Borówka amerykańska - 11 cz.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 11 cz.
Na mrówki skuteczna jest też soda spożywcza (stosować podobnie jak proszek). Na na mszyce ja akurat stosuję Mospilan, który ma przedłożone działanie (do 6 tygodni) i czasem jeden zabieg w sezonie wystarczy. Inne środki chemiczne na mszyce trzeba stosować częściej (co 2 tygodnie jest nowy wysyp mszyc).
Co do mospilanu jesteś w błędzie, mospilan działa przez 7-10 dni od oprysku. Karencja 14 dni.
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja zakwaszam glebę zarówno ściółką ( igliwie, kora, zrębki po strzyżeniu iglaków), jak też kwaskiem ( 1 łyżeczka na konewkę 3-4 razy wiosną) oraz nawozem (siarczan amonu - 1 łyżka na konewkę 10 l 3-4 do końca czewca). Odczyn mam ... 6.5 a borówki rosną jak trzeba. Nie wszystkie odmiany, ale większość OK. Jak zejść do niższego pH?
Siarka mielona lub elektrolit, kwaskiem cytrynowym nie utrzymasz niskiego pH ziemi.
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie dziwie się że ludzie uciekają z forum. Był Tomala, Toldi, Kalo i wielu innych. Forum jest od pomocy ale jak tu pomagać jak pytającym nawet nie chce się poczytać choć 2 strony wstecz i co 2 strony te same pytania.
- Karczownik
- 200p
toolpusher - post godny cwaniaka informatyka - dowiedz się, bo ci nie powiem, to się wysil... Mamy część 11 wątku i 72 stronę... Ile czasu potrzebowałbym, żeby przeanalizować wynurzenia różnych uczestników forum? Jakąś praktykę mam, pytam mądrzejszych. Ludzie piszą różne rzeczy, jedni są wiarygodni inni, niezbyt. Siarka na rosnące okazy? Chyba nie...bo się boje, ale dziękuję markis80 Tym bardziej, że jak napisałem jakoś te moje rośliny sobie radzą. Chcę im pomóc. Pytam praktyków przecież, a nie strzelających focha znawców... Znawcy robią swoje i nie dzielą się doświadczeniem, bo z góry widać inaczej ....
- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
Wiesz co Karczownik? Bardzo się mylisz. To nie jest nietypowe pytanie pojawiające się raz w części 6 wątku na stronie 16 tylko regularnie co któryś post. Jeżeli komuś się nie chce poczytać nawet jednej części tematu dotyczącego rośliny, którą się chce uprawiać i to jest zbyt duży wysiłek to nawet nie wiem jak to skomentować. Wszystko najlepiej, żeby było podane na tacy. Jak ktoś nie ma czasu może też użyć wyszukiwarki na forum, a nawet wyszukiwarki na google. Przez wałkowanie w kółko tego samego ciężko jest znaleźć odpowiedź na mniej typowe pytania, a wątek ma milion części przez które rzeczywiście ciężko się przedrzeć.
- Karczownik
- 200p
Wiesz co wiridiana, ja Cię zatem przepraszam, że zajmuje Twój czas. Niczego się nie dowiedziałem, oprócz tego, zeby czytać, co było wcześniej napisane ( w którym wątku na tym forum nie powtarza się porad w różnych kontekstach?). Dobra, elektrolity ze sklepu moto załatwią moja sprawę. Uprawa borówki amerykańskiej to najprostsza rzecz w ogrodnictwie.
Może jednak masz inne metody, by odpowiedzieć na moje pytanie?
Może jednak masz inne metody, by odpowiedzieć na moje pytanie?
Mam Insol Wap jeszcze trochę starszy, ale data przydatności do 2021. Teraz jak przeglądałem nowe wersje Insol Wap to na etykiecie nie ma już nawożenia dolistnego borówki, na moim starszym w tabeli jest borówka wymieniona. Coś wyszło że lepiej borówki mrówczanem wapnia nie opryskiwać. Jak oglądałem coś na youtube to nawożą dolistnie w czasie wzrostu owoców wapniem w oprysku, ale nie wiem jaka to forma wapnia.
- toolpusher
- 500p
kanap - o ile się nie mylę chodzi o ASX-tiosiarczan wapnia. Poczytaj może to to.kanap pisze:Mam Insol Wap jeszcze trochę starszy, ale data przydatności do 2021. Teraz jak przeglądałem nowe wersje Insol Wap to na etykiecie nie ma już nawożenia dolistnego borówki, na moim starszym w tabeli jest borówka wymieniona. Coś wyszło że lepiej borówki mrówczanem wapnia nie opryskiwać. Jak oglądałem coś na youtube to nawożą dolistnie w czasie wzrostu owoców wapniem w oprysku, ale nie wiem jaka to forma wapnia.
- toolpusher
- 500p
Dziękuję Wiridiana - celnie w punkt. Dla kogoś kto chce się dowiedzieć to się dowie. No ale do tego trzeba umiejętności czytania za zrozumieniem.wiridiana pisze:Wiesz co Karczownik? Bardzo się mylisz. To nie jest nietypowe pytanie pojawiające się raz w części 6 wątku na stronie 16 tylko regularnie co któryś post. Jeżeli komuś się nie chce poczytać nawet jednej części tematu dotyczącego rośliny, którą się chce uprawiać i to jest zbyt duży wysiłek to nawet nie wiem jak to skomentować. Wszystko najlepiej, żeby było podane na tacy. Jak ktoś nie ma czasu może też użyć wyszukiwarki na forum, a nawet wyszukiwarki na google. Przez wałkowanie w kółko tego samego ciężko jest znaleźć odpowiedź na mniej typowe pytania, a wątek ma milion części przez które rzeczywiście ciężko się przedrzeć.
Możesz użyć gipsu budowlanego np Dolina Nidy on jest taki kremowy beżowy w nim jest czysty siarczan wapnia CaSO4. To samo jest pod nazwą STOPIT z Yary. Ja rozpuszczam w wiadrze 10l ciągle mieszając żeby się nie skleił a potem do dużej beczki dalej ciągle mieszając.kanap pisze:Mam Insol Wap jeszcze trochę starszy, ale data przydatności do 2021. Teraz jak przeglądałem nowe wersje Insol Wap to na etykiecie nie ma już nawożenia dolistnego borówki, na moim starszym w tabeli jest borówka wymieniona. Coś wyszło że lepiej borówki mrówczanem wapnia nie opryskiwać. Jak oglądałem coś na youtube to nawożą dolistnie w czasie wzrostu owoców wapniem w oprysku, ale nie wiem jaka to forma wapnia.
Podlewanie elektrolitem. Trochę się zgubiłem. (przejrzałem od strony 60)
Jedziecie takim czystym z butelki czy rozcieńczacie jak przy zwykłym kwasie siarkowym wg wskazania jakims miernikiem pH po dolaniu do wody ?
Kwas ma ~97%, elektrolit który znalazłem ~38%. Na chłopski rozum to podlewanie bez rozcieńczania jest nieekonomiczne.
Jedziecie takim czystym z butelki czy rozcieńczacie jak przy zwykłym kwasie siarkowym wg wskazania jakims miernikiem pH po dolaniu do wody ?
Kwas ma ~97%, elektrolit który znalazłem ~38%. Na chłopski rozum to podlewanie bez rozcieńczania jest nieekonomiczne.