Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki
Witajcie
Mam problem z wiśnią. Widziałam, że u sąsiadów jest to samo. Drzewka niszczeją, usychają im cale gałązki z zawiązkami owoców i liśćmi
https://photos.app.goo.gl/aamdafk9YwxsJMT97
Dziękuję za pomoc
Mam problem z wiśnią. Widziałam, że u sąsiadów jest to samo. Drzewka niszczeją, usychają im cale gałązki z zawiązkami owoców i liśćmi
https://photos.app.goo.gl/aamdafk9YwxsJMT97
Dziękuję za pomoc
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Wygląda na brunatną zgniliznę drzew pestkowych .
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Anno, bądź łaskawa cofnąć się jedna a nawet dwie strony i poczytać, piszemy tam właśnie o Summicie, i w ogóle o opadaniu zawiązków.
Pozdrawiam! Gienia.
brunatna zgnilizna na to to się oprysk wykonuje środkiem grzybowym w czasie kwitnienia
Tylko w czasie kwitnienia czy jest inna opcja?kanap pisze:brunatna zgnilizna na to to się oprysk wykonuje środkiem grzybowym w czasie kwitnienia
Etykiety sobie przejrzyj
switch 62,5 wg link
topsin m500 sc link
signum 33wg link
Z tego co widzę tylko przy signum jest podany termin początek kwitnienia i pełna faza kwitnienia. Topsinu bym nie stosował bo uważam go za silny środek, który można zastosować ale na początku kwitnienia. W późniejszym terminie będą pozostałości w owocach. W borowce np topsin tylko do kwitnienia potem nie bo substancja jest długo usuwana przez roślinę i przy ewentualnych badaniach wychodzą pozostałości.
Porażone części gałęzi powycinać i spalić z jakimś tam zapasem.
switch 62,5 wg link
topsin m500 sc link
signum 33wg link
Z tego co widzę tylko przy signum jest podany termin początek kwitnienia i pełna faza kwitnienia. Topsinu bym nie stosował bo uważam go za silny środek, który można zastosować ale na początku kwitnienia. W późniejszym terminie będą pozostałości w owocach. W borowce np topsin tylko do kwitnienia potem nie bo substancja jest długo usuwana przez roślinę i przy ewentualnych badaniach wychodzą pozostałości.
Porażone części gałęzi powycinać i spalić z jakimś tam zapasem.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Z ziemi opadłe zawiązki pozbierałeś w różnych fazach rozwoju i nic więcej nie piszesz. W czym problem? Bo czerwcowy opad zawiązków to normalne. Jak wyglądają liście, czy są uschnięte gałązki ?
Pozdrawiam! Gienia.
Witajcie
Wiśnia nieznanej mi odmiany.
Co roku (działka kupiona 3 lata temu) ma plamki na owocach. Pojawiają się też plamy na liściach.
Pomimo tych plamek dwa lata temu miała dużo owoców ale niestety w ubiegłym roku niewiele.
W tym roku znowu zanosi się na dużą ilość.
Czy te objawy to rak bakteryjny?
2020 rok:
2019 rok:
Wiśnia nieznanej mi odmiany.
Co roku (działka kupiona 3 lata temu) ma plamki na owocach. Pojawiają się też plamy na liściach.
Pomimo tych plamek dwa lata temu miała dużo owoców ale niestety w ubiegłym roku niewiele.
W tym roku znowu zanosi się na dużą ilość.
Czy te objawy to rak bakteryjny?
2020 rok:
2019 rok:
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Są dziurki w liściach ? Sprawdż czy to nie dziurkowatość liści drzew pestkowych .
Dziurek trochę jest, tak jak widać na zdjęciach.