż kaktusy wysokogórskie? Chodzi mi o temperatury w okolicach 15°C. Chodzi mi tylko o takie, które potrafią bez problemu zakwitnąć.
Z góry dziękuję.
Z góry dziękuję.
- norbert76
Melokaktusy.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Także Parodia, Discocactus, Uebelmannia, Pygmaeocereus, wiele kolumnowych, spora część Gymnocalycium, pewnie Notocactus i Eriocactus. Myślę, że także Frailea.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Maciek13
Najbardziej z tych wymienionych podobają mi się notocactus i gymnocalycium. Z tym ostatnim to mnie zaskoczyliście, że spora część może zimować w wyższych temperaturach, serio. Myślę, że mogę nabyć na spróbowanie notocactusa uebelmannianus i jakieś gymnocalycium cieplolubne z tym, że nie wiem jakie. Mógłby ktoś wymienić kilka z tych bardziej cirplolubnych i jaka temperatura będzie dla nich odpowiednia na zimowisku? Z góry dziękuję
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gymnokalycja z rejonów Brazylii, Paragwaju, Urugwaju, np. G.mihanovichii, friedrichii, stenopleurum, fleischerianum, horstii, damsii. Co do notokaktusów to ja uważam, że bywają humorzaste w kwitnieniu (no i jeśli chodzi o kwiaty króluje żółty). Za to rosną ładnie
- tom_ek
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
Frailea nie. To znaczy może w cieple zimować, ale nie wymaga tego. Ale już wiem, dlaczego padały mi P. bieblii.
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moim zdaniem górnego nie uratujesz. Odetnij ostrym nożem (np.do tapet, żyletką) 1cm poniżej szczepienia i zobacz jak wygląda przekrój dolnego, zielonego. jeśli jest czysty, nie ma tam czarnej czy brązowej tkanki, to ranę zasyp cynamonem albo sproszkowanym węglem drzewnym. A jak nic nie masz, to po prostu zostaw do przyschnięcia. Dół to Hylocereus undatus, czyli pitaja, popularna podkładka przy szczepieniu kaktusów. Powinien puścić odrosty i będziesz miała hylocereusa.
- Maciek13
Dzięki za odpowiedź. Mam też niedaleko stary, drewniany dom mojej babci rodziców. Pomyślałem, że to może być dobre miejsce na zimowanie moich kaktusów. Tylko boję się, że temperatura w duże mrozy może sięgać nawet 1°C. Mam głównie gymnocalycium baldianum v.albiflorum, G. paucisquamosum, echinopsis subdenudata i 4 medio. Orientujecie się, czy można będzie jakimś małym urządzeniem dogrzać kaktusy?
- norbert76
Termowentylator z termostatem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta