Wiciokrzew - choroby
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 lip 2018, o 09:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiciokrzew "American Beauty" - rozpoznanie choroby
Witam
Posadziłem w doniczce na balkonie wspomniany wiciokrzew, do niedawna ładnie rósł i kwitł, aż było miło patrzeć. Niestety od niedawna zaczął chorować. Nie mam zielonego pojęcia o chorobach roślin więc nie mam bladego pojęcia o tym co mu jest ani jak walczyć z tą chorobą. Aby nie wikłać się w opisy, załączam zdjęcia.
Posadziłem w doniczce na balkonie wspomniany wiciokrzew, do niedawna ładnie rósł i kwitł, aż było miło patrzeć. Niestety od niedawna zaczął chorować. Nie mam zielonego pojęcia o chorobach roślin więc nie mam bladego pojęcia o tym co mu jest ani jak walczyć z tą chorobą. Aby nie wikłać się w opisy, załączam zdjęcia.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 lis 2013, o 18:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wiciokrzew - choroby
wilgoć, grzybki mączniak prawdziwy. ja usuwam najbardziej zarażone liście i psikam Substralem , jest lepiej ale nie idealnie.wiolka_m_21 pisze:Witam, coś atakuje mój wiciokrzew. Bardzo proszę o pomoc
Re: Wiciokrzew - choroby
Witam, proszę o pomoc w diagnozie. Wiciokrzew pomorski serotina, liście są porażone głównie wzdłuż nerwu. Objawy nie pasują do żadnej typowej dla wiciokrzewu choroby. Wygląda trochę jak niedobór jakiś mikroelementów ale jakich...
Sadzonka przesadzona w tym roku do ziemi - głównie torfowej. Proszę uprzejmie o podpowiedzi.
Pozdrawiam
Sadzonka przesadzona w tym roku do ziemi - głównie torfowej. Proszę uprzejmie o podpowiedzi.
Pozdrawiam
Wiciokrzew zaostrzony - gubi liście - zdjęcia
Witam,
Będę bardzo wdzięczny za pomoc w diagnozie co dolega wiciokrzewowi zaostrzonemu. Pierwszy jego sezon, pięknie rósł cały okres letni, przyszłą jesień liście zmieniają kolor i opadają.
Czy da się go odratować lub czy normalnie i na wiosne wypuści nowe?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc w diagnozie co dolega wiciokrzewowi zaostrzonemu. Pierwszy jego sezon, pięknie rósł cały okres letni, przyszłą jesień liście zmieniają kolor i opadają.
Czy da się go odratować lub czy normalnie i na wiosne wypuści nowe?