Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
mucha1404
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 cze 2012, o 19:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Muszę obciąć górę tej środkowej juki i ukorzenić. Zostanie sam pień - czy z niego cokolwiek jeszcze ma szansę wyrosnąć? Myślałem żeby się go pozbyć, ale sentyment nie pozwala (wyszło z niego 4 albo 5 "dzieci" które pięknie rosną w osobnych doniczkach.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może odbić. Ważna uwaga, juka nie może stać w tym miejscu, musi mieć słoneczne stanowisko bezpośrednio przy oknie.
Przy okazji, doniczka ma odpływ?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
mucha1404
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 cze 2012, o 19:54

Post »

@norbert76 ok dziękuję, to zostawię ten pień - ile mu dać czasu na puszczenie czegokolwiek? Jakoś mu pomóc (nacięcia, jakiś preparat, itp)?

Juki stoją przy drzwiach balkonowych południowych więc mają dużo słońca. Foto zrobione wieczorem z lampą więc nie widać. Oparte o ścianę muszą być bo inaczej by się przewracały, są strasznie powyginane.

Trzy z nich mają odpływ, jedna tylko drenaż na dole doniczki. Raczej zawsze rosły dobrze. Ziemia to gotowa mieszanka do juk, co jakiś czas delikatnie nawożone.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do rośliny musi docierać bezpośrednie pełne słońce przez większość dnia. Przy tej ścianie niewiele go.

Po odcięciu nie robisz nic, roślina sama zdecyduje kiedy wypuści nowe pędy.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
jj91
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 maja 2020, o 21:01

Re: Dracena - żółknięcie liści i inne problemy w uprawie

Post »

Witam! Koleżanka z pracy przywiozła mi do odratowania dracenę. Pierwsze co zrobiłam to wyciągnęłam ją z podłoża (była nadal w produkcyjnym), gdzie okazało się, ze zjadają ją szkodniki - bardzo duża ilość małych skaczących robaczków przypuszczam, ze skoczoogonków. Pień większej draceny od strony korzeni w środku nie jest mocno twardy, dodatkowo odpadł jeden cały pęd liści, który już jedynie wisiał, umylam korzenie, poniżej wstawiam ich stan i proszę o ocenę czy warto o nie walczyć, czy to przegrana sprawa. Chce je wymoczyć w preparacie, a potem przesadzić do doniczki z drenażem z keramzytu i wymieszać ziemie uniwersalna ze żwirkiem albo perlitem i zastosować ukorzeniacz.
https://imageshack.us/a/JEod7/1
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zacznijmy od tego, że nie jest to dracena a juka.
Druga sprawa, pień ma być twardy na całej długości, czyli tniesz do momentu gdy będzie zdrowa tkanka. Całość wtedy wymocz w preparacie grzybobójczym i na nowo daj do ukorzenienia, możesz w wodzie. Do wody wrzuć kawałek węgla drzewnego, wodę wymieniaj co parę dni.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
maniu_ww
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lut 2017, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Problem z Jukka

Post »

Witam,
Od 2-3 lat posiadam Juke doniczkową w pokoju, nie narzekałem na jej wzrost i wygląd. W tym roku postanowiłem że pójdzie na dwór na okres letni. Wsadziłem ją razem z doniczką wielką donice i przysypałem kamyszkiem, (stoi także na kamieniach). Stała w nasłonecznionym miejscu i z każdym dniem gaśnie. Wczoraj dostała sporo deszczu w nocy i przestawiłem ją pod balkon. Jednym słowem umiera. Liście stają się blade, słabe zwiędnięte. Co poszło nie tak i jak ją ratować ?

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No cóż, jak się nie ma wiedzy, to trzeba było wpierw zadać pytanie albo poczytać o wystawianiu na zewnątrz, a nie dopiero po fakcie...

Przede wszystkim w żadnym wypadku nie wkładasz doniczki do doniczki, korzenie muszą oddychać! Druga sprawa przysypałeś jeszcze podłoże jakimiś kamieniami. Co to jakieś dziwne patenty? Doniczka ma stać na podstawce

Po trzecie każdą roślinę, przy wystawieniu na zewnątrz trzeba wpierw stopniowo zaaklimatyzować przede wszystkim do słońca. Minimalny okres to około 2 tygodni. Bezpośrednie słońce jest o wiele razy silniejsze niż za szybą okienną, dlatego nie wolno nagle wystawiać na jego pełne działanie.

Pomijam fakt, że juka pewnie rośnie w samej ziemi, a nie mieszance ziemi i żwirku.

Wyciągnij doniczkę z doniczki, wyciągnij roślinę i sprawdź stan korzeni. Przygotuj nowe podłoże mieszankę ziemi i żwirku w proporcji ok 2 :1.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
maniu_ww
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lut 2017, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ok., ale to przesadzić ja w tą wielką donice ?
Aktualnie rośnie w specjalnej ziemi dla jukk, na spodzie jest kamyszek.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli chodzi o podłoże, to nieważne czy ziemia o nazwie do juk, czy uniwersalna, to zawsze mieszamy ze żwirkiem.
Drenaż to osobna sprawa.
Wielkość doniczki dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej. Wyciągnij roślinę z doniczki i sprawdź stan korzeni i wg nich dobierasz doniczkę.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
el_daniel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 cze 2020, o 15:06

Post »

Dzień dobry, kupiłem wczoraj jukke z takimi "ranami" na liściach, myśląc że to nic poważnego.
Możecie doradzić, czy powinienem uciąć wszystkie takie liście czy poczekać?
https://imageshack.com/i/pnkQK6iwj
(przewertowalem temat i wiem już że muszę przesadzić ją do ziemi 3:1 zmieszanej ze żwirkiem, ale nie znalazłem podobnych zdjęć :))
Dziękuję

Za duże zdjęcie! Zamieniłem na link/mod.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uszkodzenia mechaniczne.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
el_daniel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 cze 2020, o 15:06

Post »

Dziękuję za odpowiedź.
Czyli nic nie obcinać i dac sie roslinie samej zregenerować? Posypalem cynamonem, żeby nie wdały sie żadne bakterie.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”