Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Dawid111
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 maja 2020, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Monstera dziurawa, bez dziur i inne problemy w uprawie

Post »

Mam jeszcze jedno pytanie na mojej Monsterze ostatnio prawie zawsze po podlaniu pojawia się na liściach wieczorem lub w nocy gutacja. Czy jest to normalne? Może jednak oznacza to, że wcale nie mam aż tak złych warunków jeżeli chodzi o wilgotność?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gutacja może oznaczać, że roślina pozbywa się nadmiaru wody poprzez liście. Teraz widzę, że doniczka jest wstawiona do drugiej doniczki. To niezbyt fortunne rozwiązanie, gdyż podłoże zwłaszcza przy tak dużej doniczce i zbyt regularnym podlewaniu może w głębi bryły korzeniowej wolniej przesychać. Jak już masz takie rozwiązanie - podejrzewam przez wielkość rośliny - podłóż coś pod spód doniczki, np. korki od plastikowych butelek.
No i ostrożnie z podlewaniem, lepiej podlać rzadziej - tak, żeby przeschła wierzchnia warstwa podłoża.
Inna sprawa, że podłoże powinno być bardzo przepuszczalne. To są epifity, więc podłoże powinno szybko przesychać. Prawidłowe podłoże to mieszanka ziemi i żwirku oraz kory w proporcji 2:1:1.
Gutacja też pojawia się w deszczowe dni.

Jeśli chodzi o wilgotność powietrza, Monstery są w stanie dobrze rosnąć nawet przy poziomie około 50%.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
linlin1987
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 maja 2020, o 17:54

Post »

Dzień dobry,

swoją pierwsza monsterę zakupiłam w sobotę 16.05.2020 r.
Przed zakupem obejrzałam kwiat dokładnie w poszukiwaniu plam lub szkodników. Wszystko wtedy było ok. Monstera została przywieziona do domu.
Jednakże dopiero po kilku dniach zaczynam zauważać plamy na liściach.
Czy to choroba grzybowa? Jeżeli tak, to jak należy uciąć uszkodzone liście, tzn. należy uciąć łodygę wraz liściem, czy sam zakażony liść?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Poniżej zdjęcia:

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uszkodzenia mechaniczne. Niemniej przesadź do nowego podłoża, szczegóły znajdziesz w tym wątku.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Paulina Ninlil
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 maja 2020, o 19:29

Post »

Mogę prosić o pomoc w doborze najlepszego podłoża dla monstery ? W sieci są podane sprzeczne informacje - raz , że lubi kwaśne podłoże a raz że nie. Raz podają informacje że należy dodać kokos a innym razem że kokos trzyma za dużo wilgoci . Czy może to być kwaśną mieszanka na kwasnym torfie czy ziemia do roślin zielonych ? Posiadam ;

torf kwaśny,
włókno kokosowe
compo sana do roślin zielonych
compo sana ziemia super lekka,
humus mega worm ,
keramzyt,
perlit
wermikulit
podłoże do storczyków .

Na pewno można z tego zrobić bardzo dobry podłoże
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma potrzeby kombinować.
Wystarczy albo ziemia do roślin zielonych plus podłoże do storczyków i perlit w proporcji ok. 3:1:1 albo
Composana super lekka plus podłoże do storczyków lub perlit
w proporcji ok. 3:1 i tyle.
Keramzyt dajesz jako drenaż na dno doniczki - oczywiście z odpływem.

Reszta składników jest zbędna.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
oliyyia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 maja 2020, o 16:33

Post »

Hej, czy ktoś z Was mógłby mi pomóc i powiedzieć co dolega mojej Monsterze? Przeszukałam cały internet i niestety nic nie znalazłam. Na liściach od spodniej strony pojawiły się dziwne brązowe kropeczki... najpierw na kliku listkach a teraz już są prawie na każdym :(

Załączam zdjęcie jednego z listków:
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tarczniki najprawdopodobniej.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
alejan98
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 maja 2020, o 10:44

Post »

Witam.
Mam problem z monsterą dziurawą.
W zeszłym tygodniu zakupiłam monsterę dziurawą z leroy merlin. Od razu przesadziłam ją do ziemi do kaktusów, nie podlewałam jej, ponieważ była już podlana w sklepie.
Spryskałam ją raz wodą.
Po około tygodniu, w jeden dzień, pojawiły się takie plamy jak na załączonych zdjęciach.

Podejrzewam chorobę grzybową, ale nie jestem w 100% pewna.
W takiej sytuacji powinnam odciąć sterylnym narzędziem liście z plamami i spryskać roślinę np. Target Natural Agricolle Spray?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monstery nie zraszamy wodą! Gdyż właśnie mogą powstać takie plamy, oprócz oczywiście przelania.

To jest choroba grzybowa i kup Topsin. Oprysk zrób zamgławiając, czyli najdrobniejszym strumieniem.
Jeśli to dotyczy jednego, dwóch liści to je całkowicie odetnij.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
alejan98
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, liście zajęte grzybem odcięłam, jutro kupie Topsin i mam nadzieję, że moja monstera odżyje.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pamiętaj, ostrożnie z podlewaniem, wierzchnia warstwa podłoża powinna zdążyć przeschnąć.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
alejan98
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Właśnie teraz mam problem i boję się ją podlać, a warstwa wierzchnia już przeschła, jednak nie udało mi się całkowicie oczyścić korzeni z ziemi, w której była przed zakupem, więc oprócz ziemi do kaktusów znajduje się tam też trochę ziemi uniwersalnej, która jednak trzyma wilgoć.
Od tygodnia nie była podlewana i nie wiem ile jeszcze powinnam czekać na podlanie jej, gdy teraz ma chorobę grzybową.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę ziemi uniwersalnej, a w zasadzie podłoża produkcyjnego, bo w takim głównie sprzedawane rośliny nie powinno zaszkodzić. Grunt, że została przesadzona.
Zasada jest jedna, jak napisałem wierzchnia warstwa podłoża powinna być przesuszona, ale musisz sama wyczuć moment podlania.
Jak widzisz, że wierzchnia warstwa podłoża jest jeszcze lekko wilgotne, to możesz jeszcze odczekać te 2 - 3 dni. Generalnie, w tym okresie trudniej przelać, gorszym okresem jest okres jesienno-zimowy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
blomst
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 cze 2020, o 13:18

Post »

Co może dolegać mojej monsterze? Mam ją od roku i pięknie rosła, ale mniej więcej od wiosny liście zaczęły w ten sposób żółknąć, niektóre wysychać na brzegach. Na najnowszym listku pojawiły się czarne plamy. Stoi przy oknie południowozachodnim w ziemi do roślin zielonych z perlitem, ma drenaż z keramzytu. Podlewam monsterę regularnie, gdy przeschnie górna warstwa ziemi, nawożę średnio co 2 tygodnie nawozem do roślin zielonych w okresie wiosenno-letnim. Bardzo proszę o pomoc.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”