Wszystko o pomidorach cz. 16

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 16

Post »

Pierwszy pomidor w gruncie

Obrazek

Obrazek
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Numak skoro ich nie widziałeś, to nie ma sensu grzebać. :wink: Poczekajmy na rozwój sytuacji, może korzenie nie są w stanie pobrać tyle wody, ile potrzebują części zielone. Zmiana warunków dla roślin często jest stresującym przeżyciem :lol:
eCrVCA
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 cze 2020, o 18:36

Post »

badzia kup sobie autopota i zestaw startowy bio tabs, zrób odpowiednią mieszankę i będziesz lała wodę do zbiornika, tzw uprawa na leniucha - nie mój to pomysł. Mam małe uprawy teraz ale jak używałem nawozów mineralnych i to jeszcze w hydroponice, bądź uprawie w coco to hobby zajmowało mi znacznie dużo więcej czasu, a zwłaszcza podlewanie i cackanie się z wodą. To jak Panowie i Panie z tymi pomidorami??? Podgoni mi teraz taka mała 10cm sadzonka czy raczej zacznie kwitnąć i będzie malutka? Jak to widzicie? Pomidórów niestety jeszcze nie uprawiałem
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Wrzuć zdjęcia i pozwól ocenić rośliny, wróżenie z fusów jest średnie. Dobierz dobrze te tabsy bo właściwe proporcje minerałów decydują o smaku owoców.
I też chętnie poznam relacje z uprawy - może patenty uda się zaadoptować.
Pozdrawiam,
Tomek
eCrVCA
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Szczerze to nie myślałem o relacji ale chyba się skuszę. Postaram się jutro cyknąć fotki i jak będzie dało radę coś z tego zrobić to będzie relacja. Nie pamiętam NPK biotabsów ale dlatego będę suplementował guano i popiołem dla uzyskania więkrzego PK bo z tego co pamiętam same tabletki mają dużo azotu
Teraz spojrzałem na pudełko i jest 12-8-8. Do tabsów, popiołu i kupy nietoperza użyję jeszcze albo oryginalnych składników starterpacka biotabs albo zwykłej mikoryzy z bioponu, humus active i aktywator PM-ów wytwórnii takiego ogrodnika z kapeluszem na obrazku. To się jeszcze zobaczy ale skłaniam się w stronę zamienników bo chciałbym zobaczyć efekty. Na dołączonych grzybach i bakteriach na innych roślinach rezultaty były fenomenalne przy niskim nakładzie pracy
kakarzynka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 mar 2012, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Sadzonki pomidorów i ogórków po majowym zimnie.

Post »

Witam wszystkich.
Niestety nie mam szklarni, ani tunelu foliowego, więc grzecznie jak co roku czekałam na Zimną Zośkę i dopiero wtedy wsadziłam do ziemi sadzonki , dżungla w domu na wszystkich stołach i parapetach- wiadomo. Jak pamiętamy, po Zimnej Zoście pogoda odwaliła nam psikusa z przymrozkami przez dwie noce. Wyciągałam więc z grządek posadzone i podwiązane już pomidory do misek i wracałam z nimi do domu. Uratowane wysadziłam ponownie. Ale wyglądają smutno i marnie. Już zaczynam tracić nadzieję na to że odbiją. Grządki były obornikowane na jesieni. Pomidory wysiewane w marcu, więc dopóki były w domu, były dwa razy zasilone w doniczkach nawozem do pomidorów. W domu rosły wzorcowo. Teraz mają żólte pomarszczone dolne liście, nie rosną nowe. Nie widzę żadnego przyrostu, nawet wilków. I moje pytanie brzmi: co można im dać aby ich nie przenawozić -nie zabić do końca, a wzmocnić? Kupiłam Magnicur, dostały go 6 dni temu, ale nie widzę poprawy. Wymyśliłam jeszcze tzw Emy- EMA5 dokładnie. Czy ktoś to stosował? Czy mam po prostu odpuścić i czekać aż pogoda pozwoli im dojść do siebie? Czy nie da się ich uratować? Czy jednak jeszcze coś można zastosować? Jak wy sobie radzicie? Chciałabym wstawić zdjęcia, ale chwilowo jeszcze nie umiem. Pozdrawiam i z góry dziękuję za podzielenie się waszymi pomysłami.

Aha dopiszę: były hartowane, tydzień przed wysadzeniem były w dzień na dworze, w nocy w garażu, były też psiknięte miedzianem przed posadzeniem. I przeglądam wasze wątki pomidorowe, staram się szukać informacji, ale ja tyle tym biednym pomidorom już zrobiłam że wolałam założyć nowy wątek :)
Awatar użytkownika
FikuMiku
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2020, o 08:08

Re: Sadzonki pomidorów i ogórków po majowym zimnie.

Post »

kakarzynka

Hej, hej,
w sprawie nawożenia nie doradzę, ponieważ jestem początkującym ogrodnikiem, ale na pocieszenie napiszę, że moje rozsady pomidorów po długim i w miarę poprawnym hartowaniu wsadzone do gruntu stanęły w miejscu i dopiero po niemal 2 tygodniach widać, że ożywają. Zaczynają powoli wypuszczać przyrosty i powoli nabierają koloru. A już zaczynałam się martwić, czy coś z nich będzie - widać potrzebowały wytworzyć najpierw system korzeniowy, przyzwyczaić się do nowego mieszkania i teraz się rozkręcają.
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
Numak
50p
50p
Od: 12 kwie 2020, o 08:12

Post »

Calka,
Oby te moje też za kilka dni się podniosły.
Stwierdziłem, że jedyna rzeczą jaką będę przy nich robił przez najbliższy tydzień dwa to dbał o to aby miały wilgotno. Po tym czasie będę miał gotową gnojówkę z pokrzyw i zacznę robić opryski (o ile jeszcze będzie na co....)
Julian,
Ok, szpadel schowałem do szafy żeby mnie nie kusiło ;)
Dzisiaj większość krzaków wygląda niegorzej niż wczoraj. Aczkolwiek te dwa najbardziej oklapłe pomidory Ożarowski malinowe wydają sie być mocniej klapnięte. Poza tym dolne liście złapały żółty odcień.

1 krzak

Obrazek
1 krzak zbliżenie

Obrazek

2 krzak

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
eCrVCA
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tak mniej więcej wygladają wszystkie, mam ich z 15 sztuk ale chcę uratować 3-4 więc wybiorę najdorodniejsze. Urosną do normalnych rozmiarów czy będą już malutkie do końca. Jest sens przesadzać je w 10L donice i na balkon?
Obrazek

dodam że pikowałem osobno, tylko miałem za dużo sadzonek i niejktóre niestety upchnołem bo nie było już wolnych kubków, wybaczcie ten haniebny czyn
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

eCrVCA, z jakich stron świata piszesz? Australia, Irlandia , Suwałki? Uzupełnij swój profil, proszę. Łatwiej będzie cokolwiek doradzać.
Numak, te dolne liście prawdopodobnie uschną , wypatruj po tygodniu wilków.Jeśli się pokażą, będzie Ok.
Pozdrawiam! Gienia.
Numak
50p
50p
Od: 12 kwie 2020, o 08:12

Post »

Gienia,

Ok, będę czekał za pokazaniem się wilków. Powiedz mi tylko proszę czy w takiej sytuacji jak się owe wilki pokażą to je zostawić i pozwolić by rosły i liczyć na to, że na nich będą owoce ? Czy usuwać jak dotychczas?
Bo nie wiem czy wilki mają być tylko wskaźnikiem poprawienia się kondycji rośliny czy też mają zastąpić główny pęd, który to już dostał tak po tyłku, że już z niego nic nie będzie.
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

To co pokazałeś to są dwarfy, w dodatku chyba totalne karzełki, dlatego takie wciąż malutkie. Też mam jednego takiego, Brendy Fred. Jakie są Twoje odmiany?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Numak, wszystko się okaże, może i zastąpić główny pęd, bo to aż nie chce się wierzyć by rosliny przeżyły taki szok .
Pozdrawiam! Gienia.
eCrVCA
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

To jak,będzie coś z tego czy kupować sadzonki?
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Będzie tylko nie w takich warunkach, ciepło, światło, jedzenie, większa doniczka... Dla testu ze dwie sadzonki możesz kupić, sam ocenisz jak zniosły takie przeciągnięcie i jak to miało wpływ na plony.
Pozdrawiam,
Tomek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”