Pomidory-choroby i szkodniki cz.19

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.19

Post »

Dawid1982, co to za nawóz, bardzo mi przypadł do gustu jego skład :D :D , myślę o potrzebach drzewek i krzewów, bo pod warzywka to tylko obornik daję.
Pozdrawiam! Gienia.
Dawid1982
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 cze 2020, o 22:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kompost był z firmy Remondis która produkuje z odpadów zielonych trawy gałęzi środek poprawiający właściwości gleby " revita" wymieszałem go pół na pól z torfem. Pierwszą dawkę nawozu dałem około 3 tygodni po posadzeniu pomidorów. Odmiany pomidorów to Bawole serce, Malinówka żółta i czerwona o ile dobrze pamiętam. Zastanawiam sie czy zrobic oprysk i podsypac nawozem nawóz zaraz nie zadział a oprysk raczej odrazu.
Co o tym sądzicie ?

https://allegro.pl/oferta/nawoz-do-pomi ... 8710306058
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oooooo, to florovit, do pomidorów. Dzięki
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
agnieszka1972
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 maja 2013, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam serdecznie :-) Mam odmianę rosyjską ,piękne krzaczki ,ale na dwóch robi się coś takiego - wierzchołek jest skręcony. Nie ma żadnych plam ,czy jakichkolwiek zmian na liściach.Przed posadzeniem do dołka dałam garść granulowanego obornika, i trochę mączki bazaltowej. Po dwóch tygodniach była gnojówka ,a potem po następnych 2 tyg. nawóz ekologiczny do pomidorów Target. Były raz pryskane miedzianem, bo pomyślałam ,że brak im miedzi w związku ze zawijaniem się górnych liści. Czegoś brak ,czy z czymś przedobrzyłam ? Pozdrawiam :-)

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Agnieszka
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Za dużo nawozów, daj im przejeść to co dostały.
melody in home
50p
50p
Od: 2 lip 2017, o 23:08

Post »

Dawid1982 pisze:
Obrazek ObrazekObrazek
Raczej niedobór potasu, a nie magnezu. Na trzecim zdjęciu widać, że pomidory mocno podkarmione azotem, który może blokować przyswajanie potasu. Radzę niczym nie nawozić, bo to może tylko pogorszyć sprawę, a potas dostarczyć dolistnie roztworem saletry potasowej
pozdrawiam, Iwona
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Na trzecim zdjęciu widać wyraźnie chlorozę międzyżyłkową (zielone nerwy i żółknąca tkanka pomiędzy), czyli oznaki braku magnezu. I w tym przypadku może być za dużo w glebie potasu czy wapnia. Chloroza magnezowa zazwyczaj pojawia się gdy pomidor kwitnie i zawiązuje owoce.
Problemy z niedożywieniem potasem pojawiają się gdy roślina jest już obciążona owocami (a czy jest? na fotce widać 2 małe pomidorki). Krzak szybko więdnie, jest zaburzona gospodarka wodna, liście zaczynają od brzegów zasychać (to by pasowało do fotki 1 i 2, ale .... żyłki są zielone). Następnie załamują się grona, owoce źle się wybarwiają i pokazują się mikropęknięcia. Ale to dopiero się okaże, gdy zaczną dojrzewać pomidorki.
Pozdrawiam! Gienia.
Dawid1982
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

gienia1230. Troszkę poprawiłeś mi samopoczucie bo wczoraj zrobiłem oprysk solą gorzką i już myślałem że jeszcze im zaszkodziłem. Co proponujesz czy dzisiaj też opryskać.? Stężeni oprysku było 0.5%.
melody in home
50p
50p

Post »

Gieniu, przy niedoborze potasu nerwy pozostają właśnie zielone, więc nie rozumiem Twojego "ale....". Zdjęcia 1 i 2 przedstawiają klasyczny niedobór potasu. Na zdjęciu 3 faktycznie widać chlorozę między nerwowami, ale zdiagnozowanie na podstawie tego zdjęcia niedoboru magnezu jest moim zdaniem nadinterpretacją zdjęcia. Przede wszystkim liść, na którym widać tę chlorozę nie jest liściem dolnym, a bodajże 4-tym od dołu. Przy czym niższe liście nie wyglądają wcale na zniszczone, a tak powinno już być, gdyby wskazana przez Ciebie chloroza wynikała z braku magnezu. Sama wiesz przecież, że chloroza ta zaczyna się od najniższych liści i dopiero po ich solidnym zniszczeniu obejmuje wyższe liście.
pozdrawiam, Iwona
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, oczywiście szanuję Twoje zdanie i wszystko to byłoby ok , tylko jest po prostu wg mnie za wcześnie na braki potasowe. Naoglądałam się mnóstwo zdjęć z objawami niedoboru potasu, nie tylko pomidorów ale i krzewów. Wiem , mniej więcej jak to wygląda, zbrązowiałe brzegi liści zawijają się do góry. Nie bez znaczenia są też warunki pogodowe, one mogą namieszać w prawidłowej ocenie sytuacji. Bo, jak sama wiesz, najwięcej potasu potrzebują owoce właśnie i to one drenują roślinę z tego pierwiastka. Jak owoce zaczynają dojrzewać to bardzo często okazuje się, że jest problem. Właśnie z potasem. Cieplutko ;:136
Dawid , nie trzeba powtarzać oprysku i decyzja należy do Ciebie.
Pozdrawiam! Gienia.
melody in home
50p
50p

Post »

Gieniu, oczywiście masz rację, że najczęściej brak potasu objawia się, gdy owoce zaczynają dojrzewać, ale pod warunkiem , iż podłoże ma faktycznie jego zbyt małą ilość. Ale tutaj na 3 zdjęciu wyraźnie widać mocno nakarmiony azotem krzak - grubaśny pęd główny. Nadmiar azotu blokuje przyswajanie potasu, tak więc brak potasu w roślinie może się objawić już na wczesnym etapie, daleko przed owocowaniem. Wynika on bowiem nie z niedoboru potasu w glebie , czy nadmiernego zapotrzebowania, a blokady jego przyswajania przez korzenie wywołanej przez dużą ilość azotu. W miarę zużywania azotu przez roślinę przyswajanie potasu z gleby zwiększy się. Takie jest moje zdanie, ale oczywiście nie trzeba się z nim zgadzać.
pozdrawiam, Iwona
Dawid1982
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Możemy potestowac na pojedynczych kszakach i spryskac tym potasem ale co to dokładnie miało by być gdzie to nabyć bo do oprysku musi być jakiś inny potas? A może dosypać innej ziemi pod krzaki?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

https://www.google.de/url?sa=i&url=http ... AdAAAAABAF

https://www.google.de/imgres?imgurl=htt ... egUIARCSAQ

Dawid, powoli. Jeżeli, jak twierdzi Iwonka masz nadmiar azotu, trzeba poczekać, aż pomidory go przejedzą.
Iwonka, nie upieram się, że absolutnie mam rację. Jednak jest ważny szczegół, wygląd liści - zwinięte ku górze brązowe brzegi liści. I to jest charakterystyczny objaw i to nie tylko na pomidorach. A na fotkach brzeżki liści (nie mówię o całych liściach) nawet nie próbują się zawinąć. Spotkałam się u siebie z objawami braku potasu, ale nigdy nie w takim stopniu - na liściach. Były to problemy z wybarwianiem się owoców już w czasie dojrzewania. Identyczne objawy niedoboru potasu na liściach miałam też na leszczynie.
No to cóż, każda pozostanie przy swoim zdaniu,. :D
Pozdrawiam! Gienia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”