Jabłoń choroby i szkodniki cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jabłoń: choroby, szkodniki cz.2
Nie musisz, score to dobry środek, działa systemicznie, tzn wchłania się i krąży z sokami. Dotrze do każdego liścia. Oprysk jednak trzeba wykonać w temperaturze powyżej 12*C. Interwencyjnie działa przez 120 godz. No i na parcha działa wyniszczajaco. Ja daje 1 ml na 2 litry wody. Oprysk wieczorkiem , gdy wiaterek ustanie.
Pozdrawiam! Gienia.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Re: Choroba jabłoni
Te zmiany powodują larwy mszycy jabłoniowo-szczawiowej (Dysapsis radicicola)
Zastosuj oprysk np. Karate lub Mospilan
Czy ten score jest bezpieczny dla larw biedronek?
-
Score jest środkiem grzybobójczym a nie owadobojczym,
Pozdrawiam! Gienia.
niby tak ale tak samo jest z miedzianem, też nie jest owadobójczy ale larwy biedronek po nim wymierają (przynajmniej tak zasłyszałem)
Podobnie piszą np. o Target Agricole na mszyce: "Jest całkowicie obojętny dla pożytecznych owadów i ssaków" - Natomiast jeżeli odcina mszyce od powietrza to odcina larwy biedronek i inne pożyteczne owady znajdujące się na gałęziach. Ten Agricole to jeszcze można zastosować odrazu po zauważeniu mszyc kiedy jeszcze larw biedronek nie ma. Ale Score to już musi być stosowany powyżej 12 stopni więc zazwyczaj już są biedronki na drzewach.
Podobnie piszą np. o Target Agricole na mszyce: "Jest całkowicie obojętny dla pożytecznych owadów i ssaków" - Natomiast jeżeli odcina mszyce od powietrza to odcina larwy biedronek i inne pożyteczne owady znajdujące się na gałęziach. Ten Agricole to jeszcze można zastosować odrazu po zauważeniu mszyc kiedy jeszcze larw biedronek nie ma. Ale Score to już musi być stosowany powyżej 12 stopni więc zazwyczaj już są biedronki na drzewach.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 cze 2020, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
No, nie wiem, miedzian stosuję do oprysku drzewek wczesną wiosną w okresie bezlistnym, wtedy o mszycach jeszcze nawet nie słychać, to i biedronek jeszcze nie ma. Przeglądnęłam jeszcze raz etykietę rejestracyjną SCORE, jest uwaga o stosowaniu po oblocie pszczół ( o tym to wiedzą wszyscy) i o ochronie wód. Nic więcej jeżeli chodzi o owady nie ma.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 cze 2020, o 13:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
hm... a czy w uwagach dot. stosowania środków chemicznych (jakichkolwiek) są uwagi inne niż o pszczołach? Pszczoły jak wiemy są pod specjalną ochroną ale biedronkami czy złotookami to (chyba) producenci chemii się nie przejmują. Czy się mylę i są gdzieś uwagi dot. innych owadów niż pszczoły?gienia1230 pisze:No, nie wiem, miedzian stosuję do oprysku drzewek wczesną wiosną w okresie bezlistnym, wtedy o mszycach jeszcze nawet nie słychać, to i biedronek jeszcze nie ma. Przeglądnęłam jeszcze raz etykietę rejestracyjną SCORE, jest uwaga o stosowaniu po oblocie pszczół ( o tym to wiedzą wszyscy) i o ochronie wód. Nic więcej jeżeli chodzi o owady nie ma.
-
Pozdrawiam! Gienia.